A New Yorker szerint Washington atomcsapásra készül Irán ellen nukleáris programjának megfékezésére

– Az Egyesült Államok nukleáris tölteteket is be akar vetni abban a nagyszabású légi csapásban, amelyet egy, atombomba gyártásával gyanúsított iráni bázis ellen tervez – állítja a The New Yorker című amerikai magazin hétfőn megjelenő száma.


A folyóirat szerint George Bush amerikai elnök és a Fehér Ház más illetékesei csak „Adolf Hitlerként” emlegetik Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, és mint egy magas rangú volt titkos szolgálati illetékes elmondta, „lázas készülődés” folyik az Irán elleni támadásra.
A cikk szerzője, Seymour Hersh, a Pentagon névtelenségbe burkolózó tanácsadójára hivatkozva azt is megírta, hogy a washingtoni vezetés számára az iráni nukleáris probléma egyetlen lehetséges megoldása „az iráni hatalmi struktúra” megváltoztatása, ami egyet jelent a háborúval. Az amerikai védelmi minisztérium ugyanis abból indul ki, hogy az Irán elleni bombázások „megalázzák” az ország vallási vezetőit, és ez arra készteti a lakosságot, hogy felkeljen és megdöntse a teheráni kormányt.
A The New Yorker úgy tudja, hogy Bush elnök elképzelhetőnek tartja bunkerek felrobbantására alkalmas, B61-11 jelzésű taktikai atomfegyverek bevetését, hogy lerombolják a natanzi nukleáris központot. Az idézett volt titkos szolgálati vezető szerint a nukleáris megoldás elképzelése ellenérzést szült katonai körökben, és több magas beosztású tiszt lemondását tervezi emiatt. A Pentagon tanácsadója úgy vélekedett, hogy Irán bombázása valóságos láncreakciót váltana ki világszerte az amerikai állampolgárok és érdekeltségek elleni támadásokban, és csak erősítene olyan szélsőséges fegyveres szervezeteket, mint az Irán által támogatott libanoni síita Hezbollah.
Seymour Hersch az amerikai tényfeltáró újságírás egyik legtekintélyesebb képviselője. 1969-ben ő volt az, aki először megírta az amerikai katonáknak a vietnami My Laiban egy évvel korábban elkövetett mészárlását. A közelmúltban főleg az iraki háború valódi hátteréről, a titkos szolgálati jelentések és az amerikai közvélemény manipulációjáról rántotta le a leplet.