Veszélyes játékok

Veszélyes játékok

Csintalan Sándor rádiós műsorvezető, volt országgyűlési képviselő beszélt közéleti kérdésekről, így egy új szélsőjobbos politikai erő megjelenéséről, de az Auróra bezárásáról is.

 

Egy új szélsőjobboldali szervezet jelentette be megalakulását egy nyilvános rendezvényen, Vecsésen. Már a rendezvény előtt is, de közben is olyan mondatok hangoztak el, amelyek valóban el kéne gondolkodtassák a közélet más szereplőit. Mit gondol erről?

Nem vagyok meglepve, azt lehet látni, ezek a gondolatok egyre inkább közelednek a politikai nyilvánosság felé. Azért 10-15 évvel ezelőtt az ilyen gondolatoknak még nem volt ekkora nyilvánossága, maximum az interneten követték őket az őrültek, meg azok, akik megvették a Magyar Jelen folyóiratot. Ma már három helyen is terepet kap ez a fajta gondolkodás, egyrészt a hétköznapokban, mert azért, aki jár-kel az utcákon, az mindennap megélheti ezeket a diskurzusokat. Az már nagyobb baj, hogy a valóságos politikában, a mainstream, a kormányzati, parlamenti politika környékén is megjelentek az ehhez hasonló gondolatok, valamint a különböző elektronikus csatornák segítségével a széles nyilvánossághoz is eljuthat ezeknek az embereknek a hangja. Sajnos ez egyre jobban menetel bele a magyar politikába.

Lehet, de mindeközben van még a zéró tolerancia is, amit a kormány hirdetett meg.

Volt nemrégiben egy ügy, ahol két szélsőjobbos politikus, közéleti ember között zajlott le valamilyen pár beszéd, ahol az egyikük antiszemita kijelentéseket tett, amire a miniszterelnök felszólalt és utasította a belügyminisztert a cselekvésre. Most az egy közjogi kérdés, hogy tehet-e ilyet a miniszterelnök, de most nem is ez a lényeg. Sokkal inkább az, hogy a már említett párbeszéd zavarta a kormányt, ám a mostani hangos felszólalások meg ne zavarják.  Már azért sem zavarta ez őket, mert egyértelmű volt Vecsésen, a több témában való egyetértés okán azt mondták, ha nem alakulnak párttá, akkor arra hívják fel a híveiket, hogy majd 2018-ban a Fideszre szavazzanak. Lehet azt mondani, hogy itthon nincsenek olyan drasztikus események, mint Párizsban, Brüsszelben, Londonban voltak, ne is legyenek! De azt a politikai potenciállal játszik, ami az antiszemitizmusban, a rasszizmusban, a felelősséget máshol, másban keresőkben van.

Kicsit más téma, de készült egy kutatás a marihuána-fogyasztásról, ez azt mutatta ki, a fiatalabb korosztály ma legalizálná a marihuána nem csak orvosi fogyasztását. Nemrégiben a Józsefvárosban volt egy razzia az Aurórában.

A marihuána ügyében azt tudom mondani, biztosítani kell mindenképpen annak orvosi fogyasztását, mert vannak betegségek, amelyekre fontos a marihuána. Az egyebeket illetően azért azt is tudomásul kell venni, a kábítószer az egy veszélyes játék. Én a fő problémát nem a jogi környezettel látom, hogy a mi generációnk, nem tudja felismerni, ha egy gyerek veszélyben van. Nem ismerjük a tüneteket, jeleket, jelenségeket, amikre figyelni kellene. Még az is lehet, hogy a gyerekeinket sem ismerjük.  Ami az Aurórát illeti, az egy autonóm, liberálisnak mondható önszerveződő kulturális tér, ahol nagyon sok rendezvényt csináltak civilek, jogvédők, döntően a fiatalok, egy szabad intézmény. érdekes volt, hogy egy drogprevenciós rendezvényen, ahol előadók, szakértők voltak jelen, közönséggel, itt tartott a rendőrség egy razziát, majd az önkormányzat erre hivatkozva vonta be a működési engedélyüket. Az volt a botrányosan érdekes, hogy az a városrészt, ahol az Auróra működött is be lehetne tiltani, ahogy az összes fesztivált is.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter