Erzsébetváros a világörökség része szeretne lenni

 

Erzsébetváros a világörökség része szeretne lenni

Vattamány Zsolt polgármester beszélt a város terveiről, a bulinegyedben történő változásokról, valamint egy új múzeumról, egy megvalósult álomról, a Zsidó Örökség Táráról.

Valóban igaz az a hír, hogy rövidesen a kerület egésze is a világörökség részévé válik?

Ezt még nem tudom megerősíteni, de az biztos, mi ezt szeretnénk, mi ebben kezdeményezők vagyunk, nem mi döntünk.

Lehet olyan híreket is hallani, hogy a kerületi tulajdonban lévő üres lakásokat felújítanák, hogy azokat fiataloknak adják ki.

Régóta tervezünk már hasonló programot, Erzsébetvárosban nagy probléma a lakáshiány. Sajnos ma már csupán néhány tucat lakás van, amit kiadhatunk, igazi lakásgazdálkodást nem is tudunk folytatni. Mi egy ideje gondolkodunk különböző lehetőségekben, hogyan is tudnánk segíteni azoknak, akiknek valóban szükségük van erre. Vannak lerobbant lakásaink, ezekbe igyekszünk pénzt tenni, majd utána igazságosan elosztani.

Ha sikerül a tervük, akkor talán a kerület átlagéletkora is csökkenhet.

Már most is csökken az átlagéletkor, a beköltözők jelentős része azért jön, mert tudják, Erzsébetváros fiatal lendületet vett. A bulinegyed már több mint tíz éve létezik, aki idejön, az pontosan tudja hova jön, ők leginkább fiatalok. A programunk sajnos nem lesz olyan méretű, hogy tovább csökkenjen az átlagéletkor.

A bulinegyed egyik legnagyobb problémája a tisztaság. Elkezdi az önkormányzat a hajnali takarítást?

Korán már megkezdődik a kézi takarítás, de már az új, csendes takarítógépek beszerzése is folyamatban van, amik csendesebbek lesznek, hogy ne zavarják a lakókat.

A takarítás mellett a kevés nyilvános illemhely is gond. Ebben az ügyben mit tud tenni az önkormányzat?

A következő testületi ülésre bekerül egy intézkedés-csomag, ennek része lesz egy WC program, amit elindítunk, hét közterületi illemhely elindításáról van szó ebben. Könnyen tisztítható, vandálbiztos és ingyenes illemhelyekről van szó a tervek szerint.

Vannak, akik szerint szigeteléssel sok zaj kiszűrhető a bulinegyedben.

A szigetelési munkálatok jelentős része már megtörtént, azonban vannak olyan zajok, amiket nem lehet kiszigetelni. A zeneszolgáltatást kell korlátoznunk és aki zenét szolgáltat, annak a feladata a megfelelő szigetelés biztosítása. Beszéltem a következő testületi ülésről, az intézkedésekről, az önkormányzat sok pénzt igyekszik betenni a rendszerbe, legyen szó takarításról, a közterület-felügyelet megerősítéséről, a hatósági osztály munkájának segítéséről, de fontos, hogy a vendéglátósok is tegyenek többet a közösségért, hogy Erzsébetváros lakható legyen, a kerületiek azt érezzék, itt lehet élni. Egyébként van az önkormányzatnak egy nyílászáró pályázata, ezen már eddig is sokan nyertek támogatást, ezt folytatjuk, de mint mondtam, a vendéglátó egységeknek is be kell ebbe szállni.

Budapesten több helyen is ellenőrzik az Airbnb lakásokat, Erzsébetváros is így tesz?

Már eddig is ellenőriztük ezeket, hisz ezeknek tulajdonosai bejelentési kötelezettséggel bírnak, ez egyébként a főváros egyik legfrekventáltabb területe ebbe az iparágban. Azért kell a hatósági osztályt megerősíteni, hogy sokkal több energia legyen az ellenőrzésre, szerintem mindenkinek megéri, ha bejelent, mert ha nem így tesz, akkor komoly bírságra számíthat.

A társasházak mit tehetnek?

Sok olyan társasház van, ahol az alapító okiratot módosították azzal, hogy azon lakások után, amelyeket így adnak ki, megemelt közös költséget kell fizetni.

Bár most még csak ősz van, de utána jön a tél, ami hóval, jéggel járhat. Az is igaz, hogy a házak előtti járdaszakaszok megtisztítása a társasház feladata, de tud-e, akar-e valamit tenni ebben az ügyben az önkormányzat?

Igyekszünk felkészülni, de meg kell erősítenem: jogszabály szerint mindenkinek a saját portája előtt kell elvégezni a hóeltakarítást, a síkosság mentesítést. Mellete az önkormányzat is megtesz mindent, rengeteg embert küldünk ki az utcákra, ha kell, de itt még a Fővárosnak is vannak feladatai, hiszen az utak egy része az ő kezelésükben van. Amely házakban közintézmények vannak, ott nekik kell ezekről gondoskodni.

Mi a véleménye arról az esetről, ami a Klauzál téri csarnokban történt, ahol egy Hitler képét tartalmazó lemezt árusítottak?

Ez egy sajnálatos eset, ennek nem lenne szabad megtörténnie nem csak Erzsébetvárosban, hanem a világ bármely részén.

Ön rövidesen a Mazsihisz vendége lesz, ahol egy állófogadást rendeznek a zsidó újév alkalmából.

Nagyon szívesen teszek eleget a meghívásnak, polgármesterként kötelező megjelennem a zsidóság egyik nagy ünnepe alkalmából tartandó rendezvényre. Az ilyen eseményeken nagyon jó beszélgetések zajlanak, vannak olyanok, akikkel gyakran találkozom, ilyenkor a folyó ügyekről tudunk szót váltani, vannak, akikkel ritkábban találkozom, ezért is örömteli ez a rendezvény.

Erzsébetváros egy újabb múzeumot ad az ország kulturális életének, a Zsidó Örökség Tárát.

Egy régi tervünk valósult meg, itt egy lebontásra ítélt házat álmodtunk újra, ahol megjelenik a zsidó történelem, a kultúra, ahol konferenciákat lehet rendezni, más programokat szervezni. itt bemutatjuk a múlt század elején élt egykori erzsébetvárosi zsidóság életét, mindennapjait. Nagyon bízom abban, hogy évek múlva ez az épület olyan ékköve lesz Erzsébetvárosnak, ami a titkos ajánlatok között szerepel majd az útikönyvekben. Abban is bízom, hogy rászolgálunk a bizalomra, hiszen a kormánytól és a Fővárostól is kaptunk a megvalósításra pénzt, persze saját forrásainkat is beletettük. A tervek szerint az intézménynek egy zsidó szellemi műhelynek is kell lennie, már készülnek az első kiadványok. A kerületben még nagyon sok feldolgozatlan zsidó emlék van, ennek a kis intézménynek ennek a pótlása is a feladata lesz.

Köszönöm a beszélgetést.    

Breuer Péter