A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A nemzeti identitás és szuverenitás nem a múltunk része, hanem legfontosabb előfeltételeink a túlélésre, a fennmaradásunkra – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. A Századvég Alapítvány és az Israel Public Diplomacy Forum nevű szervezet „ A Visegrádi Négyek – Izrael szövetség növekvő jelentősége” című szakmai eszmecseréjét Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy az Európában élő emberek másképpen gondolkodnak a jövőről, mint a politikusok. Míg Nyugat-Európa identitását veszíti, addig Izraelnek és a V4-eknek egyaránt fontos az identitás megőrzése – jelentette ki.

 

A kormány az elmúlt évhez hasonlóan az idén is minden nyugdíjasnak, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő polgárnak biztosít 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt” – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán elmondta: mintegy 2,7 millió ember részesül a juttatásban, mindazok, akik 2017 decemberéig nyugdíjba mentek vagy mennek; a juttatást a stabil pénzügyi helyzet, a jó költségvetési gazdálkodás és a gazdasági növekedés teszi lehetővé.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjkiegészítéssel és nyugdíjprémiummal növelt novemberi nyugdíjak postázása jelenleg is zajlik, és közölte: november 24-én megkezdődik az Erzsébet-utalványok postázása is.

 

A Jobbik eddig nem bizonyította hitelesen azt, hogy eltávolodott volna a rasszizmustól, tévedés lenne a baloldali szavazók részéről átszavazni rá, Apáti István mondatai pedig nyíltan zsidóellenesek – nyilatkozta Gerő András. Kedden hozták nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő beszél arról a Szent Korona Rádió 2011. július 23-i adásában, hogy a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztál, és arról, hogy Magyarország az izraeliek szabad prédájává vált. Gerő szerint Ez egy nyíltan zsidóellenes szöveg, amely egyszerre tartalmazza az úgymond »régi« és az »új« előítéleteket; szép példája a hagyományos zsidóellenesség és az Izrael-ellenesség összefonódásának. Úgy látja, a Jobbik politikusai most abban az állapotban vannak, amelyben a franciák egy része leledzett 1871, Elzász-Lotharingia elvesztése után. A megsemmisítő francia vereség és területvesztés után azt mondták: sohasem beszélni róla, de mindig gondolni rá. Szerinte így áll most a Jobbik a rasszizmussal.

Százezres nyugdíjminimumot és kétszázezres, adómentes bérminimumot ígér Munkáspárt választási programjában. Thürmer Gyula pártelnök azt mondta, egyedül indulnak a 2018-as országgyűlési választáson, de utána bárkivel hajlandóak együttműködni a dolgozók, a nép érdekében. A biztonságos, kiszámítható életet, magyar mezőgazdaságot és migránsmentes Európát ígérő programról szólva az ellenzéki politikus elmondta, célkitűzéseik között 65 éves kor feletti ingyenes gyógyszerellátás, állam által biztosított első munkahely, a 35 órás munkahét bevezetése, sávos, a jövedelem emelkedésével növekedő szja-rendszer megteremtése szerepel.

 

Tizennégy olyan párt volt, amely, bár megmérette magát, nem jutott mandátumhoz 2014-ben, az előző országgyűlési választásokon – mondta Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főtitkára. A főtitkár fontos előrelépésnek nevezte a kampányfinanszírozási törvény módosítását, amiről kedden döntött a parlament. Ennek értelmében, ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson egyszázalékos eredményt sem ér el, köteles visszafizetni az államtól kapott kampánypénzt. Mint mondta, fontos az is, hogy a módosítás után azokat a pártokat is ellenőrizheti az ÁSZ, amelyek 1 százalék feletti eredményt értek el. A főtitkár közlése szerint az általuk 2014-ben ellenőrzött 14 párt összesen 3,5 milliárd forintnyi támogatást kapott. Az ÁSZ vizsgálata 12 pártnál állapított meg valamilyen szabálytalanságot a közpénzek felhasználásában – tette hozzá.

Külpolitika:

 

A lengyelországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el az Európai Parlament plenáris ülése. A szavazást követően az EP elkezdheti előterjeszteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását a lengyel kormánnyal szemben. A szigorúbb határozattervezetet szociáldemokrata, zöldpárti, radikális baloldali és néppárti frakciók nyújtották be, melyet 438 szavazattal, 152 ellenében, 71 tartózkodás mellett fogadtak el. A határozat szerint az elmúlt évek fejleményei az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű kockázatát hordozzák magukban Lengyelországban.

 

Egyhangúlag elfogadta az orosz Állami Duma szerdán azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a külföldi vagy a határon túlról finanszírozott sajtóorgánumok külföldi ügynökként történő bejegyzését. A harmadik, végleges változatban is megszavazott törvénymódosítást arra válaszul fogadták el a képviselők, hogy az Egyesült Államokban hétfőn külföldi ügynökként jegyeztették be az orosz állam által működtetett RT America televíziót, amelyet Washingtonban azzal vádoltak meg, hogy propaganda terjesztésével beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányba. A jogszabályi változtatást, amelyet Vjacseszlav Vologyin duma elnöke és a négy frakcióvezető kezdeményezett, várhatóan a jövő héten jóváhagyja a Szövetségi Tanács is, és az államfő aláírásával emelkedik majd törvényerőre.

 

Szaúd-Arábia fogva tartja a november 4-én Rijádban lemondott Szaad Haríri családját is – jelentette ki Michel Aun libanoni államfő. „Előzőleg nem kértük visszatértüket, de bizonyságot nyert, hogy ők is őrizetben vannak, s a családtagokat átkutatják, amint belépnek vagy elhagyják házukat” – mondta Aun. A Harírihez közel álló Okar Sakr libanoni parlamenti képviselő viszont a nap folyamán azt állította, hogy beszélt a lemondott miniszterelnökkel, aki szerinte tagadta azokat a feltételezéseket, melyek szerint őt és családját őrizetben tartanák Rijádban. Néhány libanoni tisztségviselő korábban felvetette, hogy a szaúdi állampolgársággal is rendelkező Harírinek családjával együtt kellene visszatérnie hazájába, hogy elejét vegyék bármiféle szaúdi befolyásolási kísérletnek. Szerintük ugyanis a libanoni kormányfő valójában nem szabad akaratából mondott le és maradt az elmúlt napokban Rijádban, hanem Szaúd-Arábia kényszerítette erre. Haríri és Rijád is cáfolta ezeket a feltételezéseket. Haríri kedden bejelentette, hogy két napon belül vissza kíván térni Libanonba.

Megdöbbentek a baloldali ellenzéki Munkapárt képviselői Avi Gabbay, a párt elnökének legújabb kijelentésétől – írta az Israel Hayom. Gabbay a Ben Gurion egyetemen arról beszélt, hogy a baloldalon mára sokan elfelejtették, hogy mi jelent zsidónak lenni, és túlságosan a liberalizmus hangsúlyozása vált dominánssá. Isaac Herzog, a baloldal frakcióvezetője szerint nagyon szerencsétlenül fogalmazott a pártelnök, mivel a Munkapárt képviselői sohasem érezték úgy, hogy ideológiájuk ellentmondana a judaizmusnak. A portál meg nem nevezett forrásai szerint a Munkapártban többen bejelentették, hogy a jövőben nem kívánnak az alakulat tagjai lenni.

 

Gazdaság:

Mindegyik banknál nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) folyósítási összege idén eddig a tavalyi év azonos időszakához hasonlítva, több helyen is negyven százalék feletti volt a bővülés, miközben egyes pénzintézeteknél többszörösére emelkedett a kihelyezett összeg. Az OTP Banknál idén október végéig a folyósított támogatások összege megközelítően 29 milliárd forintot tett ki, ami az előző év ugyanezen időszakához képest 46 százalékos bővülés – közölte a pénzintézet. A szóban forgó időszakban az OTP-nél 9300 csok-kérelmet fogadtak be, az elutasítási ráta minimálisnak tekinthető. A Takarékbankot, az FHB Kereskedelmi Bankot és az FHB Jelzálogbankot, valamint a takarékszövetkezeteket magában foglaló Takarék Csoportnál január elejétől szeptember végéig a folyósítások 14,41 milliárd forintot tettek ki, ami csaknem 40 százalékkal haladja meg a 2016-os év első kilenc havi értékét. Összesen 4959 darab csok-igénylés érkezett hozzájuk, tíz százalékkal több az előző év azonos időszakinál.

Két és félszer dinamikusabban nőtt a repülővel érkező turisták költése Magyarországon 2011 és 2015 között, mint a közutat választó látogatóké. A repülőtér számos fejlesztéssel járul hozzá ahhoz, hogy a jövőben még többen válasszák úti célként az országot – írta a Világgazdaság. A 2015-ben légi közlekedéssel érkező, mintegy 4,4 millió utas csupán tizede a közúton érkező 43,9 millió turistának, ám a repülővel érkezők fejenként átlagosan 169 900 forintot hagynak az országban, szemben a nagyjából húszezer forintot költő közúti látogatókkal. A forgalom növekedése is a repülős közlekedés esetén dinamikusabb: 2011–2015 között a repülővel érkezők száma 25 százalékkal, míg a közutat használó látogatók száma csak 16 százalékkal nőtt – írta a lap.

Sport:
A Japán Olimpiai Bizottság (JOC) jóváhagyta, hogy Szapporo megbeszéléseket kezdjen a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) a 2026-os téli olimpia megrendezéséről. A JOC alelnöke, Hiraoke Eiszuke jelentette be, hogy a város – amely 1972-ben egyszer már vendégül látta a világ legjobb téli sportolóit – érdeklődik az ötkarikás játékok iránt. A NOB egy hónapja közölte, hogy a 2026-os téli olimpia pályáztatási folyamata eltér majd az eddigiektől: a korábban megszokottakhoz képest jóval rövidebb és olcsóbb lesz, a legnagyobb változást pedig az jelenti, hogy meghívásos lesz a kandidálás. A reformok révén a városoknak és a nemzeti bizottságoknak lehetőségük lesz, hogy fenntarthatóbb, ésszerűbb és gazdaságosabb téli olimpiát tervezhessenek a korábbiaknál.