A Kultúra Magyar Városa 2006

17 pályázó közül Sárospatak és Székesfehérvár nyerte el a Kultúra Magyar Városa 2006 címet.


A Kultúra Magyar Városa 2006 cím olyan városi helyi önkormányzatok elismerése, melyek a helyi kulturális, művészeti életet kiemelkedően fejlesztik, támogatják és kulturális értékeit példaértékűen mutatják be.
A címet Boldizs Kálmánné, Székesfehérvár alpolgármestere és Jánosdeák Gábor, Sárospatak polgármestere vette át Arató Gergely államtitkártól.
A Kultúra Magyar Városa cím a városok által az előző 5 évben elért kulturális teljesítmény értékelésére, a fenntartható fejlesztéseket segítő programok elismerésére szolgál, melyet olyan városi helyi önkormányzatok kaphatnak, melyek a település kulturális, művészeti életét kiemelkedően fejlesztik és támogatják.
A címre évente egy alkalommal lehet pályázni, lakosságszám szerinti 3 kategóriában: 30000 lakos feletti, 8000-30000 lakosú illetve 8000 lakos alatti városok nevében. Idén az első két kategóriában 17 város pályázott az elismerésre, a harmadik kategóriában senki nem kívánt élni a lehetőséggel. A pályázóknál elsősorban a városok által eddig elért kulturális szintet értékeli a bíráló bizottság. Fontos szempont például a város adottságai, kulturális aktivitása, a városfejlesztési tervek kulturális elemei, a kulturális beruházások, a kortárs művészet és kreatív ipar szerepe és teljesítményei, a város külső-belső kapcsolatai, kulturális turisztikai helyzetkép (pl. fesztiválok, kulturális turisztikai programok), a turisztikai infrastruktúra megléte, állapota, a fenntartható fejlesztések és az esélyegyenlőség.
A címet a nyertes városok – kizárólag az adományozás évének megjelölésével – korlátlan ideig használhatják, ami jelentős szerepet játszhat többek között a városmarketingben, a kommunikációban, pályázatok benyújtásánál. A kiválasztott városok 1-1 millió forint pénzjutalomban is részesülnek az Oktatási és Kulturális, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól.
2005-ben Kecskemét, Keszthely és Vasvár nyerte el a címet.
(BPI Info)