Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombati sajtótájékoztatóján

A FIDESZ NEM TÁMOGATJA POROSENKÓ PÁRTJÁNAK FELVÉTELÉT AZ EURÓPAI NÉPPÁRTBA

 

A Fidesz nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba addig, amíg az ukrán oktatási törvény módosításával nem válik lehetővé a kisebbségi nyelvű oktatás az óvodától az egyetemig – mondta Németh Zsolt.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: Magyarország továbbra is úgy gondolja, hogy módosítani kell az ukrán oktatási törvényt, mivel alacsonyabb szintű jogszabályokkal nem orvosolhatók annak hiányosságai. „Ukrajnát addig kell megállítani, amíg nem késő” – szögezte le a kormánypárti politikus.

„HAZÁNK TOVÁBBRA IS AGGÁLYOSNAK TARTJA A JOGSZABÁLY 7. CIKKELYÉT, AMELY AZ EMBERI ÉS KISEBBSÉGI JOGOK SÚLYOS KORLÁTOZÁSÁNAK MINŐSÜL, ÍGY ELFOGADHATATLAN MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA.”

Hozzátette: Ukrajna önveszélyes politikát folytat, az oktatási törvény mellett ugyanis a nyelv-, az állampolgársági- és az egyházügyi törvények is be vannak tárazva, amelyek tovább súlyosbíthatják a már most eléggé nyugtalanító helyzetet.

Ugyanakkor Németh Zsolt reményét fejezte ki, hogy Ukrajnát sikerül azon az úton megállítani, amely saját nyugati országrészének destabilizálása mellett Közép-Európa jövőjét is veszélyezteti.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese kitért arra is, a héten Kijevben lefolytatott egyeztetéseket Balog Zoltán, illetve az ukrán oktatási miniszter és külügyi tárcavezető között Ukrajna úgy interpretálta, hogy Magyarország „tudomásul vette” az ukrán oktatási törvény rendelkezéseit.

Ezzel szemben hazánk továbbra is aggályosnak tartja a jogszabály 7. cikkelyét, amely az emberi és kisebbségi jogok súlyos korlátozásának minősül, így elfogadhatatlan Magyarország számára – mutatott rá.

A cikkely ellentétes számos nemzetközi dokumentummal, így az Európa Tanács kisebbségi keretegyezményével, az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodással és a magyar-ukrán alapszerződéssel is – rögzítette.

Ennek kapcsán beszélt arról is, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlése október 12-én elfogadott egy határozatot, amely kimondja: az ukrán oktatási törvény súlyos kisebbségi jogkorlátozásnak tekinthető, és kilátásba helyezi a törvény módosításának szükségességét. Reményét fejezte ki, hogy ezt a Velencei Bizottság is meg fogja erősíteni.

Fotó: fidesz.hu

Mindezek fényében a Fidesz nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba addig, amíg az ukrán oktatási törvény módosításával nem válik lehetővé a kisebbségi nyelvű oktatás az óvodától az egyetemig – emelte ki Németh Zsolt, jelezve, hogy az ukrán társulási tárgyalások napirendjére kívánják tűzni a kérdést.