A palesztin elnök és kormányfő a támogatások felújítását sürgeti

Mahmúd Abbász elnök szerint a források hiánya a Hamász vezette kormány működésének alapjait veszélyezteti.


.
Az államfő a közel-keleti ügyekben közvetítő kvartetthez írott levelében rámutatott: a palesztinok egynegyedének megélhetése az állami szektorbeli fizetésektől függ. Hangsúlyozta, hogy e jövedelmek elmaradása a Palesztin Hatóság intézményeinek létét és a palesztin állam jövőjét fenyegeti.
A Palesztin Hatóság március óta nem tudja kifizetni 165 ezer közalkalmazott bérét, ami elégedetlenségekhez, közvetve a közel-keleti feszültség fokozódásához vezethet. A pénzügyi nehézségekhez az is hozzájárult, hogy a helyi és nemzetközi bankok is elfordultak a Palesztin Hatóságtól, attól tartva, a terrorizmusellenes harc jegyében Washington ellenük is büntetőintézkedéseket foganatosíthat.
Iszmáil Haníje miniszterelnök azt kérte az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország alkotta közvetítő csoporttól, hogy vizsgálja felül a közvetlen segélyek felfüggesztésére vonatkozó döntést. Az újságíróknak nyilatkozó palesztin kormányfő a kvartetthez intézett üzenetében egyúttal arra hívott fel, hogy vessenek véget az amerikai kormány „politikai tekintélyuralmának”.
Haníje ezenkívül rendkívüli tanácskozás összehívását sürgette annak érdekében, hogy a Hamász és a Mahmúd Abbász vezette Fatah hívei közötti fegyveres összecsapások megszűnjenek.
A palesztin elnök és a miniszterelnök a közel-keleti kvartett keddi New York-i tanácskozása előtt fogalmazta meg üzenetét. A négyek a Hamász vezette palesztin kormánnyal kapcsolatos álláspontjukról terveztek egyeztetni. A nyugati hatalmak és Izrael azért utasítják el a kapcsolatokat az új palesztin kormánnyal, mert a Hamász nem hajlandó letenni a fegyvert és elismerni Izrael létezési jogát.
Az EU, a palesztinok legfőbb támogatója, amely korábban évente 500 millió euró segélyt nyújtott, valamint az Egyesült Államok arra hivatkozva felfüggesztette a közvetlen segélyezést, hogy a Hamász terrorcsoport. A kapcsolatok hiánya értékelők szerint a nyugati kormánysegélyek végleges beszüntetéséhez vezethet.
BreuerPress-info