A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Belpolitika:

Számunkra Magyarország az első, és harcolni fogunk azokkal szemben, akik meg akarják változtatni Magyarország és Európa keresztény identitását – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök egy Facebook-videóban, a Fidesz elnökségének állásfoglalását ismertetve. A kormányfő közölte: a tanácskozáson megtárgyalták a belga miniszterelnök bejelentését, miszerint a közép-európaiakat – köztük Magyarországot is – ha kell, erővel kényszerítik arra, hogy migránsokat fogadjon be. A terv szerint ez júniusban, a miniszterelnökök brüsszeli csúcsértekezletén következik be – mutatott rá.

A különböző operatív programok, valamint a Modern Városok Program (MVP) forrásaival együtt 90 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Nyíregyházán – közölte a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Kósa Lajos elmondta, jelenleg mintegy 70 milliárd forint értékű beruházásnál „tart” a város, ez fog kiegészülni a jövőben még más beruházási programelemmel. Ebben nincsenek benne azok a fejlesztési programok, amelyek – más finanszírozásból – jelenleg is zajlanak, ilyen például az új fedett jégpálya, vagy az új uszoda kialakítása – ismertette a miniszter, hozzátéve, ez a beruházási összeg két-háromszorosa a Nyíregyháza számára korábban rendelkezésre álló forrásnak.

Jelentős lépés történt a magyar-ukrán kapcsolatok normalizálásának irányába, a két ország baráti együttműködésének helyreálltása felé – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Ungváron, ahol Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettessel az új ukrán oktatási törvény alkalmazásával, a határon átnyúló együttműködéssel és a határinfrastruktúra fejlesztésével kapcsolatos kérdéseket tekintették át. Magyar Levente hangsúlyozta: a tárgyalás alapján úgy látja, most először reális esély mutatkozik a magyar-ukrán kapcsolatok normalizálására, hiszen az ukrán fél megerősítette azt, hogy a két ország kapcsolatait megterhelő oktatási törvény életbe lépése ellenére addig nem történik semmilyen változás a kisebbségi oktatási rendszerben, amíg azt a kisebbségek képviselőivel jóvá nem hagyatják. Elindul egy tárgyalássorozat az ukrán oktatási minisztériummal, a kárpátaljai magyar közösség képviselői február 14-én megbeszélést kezdenek Lilija Hrinevics oktatási tárcavezetővel – tette hozzá.

„A Gyurcsány-kormány annak idején a most hangoskodó szocialistáknak pont egy tizenharmad annyi pénzt adott akadálymentesítésre mint az Orbán-kormány nekünk” – jelentette ki a főpolgármester. „Ők egy liftet építettek, mi máris tizenhármat építünk” – tette hozzá. Tarlós István hangsúlyozta: az M3-as metró minden állomását akadálymentesíteni fogják, és egyedül a Dózsa György úti megállónál nem lesz lift kiépítve. „Tőlem összegyűjthetik az aláírásokat, én egy pillanatig nem alszom nyugtalanul tőle” – reagált a városvezető a hétfőn induló kezdeményezésre, melyet a Kúria január végi döntése alapján indíthattak el ellenzéki képviselők. Szerinte a fővárosi lakosok teljesen feleslegesen írják alá az íveket, ha összejön a népszavazás, körülbelül két lift árát dobják ki az ablakon feleslegesen. A liften kívül más akadálymentesítő megoldások is léteznek: ilyen a mozgólépcsők között ferde pályán közlekedő kabin – tájékoztatott Tarlós István.

Az LMP szerint hűtlen kezelést követett el a kormány a paksi bővítés hitelkeretének előtörlesztésével kapcsolatban. Vágó Gábor, az ellenzéki párt képviselőjelöltje emlékeztetett: a kabinet 2014-ben, a hitelszerződés aláírásakor kedvező kamatozásúnak állította be a konstrukciót. Most azonban kiderült: a hitelt azért törlesztették előre, mert azt 5 százalékos kamat terheli, miközben 2014-ben az állam 2,5 százalékos kamattal bocsátott ki állampapírokat – közölte. A hitelszerződés megkárosítja az embereket – jelentette ki -, a beruházás pedig szerinte csupán „a magyar tenderarisztokráciának”, köztük Mészáros Lőrinc cégbirodalmának jó, valamint a német ipari tőkének és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Nagy vesztesei azonban a magyar emberek – értékelt.

A Magyar Liberális Párt azt közölte, semmilyen szerepe nem volt abban, hogy Hiesz György, Gyöngyös szocialista polgármestere visszalépett az országgyűlési képviselőjelöltségtől. Hangsúlyozták, hogy pártjuk, valamint az MSZP és a Párbeszéd között sem az országos listáról, sem az egyéni jelöltekről nem született még megállapodás; a tárgyalások jelenleg is folynak, a döntések csak azután születnek meg, ha ezeknek a végére értnek.

Robbanás előtti állapot van az MSZP-ben, miután Hiesz György gyöngyösi polgármester kedden visszalépett a jelöltségtől. Az atv.hu elnökségi forrásai szerint kizárt, hogy az MSZP Fodor Gábort indítsa el, miután polgármesterük megalázó körülmények között lépett vissza a jelöltségtől és távozott a pártból. Két elnökségi tag is úgy véli, hogy a pártelnök és az elnökség között már enélkül az ügy nélkül is megszűnt a bizalom, amit csak fokozott Hiesz megalázó körülmények között történt visszaléptetése. Hangsúlyozták, hogy pártjuk, valamint az MSZP és a Párbeszéd között sem az országos listáról, sem az egyéni jelöltekről nem született még megállapodás; a tárgyalások jelenleg is folynak, a döntések csak azután születnek meg, ha ezeknek a végére értnek.

Feljelentést tett közösség elleni uszítás miatt a Lázár János ellen a Közmunkás Szakszervezet társelnöke a Miniszterelnökséget vezető miniszter közmunkásokra vonatkozó kijelentése miatt a Legfőbb Ügyészségen. Komjáthi Imre, aki a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület elnöke tűrhetetlennek nevezte a miniszter nyilatkozatát. Egy normálisan működő országban egy felelős beosztásban lévő politikus nem beszélhet így 160-170 ezer emberről, nem tolvajozhat le egy egész társadalmi réteget – hangoztatta. Hozzátette: egy normális országban az ország első számú vezetője nem lehet egy keresztapa. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként a múlt csütörtöki kormányinfón elnézést kért azoktól, akiket esetleg megsértett a leegyszerűsítő megjegyzése, amelynek „nem volt kirekesztő éle”.

Az ország valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága, az intenzív ellátást igénylők száma csaknem megduplázódott az előző héthez viszonyítva. Január 29. és február 4. között az országban 47 800 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 31 330 emberrel szemben. Az ország közigazgatási területei között továbbra is nagy különbség tapasztalható. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér megyében, a fővárosban és Pest megyében volt a legmagasabb, Vas, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a legalacsonyabb. Az elmúlt héthez hasonlóan a leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 5. héten hat jelentés érkezett – a fővárosból kettő, valamint Heves, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéből. A járványok három óvodát, két általános iskolát és egy egészségügyi intézményt érintettek. Országszerte egyre több intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

Megkezdték a Balaton víztöbbletének leeresztését – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Balaton átlagvízállása 124 centiméter, és a leeresztésre azért van szükség, hogy a parti és partközeli területeket ne öntse el a tó. Hozzátették, hogy a Balaton vízjárására a téli félév alatt a sokéves átlag alapján 40 centiméter vízállás-növekedés jellemző. A Balaton vízszint-szabályozását szolgáló Sió zsilip tavaly április 4. óta zárva van, a szakemberek ezen keresztül kezdik meg az eresztést.

Nyomozás indult az Astoria és a Blaha Lujza tér között szerda hajnalban történt metróbaleset miatt. A körülbelül hajnali 2 órakor történt balesetben két műszaki szerelvény ütközött össze a 2-es metró vonalán, az Astoria felől a Blaha Lujza tér felé. A balesetben egy ember könnyű sérülést szenvedett. A baleset körülményeinek és a személyi felelősség tisztázása érdekében a BRFK vasúti közlekedés veszélyeztetése miatt indított nyomozást, és két embert előállított. A BKV Zrt. korábban azt közölte, hogy a balesetben a szolgálati vonatok összekoccantak és a pótkocsik kisiklottak. Ők azt írták, hogy senki sem sérült meg a koccanásban.

Külpolitika:

Egy palesztin merénylő késével egy biztonsági őrre támadt Ciszjordániában, egy másik őr azonban lelőtte őt – írta a Times of Israel. Az eset a Gus Eción nevű települési övezet Karmé Cur nevű telepjének bejáratánál történt. A palesztin támadó autóval érkezett a helyszínre, majd kinyitotta az őrbódé ajtaját, és megsebesítette a biztonsági őrt.  A helyszínen tartózkodó másik biztonsági őr lelőtte a késelőt. Legutóbb hétfőn történt késes merénylet Izraelben, akkor az Ariel nevű telepes város bejáratánál késelt halálra egy rabbit egy palesztin támadó, aki ellen azóta hajtóvadászatot folytatnak a biztonsági szervek.

Az izraeli lakosok kétharmada támogatja a kormány azon tervét, hogy az egyedülálló férfi afrikai migránsokat utasítsák ki, és szállítsák el az országból – derült ki egy friss felmérésből, amit a The Jerusalem Post hozott nyilvánosságra. A kutatás szerint az Izraelben élő zsidók közel 70 százaléka támogatja a kabinet tervét, míg az araboknak csupán az 50 százaléka. Míg a magukat jobboldaliként meghatározók 78 százaléka a kiutasítás mellett áll, addig a baloldali identitású szavazóknak csupán a 25 százaléka tenné ki a zsidó államból az afrikai migránsokat.

Izrael rakétákkal lőtt egy kutatóintézetet a szíriai főváros, Damaszkusz környékén – közölték a helyi kormányhoz közelálló források. A beszámolók szerint a rakétákat a fővárostól északra fekvő, Dzsamraja településen lévő intézet ellen vetették be, amelyet már korábban is értek légicsapások. Izrael korábban bejelentette, nem tűri el, hogy Irán szíriai területen katonai bázisokat létesítsen, vagy korszerű fegyvereket szállítson a Hezbollah libanoni síita szélsőséges mozgalomnak, amely támogatást nyújt a damaszkuszi vezetésnek a felkelők elleni harcban.

A libanoni Legfelsőbb Védelmi Tanács utasítást adott annak megakadályozására, hogy Izrael libanoni területen építsen határfalat. Libanoni terület elleni támadásként fogják értékelni, ha megépül a fal – írta a testület főtitkára, miután magas rangú kormánytisztviselőkkel és katonai illetékesekkel egyeztettek a kérdésben. „A Legfelsőbb Védelmi Tanács utasításokat adott ennek az agressziónak az elhárítására, így megakadályozva Izraelt a falépítésben libanoni területen” – hangsúlyozza a közlemény, részleteket azonban nem közöltek az intézkedésekről. A határfal és a két állam között vitatott mintegy 860 négyzetkilométer vízterület kérdése újabb súrlódásokhoz vezetett Bejrút és Tel-Aviv között. Izrael szerint az építés alatt álló betonfalat saját területén húzza fel. Bejrút viszont azon az állásponton van, hogy az olyan területen futna keresztül, amely Libanonhoz tartozik, az úgynevezett „kék vonal” izraeli oldalán. A vonalat az ENSZ jelölte ki 2000. június 7-én, miután az izraeli hadsereg az év május 25-én kivonult Dél-Libanonból.

Leváltották alelnöki tisztségéből Ryszard Czarneckit az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén, miután a lengyel kormánypárti politikus januárban a náci kollaboránsokhoz hasonlította egyik képviselőtársát, a lengyel ellenzéki Roza Thunt. Az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciája a múlt héten kimondta, hogy a képviselő „súlyos kötelességszegést követett el”, s ezért szavazásra bocsátották a kérdést. Kiemelték ugyanakkor: a döntés nem Lengyelország vagy Czarnecki frakciója, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) ellen irányul. A felmentéshez a leadott szavazatok kétharmadára és a képviselők abszolút többségének támogatására volt szükség.

Véget ért Berlinben a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciós tárgyalása, és elkészült a koalíciós szerződés tervezete. A csaknem 24 órán át tartó utolsó tárgyalási fordulón valamennyi nyitott kérdést sikerült tisztázni, így a minisztériumokat is elosztották a pártok között.  Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke, az SPD vezetője lesz az új külügyminiszter. Schulz egyúttal lemond a pártelnökségről, amelyet Andrea Nahles eddigi SPD-frakcióvezető vesz át tőle.  Az előző ciklushoz képest a legnagyobb különbség, hogy a szociáldemokraták megkapják a pénzügyminisztériumot, amelyet 2009-től 2017-ig a CDU-s Wolfgang Schäuble vezetett. Emellett a CSU megkapja a megerősített hatáskörű belügyminisztériumot, amelyet Horst Seehofer pártelnök vezethet.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) között létrejött koalíciós szerződés szilárd alapja lehet egy stabil kormánynak, amely a beruházásokra fog összpontosítani a gazdaság versenyképességének megtartása érdekében – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár. „Annak érdekében, hogy a jövőben is biztosíthassuk népünk jólétét, korszerűsítenünk kell az infrastruktúrát, és a válaszokat kell találnunk a digitalizáció kihívásaira” – emelte ki Merkel. A kancellár szerint kemény alkudozás folyt a bevándorlással kapcsolatos kérdésekben „Nem volt egyszerű egyrészt az emberiességre összpontosítani, másrészt pedig a bevándorlás irányítására, de itt is sikerült egy jó intézkedéscsomagot elfogadni” – tette hozzá.

Alapvető irányváltozást hoz Európában, amit belefoglaltak a német kormánykoalíciós megállapodásba az Európai Unióról és annak jövőjéről – jelentette ki Martin Schulz német szociáldemokrata politikus. A leendő külügyminiszter elmondta, a kormányalakítási tárgyalások még soha sem voltak ilyen nehezek, és hálásnak kell lenni, mert a megszületett kompromisszumok elfogadása kemény dolog volt a konzervatívoknak. Kijelentette, hogy Németország aktív és vezető szerepet kíván játszani az Európai Unióban, és a berlini kormány kész több befizetéssel támogatni az unió költségvetését a stabilitás érdekében. Az unió intézményeinek megerősítésében együtt kell működni Franciaországgal – hangsúlyozta.

A bukaresti szenátus döntő házként elfogadta a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztett a parlament elé. A törvénytervezet szerint az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket – a 2015-ös iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárás nyomán – a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt. Az újraalakuló tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt „II. Rákóczi Ferenc Gimnázium” nevet veszi fel. A döntés jó hír a magyar közösségnek, a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye” – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök. Az iskola törvény általi létrehozása a legjobb megoldás, hiszen ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni, a tanintézményt csak az szüntetheti meg, aki létrehozta: kizárólag a parlament – mutatott rá.

Donald Trump amerikai elnök szerint inkább álljon le a kormányzat működése, ha a kongresszusban nem sikerül megállapodni a demokratákkal a bevándorlás ügyében. Az elnök a Fehér Házban a rendfenntartó erők képviselőivel és kongresszusi politikusokkal tartott találkozóján fejtette ki álláspontját. A bevándorlási törvényjavaslatra utalva leszögezte: „Ha nem intézzük el ezt a dolgot, szívesebben venném, ha a kormányzati hivatalokat bezárnák”. Majd ismét azt hangsúlyozta: a demokratáknak el kell fogadniuk a szigorúbb határvédelmi intézkedéseket annak érdekében, hogy gátat vessenek az illegális bevándorlásnak. „Ha be kell zárnunk a kormányhivatalokat, mert a demokratákat nem érdekli a biztonság (…), és nem akarják gondját viselni katonáinknak, akkor legyen inkább újabb kormányzati leállás” – fogalmazott.

Az Egyesült Államok hamarosan újabb szigorú szankciókat jelent be Észak-Korea ellen, hogy rákényszerítse Phenjant a nukleáris- és rakétaprogramja feladására – közölte Mike Pence amerikai alelnök Tokióban, ahonnan a téli olimpiai játékok színhelyére, Phjongcshangba utazik. A politikus azután mondta ezt, hogy megbeszélést folytatott Abe Sindzó japán miniszterelnökkel. A világ legzsarnokibb és legelnyomóbb rendszerének nevezte Észak-Koreát, és fogadkozott, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei, beleértve Japánt, addig gyakorolnak a lehető legnagyobb nyomást Phenjanra, amíg nem tesz lépéseket a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelés irányába. Pence egyben bejelentette, hogy az Egyesült Államok hamarosan ismerteti az Észak-Korea elleni újabb, legszigorúbb és legkeményebb gazdasági büntetőintézkedéseket.

Egy 17 éves menedékkérő egy otthon lakóit fenyegette késsel, majd fegyverrel fenyegette a kiérkező rendőröket, akik rálőttek. Az eset még hétfőn este történt Salzburg elővárosában. A 17 éves afgán menedékkérő a menekültszálló többi lakóját és a dolgozókat késsel fenyegette, ezért értesítették a rendőrséget. A kiérkező rendőrök arról számoltak be, hogy a migráns saját magát is hasba szúrta. Az afgán migránst ezután lefegyverezték, majd kórházba szállították, a szállót pedig lezárták, hogy átvizsgálják. Az afgán támadó 2017 nyarán nyújtott be menedékkérelmet Ausztriában, a kérelmet még nem bírálták el — írja a Kronen Zeitung.

A Kreml a bűnüldöző szervekkel közösen fogja mérlegelni annak a 16, az orosz igazságszolgáltatás elől Nagy-Britanniába menekült üzletembernek az ügyét, akik jelezték, hogy hajlandók lennének hazatérni – jelentette ki Dmitrij Peszkov. A hazavágyó üzletemberek listáját Borisz Tyitov üzleti ombudsman, a Növekedés Pártjának elnökjelölt-aspiránsa hozta el Londonból és adta át a múlt hét végén Vlagyimir Putyin elnöknek. Tyitov szerint az érintettek elleni büntetőeljárást felül lehetne vizsgálni. Az ombudsman korábban közölte: eljár annak érdekében, hogy azoknak az üzletembereknek a nevét, akiknek bűnössége nem bizonyított, töröljék az Interpol körözési listájáról. Peszkov elmondta, hogy a lista kedden került az elnöki hivatalhoz. Hozzátette, hogy a 16 üzletember ügyeit aligha fogják azonos módon kezelni, mert mindegyikük esete egyedi. Meglátása szerint a munkához időre lesz szükség.

Már egész éjszaka sorban állnak az emberek vízért Fokváros egyik természetes forrásánál. A második legfontosabb dél-afrikai város hetek óta súlyos szárazsággal küzd. A válságot az okozza, hogy már három éve nagyon kevés eső esik, az egyre növekvő népesség ugyanakkor egyre több vizet használ. A négymilliós nagyvárosban az emberek egyre idegesebbek a vízhiány miatt – számolt be az áldatlan állapotokról az euronews.  „Szerintem hamarosan rá fogunk jönni, hogy a víz értékesebb az olajnál. Nem akarok túl kritikus lenni, de úgy vélem, már régóta elő kellett volna állni jobb tervekkel – vélte egy fokvárosi férfi.” A newlands-i forrásnál biztonsági őröknek kellett kordában tartani az indulatokat. A város vezetői közölték: Fokváros akár már április 16-ára kifuthat az ivóvízből.

Gazdaság:

Idén a korábban várt 3,6 százalékkal szemben 3,7 százalékos, jövőre pedig 3,1 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság.  A brüsszeli testület gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (EcFin) friss helyzetértékelésében mindenekelőtt rámutattak, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) a növekedés 2016-os megtorpanása után tavaly ismét 3,8 százalékkal bővült, ami az erős belső keresletnek köszönhető. A gyors gazdasági bővülés a következő két évben is folytatódik: a magyar GDP az előrejelzés szerint 2018-ban 3,7 százalékkal, 2019-ben pedig 3,1 százalékkal fog növekedni.

Tavaly az egy évvel korábbinál jóval magasabb fordulatszámon pörgött az ipari termelés, ám a negyedik negyedévben összességében csak szerényen járulhatott hozzá a GDP növekedéséhez, amelyet inkább a piaci szolgáltatások dinamikus növekedése és az építőipar húzhatott – így kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatait piaci elemzők.  Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője 2018-ban a tavalyihoz hasonló 5 százalékos többletet vár a magyar ipartól, a kilátások kedvezőek a nemzetközi konjunktúra miatt és azért is, mert több nagyszabású járműipari és elektronikai gyárberuházás van folyamatban, amelyek a következő 1-2 évben fokozatosan beépülnek a termelésbe és támogatják majd az ágazat növekedését. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy ítélte meg, hogy az idei év elejétől jelentősen élénkülhet az ipari termelés, amit az évtizedes és történelmi csúcsokat döntögető európai ipari bizalmi és beszerzési menedzser indexek jeleznek előre. A termelés növekedésének idei gyorsulását az év során üzembe lépő új feldolgozóipari kapacitások is támogathatják, így összességében 7,5 százalékra gyorsulhat az ipari termelés növekedése a tavalyi 4,8 százalék után.

Sport:
Ilyés Annamária lett a német női kézilabda-élvonalban szereplő Neckarsulmer SU vezetőedzője. Emir Hadzimuhamedovic több mint hét év után lemondott posztjáról, mert szerinte a csapatnak sürgősen új lendületre és impulzusokra van szüksége, de a sportigazgatói feladatokat továbbra is ellátja. Az új vezetőedző eddig a klub utánpótlásában dolgozott. „Ilyés Annamáriának minden képessége és lehetősége adott ahhoz, hogy nagyon jól végezhesse ezt a munkát. Komoly Bundesliga-tapasztalattal rendelkezik és egy ideje a klubunknál tevékenykedik” – nyilatkozta Hadzimuhamedovic. A 37 éves, székelyudvarhelyi születésű Ilyés balátlövőként Kolozsváron, Nagybányán, majd a Vác, a Kiskunhalas és a Ferencváros színeiben játszott. Németországba 2008-ban igazolt, és előbb a Blomberg-Lippe, majd a Metzingen végül a Bietigheim együttesét erősítette.


Könnyű:
Sötét bőrű és kék szemű lehetett a britek őse egy új kutatás szerint, amely az eddigi legkorábbi brit ősemberlelet, a tízezer évvel ezelőtt a mai Nagy-Britannia területén élt Cheddar-ember maradványiból nyert DNS-minta vizsgálatával jutott erre a megállapításra. A Cheddar-ember maradványait, az eddigi legkorábbi brit teljes emberi csontvázat a Somerset grófságbeli Cheddar-szurdokban, a délnyugat-angliai Gough-barlang fedezték fel 1903-ban. A londoni Természettudományi Múzeum kutatóinak sikerült DNS-mintát venni a fül melletti koponyaterületről és a University College London (UCL) kutatóival karöltve a genetikai elemzés felhasználásával készítették el az ősember arcának rekonstrukcióját – számolt be a BBC News. A legfejlettebb technológia segítségével elvégzett helyreállítás azt mutatja, hogy a 150 centiméter magas, húszéves kora táján elhunyt Cheddar-ember sötét bőrű, kék szemű és sötét, göndör hajú volt. Ez a megjelenés jellemző volt a kőkorszakbeli Európában. Az eredmény azt az elméletet erősíti, hogy a világos bőrű modern európai ember csak később jelent meg és vált uralkodóvá a térségben.