MSZP: A magyar államrend Oroszországéhoz közelít A civil kontroll alapja a demokráciának, a társadalomnak pedig 2018-ban lesz lehetősége korrekcióra

A magyar államrend Oroszországéhoz közelít A civil kontroll alapja a demokráciának, a társadalomnak pedig 2018-ban lesz lehetősége korrekcióra.

A kormány „nyáj módjára terelhető” társadalmat akar

Bárándy Gergely arról beszélt, hogy a kormánynak érdemes lenne elgondolkodnia mit rontott el, miért tüntet több tízezer ember az utcákon. Megjegyezte: tapasztalatból tudja, hogy ha egy kormánytól kezdenek elpártolni az addigi vezető értelmiségi támogatói, akkor „közeleg az összeomlás”, és most például Sólyom László, Stumpf István, Mellár Tamás és Király Miklós is így tett.

Úgy vélte, ha egy párt komisszárjain keresztül próbálja elhallgattatni a kritikát megfogalmazó egyetemi tanárokat és megfenyegetni a diákokat, annak a vége a bukás vagy a nyílt diktatúra. Szerinte a kormány egy elbutított, nyáj módjára terelhető társadalmat akar kialakítani; elkezdi tönkretenni a szerinte deviáns szellemi műhelyeket, és putyini mintára „NER-konform” civil szervezeteket alapít, amelyek sosem fogalmaznak meg kritikát vele szemben.

Hozzátette, senki nem hiszi el, hogy a fideszes törvényjavaslat a civil szervezetek átláthatóságáról szól, ezért a kormányoldalon „legyenek tökösek”, és vállalják fel, hogy keleti típusú autokráciát akarnak létrehozni.

A magyar államrend Oroszországéhoz közelít

Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka szerint 2010 óta két világrend között folyik nyílt háború, az egyik a nyugat értékeit, a másik a centralizációt vallja magáénak. Úgy értékelt: a magyar államrend egyre közelebb kerül „Putyin diktatórikus Oroszországához”.

Kiemelte, aki szakmai elemzést vár a vitában, az tévúton jár, a javaslat szerinte Orbán Viktor miniszterelnök személyes utasítására, aljas politikai szándékból született. A politikus azt mondta, a fékek és ellensúlyok rendszerét már lebontották, a rendszer működésének elengedhetetlen feltétele pedig a bűnbakképzés. Kitért arra is, hogy az amerikai szabályozást a II. világháború indokolta. Bárándy Gergely párhuzamot vont az orosz és a magyar helyzet között.

Mint mondta, Putyin saját ellenzéki pártokat hozott létre, míg itthon kamupártok tömege jelent meg a választás előtt. Szólt arról is, hogy Oroszországban a kormánykritikus civil szervezetekkel szemben indultak eljárások, Magyarországon pedig a norvég civil alap által támogatott szervezetekkel szemben.

Az MSZP képviselője azt hangoztatta: a civil kontroll alapja a demokráciának, a társadalomnak pedig 2018-ban lesz lehetősége korrekcióra.

A kormány el akarja takarítani a civil szervezeteket Burány Sándor azt mondta, hogy a kormánypártok első lépésben meg akarják bélyegezni a civil szervezeteket, majd „el akarják őket takarítani”. Kijelentette, hogy a kormány lépésről-lépésre haladva szűkíti a szabadságot, foglalja el a médiát, darálja be az államtól függetlenül működő szervezeteket, most pedig a civil szervezetekre került a sor. A képviselő, aki párhuzamot vont a javaslat és a Frankenstein című mű között, úgy fogalmazott: a benyújtók összeválogatott jogi testrészekből hoznak létre egy szörnyszülöttet. Hozzátette, hogy a kormányzatnak minden lakájszervezet kedves, miközben ellensége a szabad oktatás, a szabad gondolkodás, a szabad véleménynyilvánítás és a szabad cselekvés. Önök a szabadság ellen dolgoznak, mert az összes pénzre rá akarják tenni a kezüket és úgy gondolják, hogy minden szájat be kell fogni, amelyik ezt világgá kürtölhetné – értékelt. A Fidesz is civil szervezetként kezdte Kunhalmi Ágnes arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz civil szervezetként kezdte a munkáját a rendszerváltozást megelőzően. Aztán azzá vált, ami ellen létrejött, a civil szervezetből elnyomó, diktátorszervezet lett, ami maga is egy nagyobb hatalom szolgálja – mondta. Most már érthetőek Orbán Viktor öt évvel korábbi szavai, amelyek szerint a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcolt, hanem azok ellen, akik a diktatúrát csinálták – fogalmazott. A politikus kijelentette, Soros György nem szervezkedik Magyarország ellen és nem szervez tömeges bevándorlást a civileken keresztül. A civil szervezetek olyan feladatokat vesznek át, amelyeket az állam nem képes vagy egyszerűen nem hajlandó ellátni – érvelt. Teleki László arra mutatott rá: a kormányoldal a civil szervezetek ellehetetlenítésére törekszik, azok pedig hiányozni fognak, leginkább a korrupció elleni harcba, de a rászorulók segítésében is. A legnagyobb problémának azt nevezte, hogy az önkormányzatoktól, az államtól átvett feladatokat senki sem fogja ellátni.  Kijelentette: Soros György a többi közt a romatelepek felszámolására adott pénzt, de a romák oktatása érdekében is ösztöndíjat hozott létre.   Mesterházy Attila arra figyelmeztetett, nehogy Romániában, a magyar szervezetek ellen használják fel azt az érvelést, amellyel most a kormány él. Szerinte a kormányoldal úgy váltogatja a véleményét az egyes szervezetekről, ahogy azt a pártpolitikai érdekük megkívánja, a többi közt a Velencei Bizottságból.  Azzal kapcsolatban, hogy a vallási szervezetek kikerültek a törvényjavaslat hatálya alól, azt kérdezte: mi történik, ha a szcientológia egyházat támogatja valaki külföldről. Mi van akkor, ha egy gazdasági lobbierő használ fel civil szervezeteket arra, hogy befolyásolja a politikát? – kérdezte.  Burkolt zsidózásnak nevezte, amit Soros György lejáratásával csinál a kormányoldal. Szerinte ez a szélsőjobboldali szavazók megszólításáról szól.