A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017,04,21

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2017,04,21

A Heti Tv több kérdésére is válaszolt Lázár János a 85. Kormányinfón

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 85. Kormányinfón több komoly témáról is beszélt. A sajtótájékoztatón a miniszter több kérdésre is válaszolt, így a HETI Tv is több ügyben várta a miniszter válaszait.

A Heti Tv rákérdezett arra a sajtóhírre, mely szerint befuccsolhat a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése. Lázár János válaszában elmondta, ebben a projektben több szereplő munkáját is össze kell hangolni, az Európai Bizottságét, Kínáét, Magyarországét és természetesen Szerbiáét is. Ami a megépítést illeti, ezt elméletileg jóvá is lehetne hagyni az Európai Bizottsággal, ehhez azonban szükség van arra, hogy a kínai partner, mint az Unión kívüli szereplő, eleget tegyen a bizottság feltételeinek, ám az is igaz, korántsem biztos, hogy ez sikerül.

Ugyancsak kíváncsi volt a Heti Tv arra, hogy miként is áll a kormányzati szervek Várba költözése. Lázár János elmondta, a Belügyminisztérium és a gazdasági tárca ügyében a tervezés zajlik, a Miniszterelnökség tekintetében már a munkálatok 60%-a készen áll, a többi is folyamatban van. Végleges eredmény a mostani kormányzati ciklusnak a végén várható.

A tervezett Csontváry Múzeummal kapcsolatban a Heti Tv kérdésére a miniszter ismertette, a kiírt pályázatnak lettek díjazottjai, most éppen a beszélgetések zajlanak, még nem lehet tudni, hogy Csontváry döntése értelmében a Városligetbe kerül majd a munkásságát bemutató múzeum.

Külön rákérdezett a Heti Tv a Kormányinfó alatt is zajló magyar-grúz tárgyalásokra, hogy Lázár János már korábban is elmondta, a magyar gépjárműipar és a hadiipar fejlesztése is célja a kormánynak. A miniszter egyrészt elmondta, a magyar-grúz tárgyalásokon természetesen a gazdasági együttműködés is szóba kerül. Ami a gépjárműipart és a hadiipart illeti, Lázár János több türelmet kért, dolgozik a kormányzat ezekben az ügyekben is.

A Heti Tv szerette volna megtudni Lázár János véleményét azokról a cikkekről, melyek szerint a jelenlegi kormányzatot csak egy MSZP-Jobbik együttműködés képes leváltani. Lázár János szerint az már a parlamenti munkában is érzékelhető, hogy ez a két párt együttműködik, példaként a felsőoktatási törvény most elfogadott módosítása kapcsán az alkotmánybírósági kontroll kérésének ügyét. A miniszter ennek kapcsán értetlenkedésének adott hangot, mely szerint egy olyan párt, amelyik nemrég még a gárdamellény használata mellett emelt szót a Parlamentben, most hogyan működhet együtt a Soros Györgyöt támogatókkal.

Ennek kapcsán a Heti Tv megkérdezte, lehet-e olyan választási eredmény, ami egy Fidesz-DK együttműködést hozhat létre. Lázár János szerint, ebben az esetben ő már nem lenne ennek a Fidesznek a tagja.

Lázár János a Kormányinfón azt mondta, hogy Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unióban a többségben lévő erők Brüsszellel szövetkezve nem megállítani, hanem megszervezni szeretnék a bevándorlást, hozzátette ugyanakkor, hogy ez a hétvégi francia választásokon már változni fog.

A miniszter véleménye szerint mindenesetre emiatt sok támadást fog kapni Magyarország. Sőt, szerinte az elmúlt hetekben lezajlott események is példaként szolgálhatnak. Szerinte van még egy támadás, ami megkérdőjelezi Magyarország és a Fidesz elköteleződését Európával szemben. Lázár János véleménye az, hogy ezeket a támadásokat az Európai szocialisták szervezik.

Lázár János kijelentette, a Paks II. projekttel nem köteleztük el magunkat Oroszország mellett, hiszen a fűtőanyag mástól is beszerezhető. A hiteltől sem függünk, mert magunktól vagy más pénzügyi tranzakcióval – esetleg az orosz kölcsönnél olcsóbban – is állni tudjuk a költségeket.

Belpolitika:

Magyarország a paksi atomerőmű-fejlesztés során nem függ a hiteltől, mert képes saját forrásból vagy más hitelből is – nem csak az oroszból – finanszírozni a beruházást – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető. A tárcavezető közölte: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megújításának stratégiáját megtárgyalta a kormány, azt a versenyképesség javítása érdekében kell végrehajtani 2018 után.

Lázár János kiállt a civilek gazdálkodását érintő törvény mellett. Mint mondta, ha nem szégyen elfogadni a külföldi támogatást, akkor nyilvánosságra hozni sem az. A miniszter azt is elmondta: a hazai kereskedelempolitikát érintő tervezett változtatásokkal kapcsolatban a gazdasági kabinet arra jutott, hogy újabb tárgyalásokra van szükség a munkaadók, a munkavállalók és a fogyasztóvédelem képviselőivel. „Nehezen boldogulunk a multik megregulázásával”, mert „sok barátjuk van” minden szinten – fogalmazott.

Hat településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást: négy helyen polgármestert, két fővárosi kerületben egyéni képviselőt választanak. Tolna megyében két településen lesz időközi polgármester-választás: Gyulajon és Tolnanémediben. A Veszprém megyei Pápasalamon szintén polgármestert választ, mert a község eddigi vezetője, Bánki Mihály Pálné (független) lemondott. A Pest megyei Gyömrőn azért tartanak időközi polgármester-választást, mert az eddigi polgármester, Gyenes Levente (Gyömrő 2000 Kör) tisztségét méltatlanság miatt január 11-én megszüntette a Budapest Környéki Törvényszék. A főváros két kerületében is lesz időközi választás, mindkettőben egyéni választókerületi képviselőt választanak. A VIII. kerület 6. választókerületében azért lesz időközi

voksolás, mert Balogh István (Fidesz-KDNP) képviselő január 31-ével lemondott. A főváros XIV. kerületének 3. számú egyéni választókerületében pedig azért tartanak időközi képviselő-választást, mert az egy évvel ezelőtt tisztázatlan körülmények között eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselőnek, Sápi Attilának a jogszabályok szerint január végén megszűnt a mandátuma.

A Pedagógus I. és II. fokozat megszerzésére irányuló minősítési eljárások 2014 és 2016 között zajlottak, összesen 39 924 pedagógus tett minősítő vizsgát, és a vizsgák 91 százaléka sikeres volt – írja a Magyar Hírlap. A sikertelenül vizsgázók – 264 Gyakornok és 3331 Pedagógus I. besorolású dolgozó – maradnak eddigi fokozatukban és fizetési kategóriájukban, két év múlva próbálkozhatnak újabb minősítési eljárással.

Azon civil szervezetek kritizálják az új törvényt, amelyek nem az ország érdekeit tartják szem előtt – mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Völner Pál szerint valószínű, hogy ezen szervezetek is látják, ha a törvényt elfogadják, és ezentúl fel kell tüntetniük, hogy mennyi pénzt kapnak külföldről, akkor kiderülhet, hogy Soros György támogatja őket. Az is szembetűnővé válhat, hogy ezen szervezetek a migránsok betelepítése és a határok megnyitása mellett állnak ki – tette hozzá.

„Ha mindenki bojkottálná a választásokat a Jobbiktól a Momentumig, az alkalmas fegyver lehetne arra, hogy kikényszerítsük a rendszer összeomlását” – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök szerint totális bojkottra lenne szükség, egy részleges bojkott ugyanis felér a politikai öngyilkossággal. A Demokratikus Koalíció elnöke úgy véli: a sikeres kormányváltáshoz a tüntetési hullámra felülve kellene létrehozni egy Orbán Viktorral szembeni átfogó népmozgalmat. Gyurcsány úgy látja: Orbán Viktor négy nagy vereséget szenvedett az utóbbi két-három évben: az internetadó elleni tüntetést, a vasárnapi boltbezárás eltörlését, a menekültellenes népszavazást, valamint az olimpiát; de ezek közül egyik sem gyengítette a saját táborát, sőt még jobban összekovácsolta a balliberális oldal ellen.

Külpolitika:

Elfogatóparancsot adtak ki egy gyanúsított ellen a párizsi lövöldözés ügyében. Francia sajtóértesülések szerint az Iszlám Állam vállalja a felelősséget a merényletért.

A csütörtök esti párizsi lövöldözésben egy rendőr halt meg – tudatta a francia belügyminisztérium.
Pierre-Henry Brandet, a tárca szóvivője elmondta, hogy a meghalt rendőrön kívül még két másik egyenruhás sérült meg súlyosan. A szóvivő tudatta, hogy a támadó automata fegyvert használt.

A lövöldöző személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Elfogatóparancsot adtak ki a francia hatóságok csütörtök éjjel az este Párizsban elkövetett lövöldözés második gyanúsítottja ellen – jelentette a Reuters brit hírügynökség.

A keresett férfi vonattal érkezett Belgiumból Franciaországba.
A belügyi tárca tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló adatok szerint egyetlen támadó volt, de lehettek tettestársai.
A támadót a hatóságok tájékoztatása szerint agyonlőtték.
A Le Figaro azt írja, hogy az Iszlám Állam vállalja a felelősséget a merényletért.

A damaszkuszi kormányerőknek több tonna vegyi fegyverük van – közölte az izraeli hadsereg egy magas rangú, névtelenül nyilatkozó tisztje. Szavait a hadsereg szóvivője idézte a Reuters hírügynökségnek. Eszerint a tiszt azt mondta, hogy „néhány tonna vegyi fegyver maradt a Bassár el-Aszad szíriai elnök erőinek kezében”. Az izraeli sajtó is idézte a tájékoztatást adó tisztet, aki mintegy 3 tonnányira becsülte a szíriai kormányerőknél maradt készlet mennyiségét.

A napokban találkozik izraeli illetékesekkel a tel-avivi orosz nagykövet annak a nagy jelentőségű bejelentésnek a kapcsán, miszerint országa elismeri Jeruzsálemet – legalábbis annak nyugati, zsidók lakta felét – Izrael fővárosának, ha nem is költözteti át oda a nagykövetségét. Donald Trumpnak pedig a napokban kell állást foglalnia: május 1-jén lejár az amerikai elnöki mentesítés, amely több mint húsz éve akadályozza, hogy a három vallás metszéspontjára épült városba települjön át az Egyesült Államok izraeli külképviselete – írta a The Jerusalem Post.

Az elmúlt években több Izraelt bojkottálni kívánó kezdeményezés szólította meg az Európai Unió döntéshozóit, egy most elfogadott dokumentum azonban elítéli a hasonló kísérleteket – olvasható az israelnationalnews.com. Az EU kereskedelempolitikai irányelveit meghatározó szöveg alapján az Európai Bizottság „hangsúlyozza az igazságtalan kollektív bojkottok elleni harc szükségességét, melyek során versenytársak egy csoportja egyezséget köt egy jelenlegi vagy lehetséges versenytárs kizárásáról, a kereskedelmi verseny korlátozásának céljával”. Habár a határozat nem nevezi meg Izraelt, annak kezdeményezője, Fulvio Martusciello – aki egyben az Európai Parlament izraeli kapcsolataiért felelős delegációnak is elnöke – elismerte, hogy a dokumentum eredeti célja az Izrael-ellenes BDS mozgalommal szembeni fellépés volt. Az olasz politikus indítványát frakciója, az Európai Néppárt is támogatta.

A már régóta esedékes kongói elnökválasztás egyik jelöltje, Pinchas Eliyahu Sadai vallásos zsidó, aki felnőtt korában vette fel a judaizmust. A nagy fekete kipát viselő politikus Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság, az egykori Zaire fővárosában született. Később Párizsba emigrált, és ott ismerkedett meg a zsidó vallással, mely annyira magával ragadta, hogy annak rendje és módja szerint be is tért. Ezt követően Izraelbe vándorolt, és a jeruzsálemi Óvárosban telepedett le. A legújabb terve az, hogy szülőföldjére visszatérve megpróbálja elnyerni az elnöki széket – írta az israelnationalnews.com.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a Teheránnal két éve kötött nukleáris megállapodás végső soron nem alkalmas arra, hogy céljának megfelelően korlátozza Irán atomhatalmi törekvéseit. „Egy ellenőrizetlen Irán ugyanazt az utat járhatja be, mint Észak-Korea, és magával sodorhatja a világot” – mondta az amerikai diplomácia vezetője. Donald Trump már elnökválasztási kampányában is élesen támadta a megállapodást, az AIPAC Izrael-barát lobbiszervezet tavalyi konferenciáján mondott beszédében pedig egyenesen katasztrofálisnak nevezte Amerika, Izrael és az egész Közel-Kelet számára.

Nem tartja véletlenszerűnek az év eleje óta az Olaszországba érkező tömeges migrációs hullámot a római kormány, amely szerint szervezett akcióról van szó bűnszervezetek és líbiai politikai erők részéről – jelentette a La Stampa olasz napilap. Az olasz hatóságok a Földközi-tengeren tevékenykedő egyes nem kormányzati szervezetek tevékenységét is vizsgálják. Vezetett és jól megrendezett migrációnak nevezte a La Stampa, hogy a húsvéti ünnepek alatt egyszerre 8500-an érkeztek a dél-olaszországi partokra. A szünet nélkül érkező, emberekkel teli hajók a lap szerint „térdre kényszerítették” az olasz befogadási rendszert. Az újság római kormányforrásokat idéz, amelyek „logisztikailag nem normális, majdnem katonai

akciónak” minősítették az olasz partokat elözönlő embertömeget. Gazdaság:

A jövő évi költségvetés tervezetét csütörtökön átadták a Költségvetési Tanácsnak, a testületnek tíz napja lesz a véleményezésre – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal, 3 százalék körüli inflációval számolnak a következő évre. A tartalék nagysága az ideivel megegyezően 203 milliárd forint lesz – mondta.

Magyarország nem kilépni akar az Európai Unióból, hanem átalakítani és megváltoztatni az intézményrendszerét, hogy minden ország sikeres lehessen – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hangsúlyozta, hogy a visegrádi országokkal közösen, a közép-európai és nemzeti érdekek mentén szeretnék átalakítani az uniót. Úgy vélte, a brexit történelmi hiba volt, de a magyar kormány álláspontja szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy alapvető változások legyenek az integrációban. Lázár kitért arra: az európai szocialisták szerint akkor lesz versenyképes az unió, ha tovább mélyítik az integrációt, ám a magyar kormány szerint ez teljesen ellentétes Magyarország érdekeivel, a nemzeti érdekekkel.

Februárban a bruttó és a nettó átlagkereset 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári 10 százalékos emelkedés után. A 2,9 százalékos februári inflációval számolva a reálkeresetek 7,6 százalékkal emelkedtek a januári 7,5 százalékot követően. A növekedésre elsődlegesen a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, továbbá a költségvetési szféra újabb területeit – az egészségügyi és a kulturális munkakörökben dolgozókat – érintő keresetrendezés volt hatással.

Sport:

Kulcsár Krisztián személyében újabb kihívója van Borkai Zsoltnak a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki pozíciójáért folyó versenyben. A korábbi vívót nemzetközi sportvezetői tapasztalata és az üzleti szférából hozott szemlélete is segíti – írta a Nemzeti Sport. Az én elképzeléseimben az szerepel, hogy a MOB elnöke napi szinten jelen van a szervezet munkájában. Ha elnyerem a pozíciót, feladom a Svájcban kialakított életemet – mondta a sportnapilapnak.

Időjárás és könnyű:

Pénteken gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem várható. Az északnyugati, északi szelet nagy területen erős lökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 13 fok között alakul – közölte az Országos

Meteorológiai Szolgálat.

A munkába biciklizés jelentősen csökkentheti a rákos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát – állítják a kutatók a British Medical Journal című brit orvosi folyóiratban közölt tanulmányukban. A Glasgow-i Egyetem szakemberei a UK Biobank elnevezésű egészségügyi tanulmány több mint 264 ezer – átlagosan 53 éves – önkéntesét vonták be a kutatásukba. A résztvevőket arra kérték, hogy jegyezzék fel milyen módon – sétálva, kerékpárral, autóval, vagy tömegközlekedéssel – jutnak el a munkahelyükre, majd haza a mindennapokban. A követéses tanulmány öt éve alatt a szakemberek nyomon követték az alanyok kórházi kezeléseit, valamint az elhalálozásokat. A különböző befolyásoló tényezők figyelembe vételét követően a szakemberek arra jutottak, hogy a munkába sétálás – amennyiben a megtett távolság eléri a csaknem 10 kilométert hetente – a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának, valamint az ezen betegségek okozta halálozások alacsonyabb kockázatával van összefüggésben. Az eredmények szerint azoknál volt a legalacsonyabb a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának a kockázata, akik kerékpárral jártak munkába, és esetükben a rák okozta, valamint minden egyéb okból bekövetkező halálozás kockázata is alacsonyabb volt.