Színek és formák, mozdulatok Erzsébetvárosban-Zsidó Történeti Tár a Csányi utcában

Színek és formák, mozdulatok Erzsébetvárosban

Új falfestménnyel gyarapodott Erzsébetváros, a Bethlen téri Színház színes programokkal várja a látogatókat, de számítanak az önkéntesekre is. Elismerték az óvodapedagógusokat. A Zsidó Értékek Tára teljes üzemben várja a zsidó élet múltjára kíváncsiakat.

Új falfestmény Erzsébetvárosban

 

Több romos házfal is megújult az Erzsébetvárosban, ezzel is színessé téve a kerületiek és az idelátogatók mindennapjait. Most a kertész utcában került átadásra egy festett házfal, amelyen az Alice Csodaországban világa köszön az emberekre 170 négyzetméteren. Mindezt a Színes Város Fesztiválnak köszönhetjük.

 

A Bethlen téri Színház csodái

A Bethlen téri Színház az elmúlt majdnem száz évben számos műfajnak, művészeti ágnak adott otthont. A színház jelenéről és jövőjéről Szögi Csaba igazgató beszélt.

 

A színház vezetője elmondta a színház épülete az önkormányzat tulajdona, így óhatatlan az együttműködés Erzsébetvárossal, de mellette a kerület kötött egy közszolgálati szerződést is a művészeti intézménnyel. A támogatásért cserébe a színház önkéntes feladatokat vállalt, mint például olyan fesztiválokat, amelyek keretében minden évszakban valamilyen izgalmas eseményt tartanak. Ősszel, az Erzsébet Nap köré szervezve egyhetes táncprogramot rendeznek, ennek különlegességét adja, hogy hangsúlyozottan vidéki táncműhelyeket mutatnak be a nagyérdeműnek. Januárban kerül sor a határon túli színházak bemutató sorozat következő részére, a Vendégváró Fesztiválra. Itt mindig egy határon túli színház kerül bemutatásra egy héten át, előadásokkal, beszélgetésekkel, egyéb programokkal. Áprilisban, a Föld Napja köré szervezi a színház a Globe Festet, hangsúlyozottan a kerületi iskolások számára. Évről évre olyan darab kerül bemutatásra, ami segíti a környezettudatos gondolkodást. Májusban egy biennálé jelleggel megrendezésre kerülő táncfesztiválra kerül sor. Mellette vannak olyan események is, mint most a megemlékezés Ruszt Józsefről, ezzel indult a színházi évad. Ruszt József egy fantasztikus színházi rendező volt, akiről egy komplett est is szólt. Rendezett már a színház Humormaratont Rejtő Jenő születésnapján, Rejtő szülőházának udvarán. Vannak olyan jubileumi események, amelyeket az éppen jubiláló társulatok rendeznek.

Mint azt az igazgató kiemelte: 1929-ben nyitott meg az épület, akkor kabaré működött itt, Kellér Dezső, mint főrendező vezetésével.1937-ben a színház csődbe ment és moziként üzemelt tovább majd ötven évig. Utána a Rock Színház költözött ide, őket követte a Közép-Európa Táncszínház. Majd ismét megalapítottuk a Bethlen téri Színházat. Olyan profilokat vettünk ide, amik hajdanán megtalálhatók voltak, így lett gyerekelőadás, kabaré, színházi előadások, koncertek, de most is van egy filmklubunk, egy fotógaléria is. Mellé fogadtunk olyan kezdeményezéseket is, mint az Új Cirkusz, de játszottak már nálunk nemzetiségi színházak, hiszen a kerületi kisebbségi önkormányzatokkal is jó kapcsolatunk van. Természetesen a Közép-Európai Táncszínházzal továbbra is együttműködünk. A Bethlen téri Színház egy befogadó színház, nincs saját társulata, évente 200 előadással és 40 bemutatóval, 30 társulattal. A társulatok között két kiemelt, úgynevezett rezidens társulattal dolgozunk együtt, a Közép-Európai Táncszínházzal és a Spirit Társulattal.

Két fontos szempontja van a színháznak amikor befogadnak egy darabot, egy társulatot. egyik a minőség, azaz a Bethlen téri Színház nem egy hakniszínház, a másik pedig a tehetségkutatás és gondozás. Ez utóbbira mindenhol felhívják a figyelmet, a műsorfüzetükön például, amit egy fiatal grafikus tervezhet meg pályázat útján, de a kabaré műfajában is vannak tehetségkutató estjei a színháznak, de a táncosoknak, koreográfusoknak egyaránt. De az új és izgalmas kísérleteknek is lehetőséget ad a színház.

A színház a 2011-es Önkéntesség Éve alapján ismerhette meg több ország, több ember is az önkéntesség fogalmát, jelentőségét. Ma már csak akkor érettségizhet le egy diák, ha 50 óra önkéntes munkát végez. A Bethlen téri Színház már megalakulásától kezdve csatlakozott a programhoz, és várja az önkéntes munkára jelentkezőket, már eddig is nagyon sok színt és gazdagságot nyert a színház a programmal. Ezek az emberek segítenek a mindennapi munkában, viszik a színház hírét szerte a világban, ami fontos. Vannak gyerekprogram szervezők, grafikusok, videósok, jegyszedők, ültetők. A színház minden évben meghirdeti az önkéntes programját, amire sokan jelentkeznek, majd utána egyenként beszélgetnek el velük, hiszen csak akkor van ennek értelme, ha mindenki azt a munkát végzi, amit szeret.

 

Elismerték az óvodapedagógusokat

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere a Brunszvik Teréz Óvodában köszöntötte az óvodapedagógusokat és itt adta át a díjazottaknak a kerület elismerését.

 

Tisza Kálmánnéról nevezték el az elismerést, amit az alpolgármester átadott. Tisza Kálmánné élete és munkássága a kisgyermekek lelki és testi fejlődéséről szólt, a róla elnevezett díjjal szeretnék elismerni a ma óvodapedagógusainak a munkáját.  Dr. Bajkai István a méltató szavak után az elsimerésket átadta a kitüntetett szakembereknek, míg végül a gyerekek egy kis műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

 

Zsidó Történeti Tár a Csányi utcában

Mint azt Dr. Bajkai István alpolgármester elmondta, 2013 októberében döntött úgy Erzsébetváros, hogy létrehozza a Zsidó Történeti Tárat a Csányi utca 5. szám alatti épületben. E nemes kezdeményezés mellé pénzügyi forrást is rendelt az önkormányzat, mert fontosnak tartotta megmutatni, miként is élt az erzsébetvárosi zsidóság a XX. század elején. Hogyan élt egy rabbi és családja, egy polgár és családja, egy munkás és a családja. Ezen túlmenően az épület a közösségi életnek is helyet biztosít a későbbiekben. Létrehoztuk az Erzsébetvárosi Zsidó Örökség Alapítványt, mind a kuratórium, mind a felügyelő bizottság azon lesz, hogy segítse ennek az intézménynek a működését. De vannak az önkormányzatnak más tervei is a Szín Tér Program keretében is, mint a Nagy Diófa utca átalakítása egyfajta mesterségek utcájává.