A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika
Soros György a Fidesz 2018-as kampányában is jelen lesz – mondta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője az atv.hu-n közzétett interjúban, hangsúlyozva: az üzletember szimbolikus alakja a bevándorlást támogató politikának és lobbitevékenységet fejt ki Magyarország ellen. Gulyás Gergely ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a kormány mondanivalóját bevándorlásügyben nem a gyűlölet irányítja, hanem a józan ész. Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, 2017 a Soros-szervezetek kiszorításának éve lesz, megjegyezte: ez hosszabb küzdelem, amely még nem fejeződött be, de „időarányosan jól állunk”.

Galló Béla politológus szerint néhány hónappal az országgyűlési választás előtt a Demokratikus Koalíció és a Jobbik elnöke sem kormányváltásra törekszik. A politológus úgy vélekedett, hogy a Jobbik túl hirtelen, és nem hitelesen vá ltott arculatot. Ebből a közvélemény-kutatások szerint nem profitáltak, sőt néhány régi radikális fel is lázadt a párton belül. A Jobbik „elmérte” a politikai helyzetet, s jelenleg „messze van” a kormányváltás esélyétől – jegyezte meg. Kifejtette: feltehetőleg április elején lesznek a választások. Galló Béla szerint most úgy néz ki, hogy az egyik oldalon egy jól szervezett, reguláris, tábornoki karral, vezetővel rendelkező „sereg” áll, míg a másik oldalon „szabad csapatok vannak”, közös vezető nincs. Megjegyezte: Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd vezetőjét sem fogadják el igazából miniszterelnök-jelöltnek. Galló Béla szerint Gyurcsány Ferenc „forgatókönyve” szerint alakulnak a dolgok. A politológus azt mondta: Gyurcsány Ferenc „jó hatalomtechnikus”, s azt szeretné megmutatni, hogy ő és a DK milyen erős. Gyurcsány Ferenc számára nem is arról szól a választásokra készülődés, hogy Orbán Viktor miniszterelnök igazi kihívója legyen, hanem hogy saját és pártja „túlélési feltételei” a lehető legjobbak legyenek – fejtette ki a politológus.

Januártól újabb 10 százalékkal emelkedik az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak bére. A mostani béremelést az ágazati béremeléseken felül kapják mentőszolgálat dolgozói, köztük nem csak a kivonuló állomány, az adminisztratív és fizikai munkát végzők is. Többlépcsős béremelés zajlik az Országos Mentőszolgálatnál: 2016-ban átlagosan 26,5 százalékkal, majd 2017 novemberében 12 százalékkal nőtt a mentősök bére. A novemberi béremelés a mentőgépkocsi-vezetőkre, a mentőápolókra, a mentőtisztekre és a mentésirányítókra is vonatkozott. Az orvosok bruttó 50 ezer forintos, a szakorvosok bruttó 100 ezer forintos emelést kaptak.

Több, a családokat érintő jogszabály változik január 1-jével, így egyebek mellett nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed maximális összege, a gyermek várásakor az édesanya diákhitelének törlesztését felfüggesztik, a második gyermek vállalása esetén a tartozás felét, a harmadik vagy további gyermek vállalásánál pedig a teljes tartozást elengedik. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) összefoglalója szerint nő a gyed, valamint a diplomás gyed összege, és utóbbit az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik. A gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik. Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára korábban elmondta: növekszik a kétgyermekesek családi adókedvezménye. Az érintett 330 ezer kétgyermekes család már havi 35 ezer forintot tud megspórolni azáltal, hogy terheik további havi 5 ezer forinttal mérséklődnek.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója tudatta, hogy a mentők 3189 esetet láttak el szilveszterkor, ebből a fővárosi feladat 1107 volt. Budapesten és az ország nagyvárosaiban idén is az éjfél és a hajnali 4 óra közötti időszak volt különösen nehéz, a mentők folyamatosan dolgoztak. A mentőket országszerte 15 pirotechnikai eszközzel összefüggő balesethez riasztották, általában kéz-, arc-, és szemsérülteket kellett ellátni. Egy 20 év körüli férfi kezében felrobbant a petárda, ő roncsolt ujjsérülést szenvedett, egy másik férfinak az arcába csapódó pirotechnikai eszköz okozott súlyos szemsérülést. Közlekedési balesetek, verekedések, szén-monoxid-mérgezések és belgyógyászati rosszullétek mellett idén is csaknem 300 részeg, esetleg valamilyen drog hatása alatt álló embert kellett kórházba vinni, mintegy 15 százalékuk kiskorú volt – közölte Győrfi Pál.

A megszokottnál kevesebben, de a mostani szilveszteren is csaknem hetvenen kerültek kórházba a túlzott alkoholfogyasztás miatt a fővárosban. Az éjszaka folyamán a Honvéd kórház sürgősségi osztályára 19 beteg érkezett, többségük fiatal, ketten 18 éven aluliak voltak. Állapotuk nem volt olyan súlyos, hogy fel kellett volna venni őket, elsődleges ellátásuk után valamennyien hazamehettek. A Péterfy Sándor utcai kórházba mintegy ötvenen kerültek be a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt. Ott még Újév reggelén is többen a kórházban voltak, de ők sincsenek súlyos állapotban.

2018-ban Szombathelyen, nulla óra 1 perckor született az első gyermek vidéken, a Markusovszky Kórházban. A Vas megyei kórház tájékoztatása szerint Balázs Imre 3130 grammal, 50 centiméterrel, természetes úton jött a világra. A kisfiú a 36 éves édesanya, Kiss Emese Enikő első gyermeke. A baba és édesanyja egyaránt jól vannak. Budapesten, a Szent István kórházban született 2018 első újszülöttje. A kisfiú – aki a Flóris nevet kapta – és édesanyja is jól vannak. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban közölték, hogy a kisfiú 0 óra 23 perckor 54 centiméterrel és 3400 grammal született. Flóris a 41. hétre, édesanyja első gyermekeként jött világra.

Külpolitika

Az izraeli hadsereg és a titkoszolgálat munkatársai felszámoltak egy Hamász terrrorsejtet. A 17 letartóztatott merényletet akart megkísérelni a zsidó állam ellen – írta a Jerusalemonline. A hatóságok a mostani akciót Ciszjodániában hajtották végre. A nyomozás során az is kiderült, hogy többen kapcsolatban voltak olyan terroristákkal is, akik jelenleg izraeli börtönökben vannak.

Az Izrael északi határán esetlegesen történő események jelenthetik a legnagyobb aggodalmat biztonsági szempontból a 2018-as évben – mindez a washingtoni székhelyű Nemzeti Stratégiai Tanulmányok Intézete elemzésében olvasható, amit a szervezet eljutatott Reuven Rivlin államfőnek is. Az Israel Hayom cikke szerint az elemzésben arra figyelmeztetnek, hogy az északi határon a zsidó államnak adott esetben három ellenséggel kell szembenéznie, Szíriával, Iránnal és a Hezbollahal. A tanulmány szerint Irán továbbra is mindent megtesz, hogy startégiai pontokon katonai bázisokat építsen ki Szíria déli részén. Abban az esetben pedig, ha a zsidó állam a nemzeti érdekei mentén mindent megtesz ennek ellensúlyozására, akkor abból egy nagyobb konfliktus is kialakulhat. Izrael déli határai mentén már jóval kisebb a fenyegetés jelentősége, de nem lehet kizárni, hogy a Gázai övezetben a dzsihadista erők érdekeltek lesznek a mostani helyzet további élezésére. A tanulmány szerint a zsidó államra leselkedő veszély az Iszlám Állam egyre nagyobb aktivitása, mivel  szervezet szétzúzása miatt arra fognak törekedni a Golan-fennsíkon szerezzenek pozíciókat.

Nem kötelező érvényű határozatában a kormánypárti Likud-párt tagjai arra kérték a képviselőiket, hogy tegyenek meg mindent a Judeában és Szamáriában lévő zsidó telepek minél hatákonyabban csatolják a zsidó államhoz – írta az Israel Hayom. A lap összeállítása szerint a szavazást több nappal azt követően tartották, hogy a kromány bürokratikus okokból befagyasztotta a lakások építését. Ezzel a szavazással egyértelmű tűmogatásunkat fejeztük ki a zsidó telepesek irányába, akiknek joguk van a szuverenitásukhoz, és most egy lépést tettünk ebbe az irányba – minderről Gilad Erdan, közbiztonsági miniszter beszélt. Az ellenzéki pártok értelmetlennek nevezték a Likud-szavazását , és teljesen szükségtelennek.

Két zsinagógát támadtak meg az iráni Siráz városban, megrongáltak Tóra tekercseket, imakönyveket és rituális tárgyakat. A helyi zsidók félnek, de nem tehetnek semmit az iszlám diktatúrában. A támadásokra egy napon belül került sor, az egyik célpont a Kashi zsinagóga, a másik a Hadash zsinagóga volt. Sam Kermanian az iráni származású amerikai zsidókat képviselő szervezet vezetője felvette a kapcsolatot a helyi zsidó közösséggel, ők egyelőre annyit tudnak, hogy többen követték el a támadásokat néhány napja – olvasható a Haaretz cikkében. Sam Kermanian elmondta, hogy a sirázi zsidók természetesen most félnek, de nem szívesen beszélnek róla nyíltan, „az élet megy tovább”.

Kétévnyi előkészítés után bevezetik az egészségtelen hozzávalókat tartalmazó élelmiszerek feltűnő megjelölését az izraeli üzletekben. A túl sok cukrot, sót és telített zsírt tartalmazó élelmiszerek csomagolásán piros jelzés hívja majd fel a figyelmet a termék elfogyasztásával járó egészségügyi kockázatokra. A törvény megalkotása folyamán az élelmiszeripari vállalatok erőteljes lobbitevékenységet folytattak, hogy a címkézés csak önkéntes alapon történjen és a káros termékek helyett inkább az egészséges termékeket jelöljék meg – írta a Times of Israel.

Lezuhant egy kisrepülőgép a közép-amerikai Costa Ricában, a gépen utazó tíz amerikai turista és a kétfős személyzet életét vesztette. A tíz turista közül öten egy zsidó család tagjai voltak – írta az Israel Hayom. A zsidó cslaád New York Scarsdale városrészében élt. A helyi zsidó közösséget megdöbbentette a tragédia. A kisrepülőgép az északnyugati fekvésű Guanacasta tartományban Punta Islita városának repülőtere közelében zuhant le, a hegyekben egy erdős területen, majd kiégett. Sajtójelentések szerint a kisgépnek – amely előzőleg, vasárnap reggel heves szélben landolt a helyi repülőtéren – már a felszálláskor gondjai adódtak és röviddel ezt követően zuhant le..

Történtek elszigetelt szexuális molesztálások Berlinben, a Brandenburgi kapunál tartott szilveszteri rendezvényen. Néhány esetet Kölnből is jelentettek. A gyanúsítottakat előállították – írta Twitter-fiókjában a berlini rendőrség. A rendőrség egyik szóvivője a dpa hírügynökség érdeklődésére azt mondta, hogy tíz zaklatási üggyel összefüggésben hét embert vettek őrizetbe. A német fővárosban idén első ízben létesítettek úgynevezett „biztonsági zónát” az ünnepi eseményeken szexuális zaklatást elszenvedő nők számára. A zónában a német vöröskereszt válsághelyzetekre kiképzett segítői várják az esetleges áldozatokat. Kölnben, ahol két évvel ezelőtt jóval nagyobb számú zaklatásról számoltak be, ezúttal kilenc nő tett feljelentést molesztálás miatt, és reggelig három gyanúsítottat azonosítottak.

Az iráni tüntetők által hangoztatott rendszerellenes jelszavak ellenére a mostani iráni tüntetések hasonlóak a más országokban gazdasági megszorítások által kiváltott megmozdulásokhoz – vélik az AFP francia hírügynökség által megkérdezett szakértők. „Az irániak leggyakrabban a hétköznapi gazdasági gondok – a munkanélküliség fenyegetése miatti frusztráció, a gyermekek jövője miatti bizonytalanság – miatt mennek az utcára” – magyarázta Aszfandijar Batmangelidzs, a Europe-Iran Business Forum alapítója. A szakértők szerint az utóbbi napok zavargásait azok a megszorító intézkedések – így a szociális kiadások csökkentése és a néhány hete bejelentette üzemanyagár-emelés – váltották ki, amelyeket Haszan Róháni elnök vezetett be 2013 óta, miután hatalomra került. „Róháninak nyilvánvalóan nehéz elfogadtatnia a megszorításokat, de szükség van rájuk az infláció és a devizaproblémák miatt, hogy megpróbálják vonzóbbá tenni Iránt a befektetők számára” – mondta Batmangelidzs, aki szerint azonban „a szankciók nehéz időszaka után a megszorítások óhatatlanul kikezdik az emberek türelmét”. A tüntetések csütörtökön kezdődtek Meshedben, Irán második legnagyobb városában, majd az egész országra átterjedtek. Hétfőig a televízió friss összesítése szerint tizenketten haltak meg a több városban erőszakba torkolló tüntetéssekkel összefüggésbe hozható incidensekben, és emberek tucatjait vették őrizetbe.

A „francia újjászületés” megteremtésének szándékáról beszélt Emmanuel Macron. A francia elnök azt ígérte, hogy 2018-ban folytatja a megkezdett reformokat, nem utolsósorban a francia-német együttműködésre támaszkodva. „Tudom, hogy Önök közül sokan nem értenek egyet” a kormány politikájával, „én ezt tiszteletben tartom, és mindig meg fogom hallgatni (…) mindazonáltal nem fog megállítani a cselekvésben” – mondta Macron az élőben sugárzott televíziós beszédében, háta mögött a francia és európai uniós lobogóval.

Amerika soha többé nem lesz képes háborút indítani Észak-Korea ellen, amely mostanra kifejlesztette azt a képességét, hogy nukleáris fegyvereivel csapást mérjen az Egyesült Államok területének bármely részére – jelentette ki újévi beszédében Kim Dzsong Un észak-koreai vezető. „Az Egyesült Államok egésze nukleáris fegyvereink hatósugarán belülre került, és az indítógomb mindig ott van az asztalomon. Ez maga a valóság, nem fenyegetés” – mondta televíziós újévi köszöntőjében a phenjani rezsim vezetője. „Idén a nukleáris robbanófejek és műveleti célú ballisztikus rakéták tömeggyártására kell összpontosítanunk” – mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy ezeket a fegyvereket csak akkor fogják bevetni, ha veszélybe kerül az ország biztonsága.

Komoly kormányátalakításra készül januárban Theresa May, aki akár öt miniszterét is menesztheti – írja a Bloomberg a Sunday Times cikkét idézve. A brit lap szerint akár Boris Johnson külügyminiszter szerepe is változhat, a pénzügyminiszter viszont megtarthatja székét. Állítólag a brit kormányfő célja, hogy fiatalabb politikusokkal töltse fel kormányát, ezzel is azt üzenve az embereknek, hogy a Brexit lebonyolítása mellett más feladatokra is képes. A változások jegyében távozhat a konzervatív párt elnöke, az oktatási miniszter, az üzleti miniszter, a közlekedésügyi tárca vezetője, valamint a parlamenti alsóház vezére.

Belgium rovására egy kicsit nagyobb lett Hollandia területe 2018 első napján. Nincs szó terület elbitorlásról, a két ország a múlt évben állapodott meg arról, hogy átrajzolja a Maas folyó menti határait. Két kicsiny – 23 futballpálya nagyságú – sziget Belgiumtól Hollandia fennhatósága alá került. Cserében Belgium kapott egy – négy futballpálya nagyságú – félszigetet. A határok átrajzolására a Maas folyó 1961-es szabályozása miatt volt szükség, a mérnöki munka eredményeként akkor lakatlan területek kerültek egyik országtól a másikhoz. A mostani földcsere elismeri a földrajzi tényeket. A megállapodás átírja azokat a határokat, amelyekről legutóbb 1843-ban állapodott meg a két szomszédos nyugat-európai ország.

Venezuelában januártól 40 százalékkal nő a minimálbér – jelentette be Nicolás Maduro, az ország államfője. Televíziós beszédében Maduro közölte, hogy a magasabb bérek megvédik a dolgozókat „Washingtonnak” a szocializmus szabotálását célzó „gazdasági háborújától”. „Jó hír!” – mondta az egykori buszsofőr és szakszervezeti vezető újévi üzenetében. Számos közgazdász szerint az intézkedés csak tovább növeli a kőolajban gazdag, de válságban lévő országban a hiperinflációt. A belföldi árak emelkedésének ellensúlyozására Maduro megemelte ugyan a minimálbért, de a gyorsuló infláció és az elértéktelenedett bolívar miatt milliók szegényedtek el.

A polgári légi közlekedés legbiztonságosabb éve volt 2017: világszerte 67-en vesztették életüket kilenc halálos kimenetelű repülőszerencsétlenségben a Repülésbiztonsági Hálózat adatai szerint. A hollandiai székhelyű repülésbiztonsági cég szerint soha ilyen kevesen nem vesztették életüket egyetlen évben repülőszerencsétlenségekben. A 67 halálos áldozat közül 32-en a repülőgépek fedélzetén haltak meg, 35 emberéletet a földön követeltek lezuhanó repülőgépek. 2017-ben egyetlen nagy kereskedelmi utasszállító repülőgép sem szenvedett halálos kimenetelű légi katasztrófát, miközben 2017-ban több mint 3,7 milliárd légi utast számoltak – hívta fel a figyelmet a hálózat.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) becslése szerint 385 793 baba születik világszerte újév napján. Az újévi babák több mint fele kilenc országban születik, a legtöbb, 69 070 Indiában és 44 760 Kínában. Utánuk következik Nigéria (20 210), Pakisztán (14 910), Indonézia (13 370) és az Egyesült Államok (11 280). A Kongói Demokratikus Köztársaságban 9400, Etiópiába 9020 és Bangladesben 8370 gyermek születik újév napján. 2018-ban az első baba minden bizonnyal a csendes-óceáni Kiribati Karácsony-szigetén született, az utolsó pedig az Egyesült Államokban látja meg a napvilágot.

Gazdaság

A bérek dinamikus emelkedése 2018-ban is kitarthat, igaz, kissé lassabb ütemű lehet a növekedés, mint az előző évben – vélik a Portfolio által megkérdezett szakértők. A minimálbér emelése és a munkaerőhiány fennmaradása együttesen tolja felfelé a kereseteket. A magasabb keresetűek vélhetően kisebb emelést kapnak, mint az alacsonyabb bérűek. Jelentős béremelés várható a nemzetgazdaságban – mondta Rolek Ferenc. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az idei nettó 12% körüli béremelésnél mérsékeltebb lehet a keresetek emelkedése. „Idén várhatóan nem lesz kétszámjegyű béremelkedés, 8-9% közötti ütemre számítok a versenyszférában” – hangsúlyozta Rolek Ferenc. Hasonlóan látja Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára is. Úgy véli, hogy a jövő évi béremelkedés üteme nem lesz annyira gyors, mint az idei volt. Ő is egyszámjegyű nettó béremelésre számít, de továbbra is dinamikus lehet az ütem. Nyilvánvaló, hogy a bérfejlesztéseket meghatározza a minimálbér és a garantált bárminimum emelése, ami több mint 1 millió embert érint – fogalmazott Dávid Ferenc. Ennek szavai szerint toló hatása van a többi bérkategóriában is, de nem olyan nagymértékben, mint ahogy 2017-ben.

Január 1-jével jelentős adóváltozások lépnek hatályba Romániában, csökken a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítási járulékok fizetése áthárul az alkalmazottakra, a kormány viszont arra számít, hogy összességében nem módosulnak az adóterhek az állampolgárok és a vállalkozások számára. A román kormány az év utolsó két hónapjában több adómódosítási intézkedést fogadott el, amelyek hatályba lépése sokáig bizonytalan volt. A vállalkozók bírálták is emiatt a kabinetet, hangoztatva, hogy kiszámíthatatlanná teszi az üzleti környezetet. Végül a kormány lemondott a javasolt módosítások egy részéről, másik részét elfogadta. Ez utóbbiak közül az egyik legfontosabb, hogy a személyi jövedelemadó (szja) január 1-jétől 16 százalékról 10 százalékra csökken. Ez azonban nem jelent adóteher-könnyítést az állampolgároknak, mivel a kormány a dolgozókra hárította a társadalombiztosítási járulékok fizetésének kötelezettségét. A dolgozók 25 százalékos nyugdíj- és 10 százalékos egészségügyi járulékot kell hogy fizessenek az eddigi 10,5 százalék, illetve 5,2 százalék helyett.

Sport

A férfi tenisz-világranglistát vezető Rafael Nadal jövő szerdán, Melbourne-ben térne vissza a pályára a térdsérülését követően. A Tie Break Tens elnevezésű rendezvény szervezői közölték, hogy a tízfős mezőnyben ott lesz Nadal, valamint két korábbi világelső, Novak Djokovic és Lleyton Hewitt, illetve Stan Wawrinka és Nick Kyrgios is. A különleges, kieséses rendszerű torna minden mérkőzése kizárólag egy szuper-rövidítésből áll, amelyet tíz pontra játszanak. A győztes 250 ezer dolláros (65 millió forint) pénzdíjat kap. Először 2015-ben Londonban, azóta pedig Bécsben és Madridban rendeztek ilyen tornát. „A verseny koncepciója nagyszerű, biztosan izgalmas mérkőzéseket fogunk játszani. A pálya fantasztikus, kemény küzdelemre számítok” – nyilatkozta Nadal.

Könnyű

Az elmúlt évek legszorosabb versenyében a balin (Leuciscus aspius) kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság hagyományosan meghirdetett és szilveszter éjjel lezárult év hala közönségszavazásán. A 2010 óta minden évben megtartott verseny idei fordulóját 2017 őszén hirdette meg a társaság. Az internetes szavazáson ezúttal 5771-en adták le voksukat a három jelöltre, melynek végeredményeként 38 százalékos támogatottsággal diadalmaskodott a balin, 33 százalékkal második helyen végzett domolykó (Leuciscus cephalus) és 29 százaléknyi szavazatot kapott kövicsík (Barbatula barbatula).

A Magyar Haltani Társaság elnöke az idei év hala címet elnyert balinról szólva kiemelte: a Magyarországon őshonos faj egyedei szép formájúak, nyúlánk, mérsékelten magas, oldalról lapított testüket apró, ezüstszín pikkelyek fedik. Bár fogaik nincsenek, de ragadozók, és menekülő zsákmányuk megragadását gyorsaságuk mellett kissé fölfelé hajló alsó állkapcsuk segíti. A balin úszóinak alakja és elhelyezkedése szabályos, a mélyen bemetszett farokúszó szürkés, az alsók vörhenyesek – tette hozzá jelezve, hogy nagyra növő fajról van szó, melynek hazánkban horgászbottal eddig kifogott legnagyobb példánya 10,54 kiló volt.