Szijjártó Péter a Tata Consultancy Services sajtótájékoztatóját követően kedden Budapesten.

SZIJJÁRTÓ: EURÓPÁNAK NEM ÉRDEKE KONFRONTÁLÓDNI TÖRÖKORSZÁGGAL

 

Európának minden olyan veszélyforrást el kell kerülnie, ami a Törökországgal kötött migrációs megegyezés felrúgását eredményezheti, a halálbüntetést azonban az európai integrációban nem tekintik elfogadhatónak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Tata Consultancy Services sajtótájékoztatóját követően kedden Budapesten.

Szijjártó Péter a halálbüntetés törökországi visszavezetéséről szóló kérdésre válaszolva hozzátette: aki az európai integrációs formákkal való szorosabb együttműködésre törekszik, tisztában kell lennie, hogy a halálbüntetést nem tartják elfogadhatónak az integrációban.

„EURÓPÁNAK A LEGFONTOSABB, HOGY NYUGALOM ÉS STABILITÁS LEGYEN TÖRÖKORSZÁGBAN.”

A török választás eredményéről a külügyminiszter azt mondta, Magyarországnak „nincs más dolga”, mint tiszteletben tartani a választás eredményét.  Szavai szerint nem szabad elfelejteni, hogy Európa a török elnök és kormány kezébe helyezte saját biztonságának kulcsát, amikor megkötötte a migrációs megállapodást. Ennek értelmében 3 milliárd euróért cserébe azt várja el a török kormánytól, hogy ne engedje a Törökország szomszédságából menekülőket vagy elvándorlókat Európa irányába – idézte fel a tárcavezető. Európának a legfontosabb, hogy nyugalom és stabilitás legyen Törökországban, mert addig lehet betartatni a megállapodást Ankarával – mondta.

Senki sem szeretné, hogy adott esetben illegális bevándorlók százezrei, milliói induljanak Európa felé – tette hozzá Szijjártó Péter.