A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

Az EU olyan fejlesztési stratégiát készül elfogadni, amely pozitívumként állítja be a bevándorlást, ezért Magyarország megvétózza a dokumentum elfogadását – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek. Magyarország szerda délelőtt bejelentette a vétóját a dokumentummal kapcsolatban, aminek a nyomán „nagy felháborodás van most”. Magyarország mindent megtesz, hogy megállítsa a bevándorlást, és „eszünk ágában sincs támogatni olyan európai uniós dokumentumot”, amely a bevándorlás támogatására kötelezné a tagállamokat. – mondta Szíjjártó Péter.

A kormány jövőre 10, négy év alatt (2016 és 2019 között) összesen 67 százalékos béremelést hajt végre a mentőknél – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hozzátette: ezt a tízszázalékos emelést az egészségügyi szakdolgozók tervezett béremelésén felül kapják az Országos Mentőszolgálat munkatársai 2018 januárjában, amelynek többletforrása 4 milliárd forint.

Nem bűncselekmény az V. és XIII. kerületi ügyészség határozata szerint, hogy személyes adatokat is továbbított a kormányzati kommunikációs oldal egy orosz szerverre. Legalábbis ezzel az indokkal utasította el a volt fideszes Tényi István személyes adattal való visszaélés miatt tett feljelentését az ügyészség. Határozatuk szerint Tényi nem sértettje az ügynek, ezért a határozat ellen panasszal sem élhet.

 

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár közlése szerint a gödi Topház Speciális Otthonban egy nemzetközi civil szervezet által készített fényképek nem alapozzák meg azokat a súlyos megállapításokat, amelyek megjelentek a sajtóban. Czibere Károly ezt a vizsgálat eddigi adataira hivatkozva mondta, jelezve ugyanakkor, hogy nem tudja, mi lesz a vizsgálat végleges eredménye. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt héten közölte, hogy rendkívüli vizsgálatot indított a gödi otthonban, mert a Mental Disability Advocacy Center nevű civil szervezet jelentése szerint a fogyatékossággal élő embereket ellátó intézményben rendkívül rossz körülmények uralkodnak.

Bemutatta fővárosi országgyűlési képviselőjelöltjeit a sajtónak az Együtt – a Korszakváltók Pártja. Miután a politikusok felsorakoztak egy csoportképhez az Országház előtt, Juhász Péter bejelentette, vidéki jelöltjeiket június elején mutatják be. A pártelnök hangsúlyozta, ha kell, valamennyi egyéni választókerületben önállóan indulnak, de továbbra is nyitottak az úgynevezett pólusképzésre, mert abban látják a kormányváltás lehetőségének zálogát.

 

Külpolitika:

 

Nyolcvanegy évi működés után szerda este az izraeli közszolgálati rádió, a „reset bet” is beszüntette adását, miután előző este a bezárásra ítélt régi közmédia tévéadása is véget ért az utolsó tévéhíradó sugárzásával.

 

Donald Trump amerikai elnök váratlanul elbocsátotta James Comey-t, a Központi Nyomozó Iroda igazgatóját. Az Egyesült Államok legmagasabb rangú rendfenntartási tisztségviselőjét éppen annak a nyomozásnak a közepén mentette fel Donald Trump, amelyben az FBI azt vizsgálja: volt-e kapcsolat elnökválasztási kampánya és a választási folyamatba való állítólagos orosz beavatkozás között. Trump a Comey-nak írt levelében azzal indokolta elbocsátását, hogy helyre kell állítani az FBI-ba vetett közbizalmat. Leírta azt is, hogy Jeff Sessions igazságügyi miniszter és helyettese javaslatára döntött így. Comey-t Barack Obama elnök nevezte ki 2013-ban 10 évre az FBI élére.

Oroszországnak és az Egyesült Államoknak a köztük fennálló viszony nehézségei ellenére együtt kell működniük a nemzetközi problémák megoldásában – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Donald Trump amerikai elnökkel folytatott megbeszélés után. Lavrov úgy értékelte, hogy a párbeszéd mentes volt az ideologikus felhangoktól. Korábban Donald Trump „nagyon jónak” minősítette a találkozót. A The Jerusalem Post tudósítása szerint az amerikai elnök arról is beszélt, hogy minél hamarabb abba kell hagyni azt az esztelen öldöklést Szíriában, ami évek óta zajlik.

 

Nagyon komoly veszélyt jelent Izrael számára a Hamász jelenléte Dél-Szíriában – mindezt Joseph Dunford, az Egyesült Államok vezérkari főnökségének egyik tábornoka mondta Izraelben. A The Jewish Telegraph tudósítása szerint a tábornok arról is beszélt, hogy a radikálisok támadása esetén így Izrael kétfrontos harcra kényszerülne, mivel Libanon felől a Hezbollah nevezetű terrorista csoport jelent fenyegetést a zsidó államra. Dunford egyébként több izraeli katonai tisztviselővel is tárgyalt egyhetes útja során, és sorra vették a zsidó államra jelenlegi geopolitikai helyzetét és a különféle veszélyeket, többek között az Iszlám Állam jelenlétét a régióban.

 

Stabilan vezet Németországban az őszi szövetségi parlamenti választásra készülő pártok erősorrendjében az Angela Merkel kancellár vezette, jobbközép CDU/CSU szövetség. A Forsa közvélemény-kutató intézet szerint a CDU/CSU változatlanul 36 százalékon áll. A jelenlegi koalíciós társ és egyben legnagyobb vetélytárs, a Martin Schulz vezette szociáldemokraták támogatottsága ugyan 1 százalékponttal megemelkedett, 29 százalékra, de még így is hét százalékponttal kevesebb, mint a CDU/CSU-é.

 

Nem sérti a román alkotmányt az a törvénymódosítás, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és szociális egészségügyi intézményeket ott, ahol jelentős számú kisebbségi közösség él – állapította meg egyhangúlag a bukaresti alkotmánybíróság.

 

Reformpartnerséget” ajánlott Christian Kern kancellár Ausztriában a szociáldemokraták koalíciós partnerét, az Osztrák Néppártot képviselő Sebastian Kurz külügyminiszternek, miután lemondott posztjáról Reinhold Mitterlehner alkancellár. Az alkancellár azzal indokolta lépését, hogy lehetetlen volt ugyanabban a felállásban kormányzati munkát végezni és egyúttal ellenzékként is dolgozni.

 

A határ jobb védelme érdekében Vilnius kerítést épít a Litvánia és Lengyelország közé ékelődő, Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi terület határára. Az erről szóló szerződést szerdán írta alá a litván határőrség és a kivitelező cég. A kerítés 44,6 kilométer hosszan húzódik majd az Európai Unió és a NATO külső határát jelentő litván-orosz határvonalon. Az építkezés hamarosan megkezdődik, és a határ egyes részeit korszerű megfigyelőrendszerrel is ellátják.

 

Hétfő és szerda reggel között egy migráns sem érkezett a török partokról az Égei-tengeren át Görögországba. Májusban eddig naponta átlagosan 50-en értek partot a görög szigeteken. 2017. január 1-je és május 10-e között összesen 5654 migráns és menedékkérő érkezett Görögország területére. 2016-ban ugyanezen időszak alatt 160 ezer társuk jutott el Európába. 2016 áprilisában a balkáni útvonal lezárását, illetve az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi egyezmény létrejöttét követően meredeken zuhanni kezdett az újonnan érkezett migránsok száma.

 

Gazdaság:

 

  1. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a jármű-üzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek, valamint a szeszes italok, dohányáruk drágultak – írta a Világgazdaság. A lap közlése szerint a várakozásokkal összhangban alakult áprilisban az infláció, hiszen az éves ütem a márciusban látott 2,7 százalékról 2,2 százalékra lassult áprilisban. A rövidtávú ingadozásokat (beleértve az üzemanyagárak ingadozását is) kiszűrő maginflációs mutató 1,9 százalék volt áprilisban, ami azt jelzi, hogy lassan, de folytatódott az infláció gyorsulása. Várhatóan májusban tovább lassulhat a tempó, azonban júniust követően újra gyorsulásnak indulhat a pénzromlás üteme.

 

Már nem Kína, hanem India gazdasági fejlődése számít a leggyorsabbnak a világon, ez derül ki a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzéséből, amely szerint az olajtermelő országok is sokat veszítenek erejükből. Még a leggazdagabb olajállamokban is óriási a változás, és a nem olajból származó gazdasági növekedés válik erősebbé. A Szaharától délre eső afrikai országokban pedig húsz éve nem látott szintre zuhan a növekedés – írta az Origo.

 

Sport:

A Magyar Labdarúgó-szövetség elsőfokú licencadó bizottsága 19 klubnak adott első osztályú licencet. A tizenkilenc klub közül tizenegy nemzetközi licencet is kapott (az élvonalbeliek közül a Paksi FC az egyetlen kivétel). Az élvonalban szereplő 12 együttes mellett hét NB II-es csapat is indulhat az OTP Bank Liga következő szezonjában, amennyiben a feljutást jelentő első két helyen végez. A másodosztály jelenlegi első öt helyezettje egyaránt kapott NB I-es licencet – írta a Nemzeti Sport.

 

Időjárás:   

 

Csütörtökön is változóan felhős idő lesz a jellemző sok napsütéssel, a délutáni óráktól keleten, északkeleten futó záporok, elvétve egy-egy zivatar is kialakulhatnak. Megélénkül, megerősödik, nyugaton viharossá is fokozódhat a déli, délnyugati szél. A 4-8 fokos hajnal után a nagy mértékű nappali felmelegedés délutánra 22-26 fokot is hozhat.

Nem várható időjárási front térségünkben.