Hillary Clinton toronymagason vezet

A Washington Post amerikai napilap által közzétett felmérés szerint a demokrata szavazók körében az egykori first lady 41 százalékos népszerűségnek örvend, több mint kétszer nagyobb a támogatottsága a második helyen lévő illinois-i szenátorénál, Barack Obamánál, aki 17 százalékon áll a népszerűségi listán.


A demokrata választók 11 százalékkal a harmadik helyre sorolták John Edwards volt szenátort és alelnökjelöltet, míg a Clinton-kormány alelnöke, Al Gore csupán tíz százalékos népszerűségnek örvend. John Kerry massachusettsi szenátor, a 2004-es választás demokrata elnökjelöltje még ennél is kisebb, nyolcszázalékos támogatottságot élvez.
A Washington Post azt jövendölte, hogy az elnökválasztáson Hillary Rodham Clinton hajszálnyi győzelmet aratna John McCain republikánus jelölt, arizonai szenátor felett, de legyőzné Rudolf Giuliani volt New York-i polgármestert is.
A második hivatali idejét töltő New York-i szenátor asszony szombaton honlapján közzétett videóüzenetben jelentette be, hogy indulni kíván az elnökjelöltségért, s egyben vitára, beszélgetésre, internetes csevegésre hívta a választópolgárokat a legfontosabb politikai kérdésekről, az egészségügyi ellátásról, a társadalombiztosításról, az iraki háborúról, „Amerika tekintélyének helyreállításáról”.
„Megalakítom elnökválasztási előkészítési bizottságomat. Nemcsak kampányba kezdek, de párbeszédbe is önökkel, mert Washingtonnal a párbeszéd egy kicsit egyoldalúvá vált az utóbbi időben, nem gondolják?” – kérdezi Hillary Clinton. Az 59 éves szenátor asszony elnökválasztási előkészítő bizottságában benne van minden olyan fontos stratéga, aki közreműködött férje, Bill Clinton két győztes kampányában 1992-ben és 1996-ban.
Jelzés értékű, hogy a befolyásos delaware-i demokrata szenátor, Joseph Biden – nem kizárt, hogy ő is ringbe száll a jelöltségért – azt mondta vasárnap, hogy jelen pillanatban Clinton asszony a legjobb, „hihetetlenül tekintélyes” demokrata párti jelölt, akinek befutónak kell lennie. De – tette hozzá -, a jelöltség „maratoni futás”, és a párt időben még nagyon messze van attól, hogy megnevezze kiválasztottját.
A távoli időpont ellenére már hét demokrata párti kiválóság jelentette be, hogy indul a jelöltségért. Clinton asszony mellett vasárnap jelezte ez irányú szándékát Bill Richardson új-mexikói kormányzó, korábban pedig Barack Obama illionis-i szenátor, John Edwards volt szenátor és alelnökjelölt, Christopher Dodd connecticuti szenátor, Tom Vilsack iowai kormányzó és Denis Kucinich ohiói képviselő is tudatta, hogy ringbe száll.
Hillary Rodham Clinton győzelme esetén ő lenne az első amerikai elnöknő, Obama pedig az első fekete bőrű államfő, míg Bill Richardson azzal büszkélkedne, hogy ő az első olyan elnök, aki a spanyolajkú kisebbség köréből került ki. (Richardson anyai ágon mexikói származású).
BreuerPress-info