EU-segélyek felfüggesztésE?!

Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői luxemburgi ülésükön jóváhagyták a palesztin kormánynak szánt közvetlen EU-segélyek felfüggesztését.


Ezt a tanácskozáson elnöklő osztrák külügyminiszter, Ursula Plassnik jelentette be sajtóértekezletén, mondván: „egyelőre nem folytatjuk a palesztin kormánynak szóló közvetlen segélyeink folyósítását”. Közlése szerint ez a döntés egyaránt vonatkozik az EU-bizottság által folyósított összegekre, valamint a tagállamok bilaterális segélyeire.
Ugyanakkor a tanácskozás több résztvevője jelezte, hogy az Európai Unió továbbra is folyósítani akarja a palesztin lakosságnak szóló humanitárius támogatást – de a kormány kikerülésével. Bernard Bot holland külügyminiszter szerint meg fogják vizsgálni, miként tudnák segíteni, hogy a palesztinok továbbra is beszerezhessék a legfontosabb közszükségleti cikkeket. Benita Ferrero-Waldner, az EU-bizottság külügyi biztosa pedig azt hangsúlyozta, hogy Európa továbbra is a palesztin nép mellett áll, s ezután is ad majd pénzt az áramszolgáltatás folytatására, az oktatásra, az élelmiszerek beszerzésére.
Az EU a maga évi 500 millió eurós segélyösszegével a palesztinok legnagyobb pénzügyi támogatója, így azután a döntés – amely lényegében az Európai Bizottság pénteki lépésének jóváhagyása – nagyon érzékenyen érinti a palesztin kormányzatot. Az EU azért szánta el magát erre, mert januárban a Hamász iszlám radikális mozgalom győzött a palesztin választásokon. Azóta meg is alakította kormányát, de mind a mai napig nem hajlandó elismerni Izraelt, illetve lemondani az erőszakos akciókról. A Hamász egyébként szerepel a terrorszervezetekről összeállított EU-listán.