A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Belpolitika:
Lázár János kancelláriaminiszter a 100. Kormányinfón több jelentős témáról beszélt, majd válaszolt az újságírók, így a Heti Tv kérdéseire. A Heti Tv ismételten megkérdezte Lázár Jánost a magyar kormány álláspontjáról az 1945 után az egykori Szovjetunióba hurcolt magyar műkincsekkel kapcsolatban, hogy lehetséges-e valamilyen visszaszolgáltatás.

A kancelláriaminiszter leszögezte, az orosz törvényhozás már a kilencvenes években hozott egy törvényt, ami megtiltja a műkincsek visszaszolgáltatását. Gesztusok voltak eddig több alkalommal is, de ezek csupán gesztusok voltak. Természetesen próbálkozhat a magyar kormány, de ennek nem lehet sok eredménye. Egy másik kérdésre Lázár János megerősítette, a magyar múzeumokban azon műkincsek esetében, ahol a magyar állam nem tudta bizonyítani jogosultságát, ott azokat vissza kell szolgáltatni. A magyar kormány álláspontja szerint magyar múzeumokban olyan műkincs nem lehet, aminek az állam nem volt képes a jogosultságát bizonyítani.

A Heti Tv rákérdezett a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületének sorsára. Lázár János válaszában elmondta, a Magyar Rádió új helyre költözött, erről már évekkel ezelőtt megszületett a döntés. Több ingatlan sorsáról is dönt majd a kormányzat rövidesen Józsefváros azon részén, ahol eddig a Rádió működött. Elképzelések vannak, rövidesen döntés is születik majd erről. A kormányzati intézmények Várba való költözésével kapcsolatban elhangzott, hogy minden megy a maga útján.

A Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjának közleményére, melyben azzal vádolják a kormánypártokat, hogy az ellenzéki párt betiltására törekednek, Lázár János elmondta, hogy marhaság, hisztéria, ilyet nem tervez senki. A miniszter szerint mindenkinek, minden pártnak be kell tartani a törvényeket.

 

A Kormányinfón elhangzott még

Egy jelentős, 21 milliárdos Kárpát-medencei óvodafejlesztési program indul, hogy itthon és a határokon túli, magyarok lakta területeken minden szülő magyar óvodába és bölcsődébe járathassa a gyerekét. A határon túli intézmények nem csak a magyarok előtt lesznek nyitva. Az program elsősorban az egyházi fenntartású intézményeket érinti, de mások is csatlakozhatnak.

 

Régi adósságát rendezte a kormány azzal, hogy megújították az állam és a református egyház közötti 1998-as megállapodást.

 

A közelmúltban nagy vihart kavart őcsényi esetre reagálva a miniszter elmondta: a kormány kész biztosítani a jogszerűen itt tartózkodó menekültek ellátását. Egy panziós nem biztos, hogy képes erre. Akár szeretik a kormányt, akár nem, a kormányra jobban lehet építeni, mint egy „bizonytalan hátterű civilszervezetre”. Lázár szerint nem akar bűnbakot csinálni, de érdemes az államhoz fordulni, senki sem képes gyerekek üdültetéséről az államnál jobban gondoskodni.

 

Kérdése, mely szerint elcsúfítaná-e a Kopaszi-gátra tervezett felhőkarcoló a várost, Lázár János elmondta, hogy az építési engedélyezés önkormányzati hatáskör, a kormány ebbe nem szólhat bele. Budapest építészeti, ökológiai védelme közügy. A Bazilikánál nagyobb épületet nem véletlenül nem építettek korábban, a miniszter úgy gondolja, hogy továbbra se épüljenek.

 

A kormány nem tervezi sem a civiltörvény, sem a lex CEU módosítását az uniós kötelezettségszegési vizsgálatok miatt. A CEU által beadott iratokat a kormány szakértői szinten vizsgálja: ha az egyetem megfelel az előírásoknak, elhárulnak az akadályok a működése elől. Innentől ez egy bürokratikus folyamat, nem politikai kérdés.

Lesz nyugdíjprémium 2017 novemberében – jelentette be Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azzal indokolta, hogy a gazdaság jól teljesít, a közös sikerből és teljesítményből pedig a nyugdíjasoknak is részesülniük kell. Arról is beszámolt: dolgoznak azon, hogy decemberben Erzsébet-utalványt is kaphassanak az érintettek, ez a következő hónapok gazdasági adatain múlik.


A migrációs válság nemcsak humanitárius, hanem biztonságpolitikai és bűnügyi kérdés is, hiszen a menekültekkel, illetve a gazdasági bevándorlókkal együtt az ember-, fegyver- és kábítószercsempészek is mozgástérhez jutottak, miközben az átjárható határok a terrorizmus veszélyét növelik – mondta Áder János köztársasági elnök a Figyelő című hetilapban megjelent interjúban. A menekültek szétosztását szabályozó kvóta kapcsán elmondta, nem fogadható el Brüsszelnek az a „lopakodó jogalkotása”, miszerint úgy próbálja bővíteni hatásköreit, hogy erre az alapszerződés nem jogosítja fel. Hozzátette, a máshonnan érkezők befogadása nemzeti jogkörbe tartozik, így a kvótaügy egy szuverenitási kérdés. Rámutatott, hogy a kvótát nemcsak Magyarország, de mások mellett Csehország, Szlovákia és Lengyelország sem fogadja el, miközben a „másik oldal” a szolidaritást hangsúlyozza. „Legyünk szolidárisak! De mivel? A bajba jutott emberekkel vagy a korábbi rossz döntésekkel?” – tette fel a kérdést Áder János, aki szerint rossz politikai döntés volt, hogy nem zárták le időben a határokat, így a tagállamok kiszolgáltatottá váltak.

Negyedmillió eurós, azaz csaknem nyolcvanmillió forintos kölcsönnel segítette ki a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló Altus Portfólió Kft. a mintegy hárommilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba cégét, a Human Operatort – írja csütörtöki a Magyar Idők. A napilap cikke szerint Gyurcsány Ferenc vagyonkezelésre szakosodott cége, az Altus Portfólió Kft. tavaly február 25-én 255 ezer euró, csaknem nyolcvanmillió forint összegben úgynevezett rövid lejáratú likviditási – a fizetési nehézségek áthidalására szolgáló – kölcsönt nyújtott a szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt.-nek, amelynek vezetőjét, Czeglédy Csabát mintegy hárommilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítják. Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő ügyvédként Gyurcsány Ferenc és az MSZP jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését, ha a párt nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel – erről Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója beszélt. Úgy fogalmazott: a Jobbik számára a lét a tét, mivel a legvégső esetben, ha súlyos jogsértést tapasztal az ügyészség, benyújthatja a megszüntetésre irányuló keresetet a bíróságnak. Kovács István példátlannak nevezte, hogy egy párt ne működjön együtt az Állami Számvevőszékkel és ne teljesítse beszámolási kötelezettségét, valamint rendkívülinek tartja, hogy egy párt megpróbálja „besározni” a számvevőszéket.

A múlt hónapban 27 ezer 149-en vártak valamilyen egészségügyi beavatkozásra, miközben ugyanez a szám öt évvel ezelőtt még hetvenezer volt – írja a Magyar Hírlap. A napilappal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közölte az adatokat, amelyek szerint a szeptemberi 27 ezerhez képest augusztusban 350-nel, júliusban pedig 1600-zal szerepeltek többen várólistán. A leghosszabb ideig a gerincstabilizáló, a térdprotézis- és a csípőprotézis-műtétekre kell várniuk a betegeknek, utóbbi esetében átlagosan 305 nap a várakozási idő. A lap cikke szerint a szürkehályogműtétre várakoznak a legtöbben: szeptemberben 10 ezer 316 beteg várt átlagosan 90 napot a szemműtétjére. Ennél a beavatkozásnál azonban 2013-hoz képest harmadára csökkent a várakozási idő, ugyanez a helyzet a térdprotézis-műtétek esetében is, amelyeknél 440 nappal kevesebbet töltenek az érintettek a várólistán.

A napokban utalják a pedagógusoknak az életpálya alapján emelt bérüket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence felidézte: elsőként a pedagógusok számára indították el az életpályát és a béremelést, s öt év alatt ennek köszönhetően 50 százalékkal nőttek a keresetek. Ez jóval magasabb, mint a GDP emelkedése és az átlagfizetések növekedése – jelezte a parlamenti államtitkár, aki kitért arra is, hogy 350 milliárdot fordítottak az életpálya megvalósítására.

     Külpolitika:

Saleh al-Arourt választotta meg a Hamász politika elnökhelyettesének a szervezet. A férfi korábban kulcsszerepet játszott a terrorszervezetben, mivel a ciszjordániai merényletek tervezéséért volt felelős – számolt be az i24news.com. A portál szerint a terrorista 2007-ig ült izraeli börtönökben, majd Törökországban, Libanonban és Dohában is megfordult. A férfi a közelmúltban Oroszországban is járt, de miután kiderült, hogy terrorcselekmények tervezésében vett részt az orosz hatóságok vizsgálatot indítottak, hogyan juthatott vízumhoz Arour.

Benjamin Netanjahu a Fox Newsnak adott interjújában jelezte, hogy a politikai karrierje várhatóan véget ér 2019-ben, amikor legközelebb parlamenti választások lesznek a zsidó államban. A kormányfő jelezte, hogy szó sincsen arról, hogy bármelyik fia követné őt a kormányfői poszton és nem is kíván politikai támogatást nyújtani nekik – írta a Times of Israel. Yair Netanyahu azzal került be a média híreibe az elmúlt hetekben, hogy egy meglehetősen megosztó képet posztolt Soros Györgyről.

Bohócnak öltözött idegenek fújtak le maró anyaggal egy tízéves kislányt az Izrael déli részén fekvő Beersheba városában – írja a Jerusalem Post. A lány anyja azt mondta, hogy a gyermek a közeli parkba indult játszani a barátaival, de nem sokkal később sírva szalad haza. A rémült szülőknek elmesélte, hogy bohócok támadtak rá, akik maró anyaggal spriccelték le. A gyermeket kórházba szállították, ahol ellátták a nyakán, és az arcán keletkezett égési sérüléseket. A fiú apja elindult, hogy megkeresse a támadókat, de nem járt sikerrel. Az incidens csak egy az utóbbi időben egyre gyakoribb, bohócok által elkövetett támadások közül Izraelben. Leggyakrabban kamaszok, és fiatal felnőttek bújnak jelmezbe, és csak ijesztgetik az embereket, hasonlóan ahhoz a bohóchullámhoz, ami az angolszász országokon söpört végig 2016 nyarán.

Orbán Viktor szerint a határon túli magyarság törzsét, a kevésbé képzett, asszimilációnak jobban kitett alsó és középső rétegeit kell a következő évek magyar nemzetpolitikájának erősítenie, „a lombkorona”, a magasan képzett szellemi elit ugyanis „rendben van”. A miniszterelnökkel készült interjút a Krónika erdélyi magyar napilap és a lapcsaládjához tartozó székelyföldi helyi lapok közölték. Orbán Viktor kijelentette: a nemzetpolitikában „középre és lefelé” céloz. Azt tapasztalta ugyanis, hogy a magasan képzett, biztos családi háttérrel rendelkező, értelmiségi rétegek megtalálják a maguk útját magyarként a Kárpát-medencében. Az alsóbb és középszintű csoportokkal viszont kiemelten kell foglalkozni. Őket az olyan nemzetpolitika segíti, amely szerint magyarnak lenni nemcsak felemelő érzés, hanem kifizetődő is. Ezt a célt szolgálják a Kárpát-medencei vállalkozásfejlesztési programok.

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán parlament jövő hétfőre összehívott rendkívüli ülését, amelynek napirendjén a katalán függetlenségi népszavazás eredményének értékelése szerepel. A bírói testületnél a katalán szocialista párt támadta meg az illegális népszavazásról szóló ülést összehívó határozatot. Az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata azt jelenti, hogy a beadványt eljárásba vette, ítéletének meghozatalára öt hónapja van, de addig törvényesen nem lehet megtartani ezt az ülést.

Nem történt nagyszabású informatikai támadás vagy dezinformációs művelet Németországban a szövetségi parlamenti választást felvezető kampányban – mondta szövetségi alkotmányvédelmi hivatal vezetője. Hans-Georg Maassen kiemelte: a korábbi németországi és külföldi tapasztalatok alapján joggal lehetett tartani attól, hogy orosz részről megpróbálják befolyásolni a Bundestag-választást hackertámadásokkal és a választók félrevezetését célzó akciókkal, de a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálatnál nem tapasztaltak ilyesmit. Meglehet, hogy az orosz döntéshozók „túl nagynak találták a politikai költségeket”, és az amerikai, illetve a franciaországi elnökválasztási kampányban folytatott tevékenység után ezúttal tudatosan mellőzték a szervezett befolyásolást – vélekedett.

Az iraki kormányerők visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezettől az észak-iraki Havídzsát és a vele szomszédos területet. A Bagdadtól 240 kilométerre északra, a szíriai határ közelében, Kirkuk kormányzóságban található város egyike azon néhány területnek, amelyet az Iszlám Állam még ellenőrzése alatt tartott. Az iraki hadsereg szeptember 21-én indított támadást a város visszavételére. Havídzsa elfoglalásával elesett a szélsőségesek utolsó bástyája Észak-Irakban. Az IÁ ellenőrzése alatt csupán egy sáv maradt Irak nyugati határa mentén, Szíriával szomszédos területen.

Madrid nem fog az általa törvénytelennek tartott katalán függetlenségi népszavazás eredményéről tárgyalni – közölte Mariano Rajoy kormányfő.  „A kormány nem fog semmi illegálisról tárgyalni és nem hagyja magát zsarolni sem”. A tárgyalásokra akkor lesz lehetőség, amikor Carles Puigdemont katalán elnök feladja függetlenségi törekvéseit. Amennyiben Puigdemont közvetítést vagy párbeszédet szeretne folytatni a központi kormánnyal a régió jövőjéről, úgy először vissza kell térnie a törvényesség útjára.

Gazdaság:

Egymilliárd euró értékben bocsátott ki devizakötvényeket Magyarország, a papírokra majdnem hatszoros volt a túljegyzés a befektetők részéről – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hangsúlyozta, hogy a kötvényt minden idők legkedvezőbb kamatával, 1,9 százalékkal bocsátotta ki a magyar állam. A kibocsátással 1,2 milliárd dollár összegű, rövid lejáratú, magas kamatozású papírokat vásároltak vissza. Varga Mihály rámutatott: a kibocsátás egyértelműen tükrözi, hogy Magyarország iránt jelentős a befektetők bizalma. Hozzátette: ez a devizacsere-akció 50 milliárd forint megtakarítást eredményez az államháztartásnak.

Az európai uniós források eljuttatása a gazdasághoz csak szűk szegmensét tehetik ki a fejlesztéspolitikának, egy ország versenyképességét az állam, a gazdaság és a társadalom versenyképessége együttesen határozza meg – hangsúlyozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Hibás gondolkodásnak nevezte, ha valaki az állami beavatkozás egyetlen eszközeként a pénzügyi juttatások minél hatékonyabb kihelyezését tartja számon. Megjegyezte: az előző uniós pénzügyi ciklushoz képest lényegesen jobban áll az ország a források felhasználásában. Miközben a 2007-2013-as pályázati pénzek kifizetésének heti átlaga 5,8 milliárd forint volt, a 2012-2020-as forrásokból már hetente 24 milliárdot juttatnak el a vállalkozásokhoz.

Sport:
Tizenhat oldalas szakmai tájékoztató kiadványt juttat el a kormány a birkózóknak, amely összefoglalást ad arról, hogy a kabinet milyen sportági fejlesztésekhez járult hozzá 2013 óta. Nyitrai Zsolt bejelentette, hogy a kis füzetet 2000 példányban, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) Karfiolfül című sportági magazinjával, abba behúzva kapják meg a sportág képviselői. Németh Szilárd, az MBSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai ügynek tartja a sportot, s azon belül a birkózást, amely egyike a 16 kiemelt sportágnak. Emlékeztetett rá, hogy 2013 óta kétharmaddal nőtt a birkózók száma, a kiemelt sportágfejlesztési programban pedig 2017-ig öt év alatt összesen 3,45 milliárd forint támogatást kapott a sportág.

Könnyű:

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. A testület indoklása szerint a japán születésű, 62 éves írónak a díjat nagy érzelmi erejű regényeiért ítélték oda, amelyekben feltárta a világgal való kapcsolatunk illuzórikus érzése alatt tátongó szakadékot. A legrangosabb irodalmi elismerés mellé 9 millió svéd korona (294 millió forint) is jár. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.