Nem marad el a pápa egyiptomi utazása

Nem marad el a pápa egyiptomi utazása 

A virágvasárnapi egyiptomi merényletek nem állítják meg a pápát, a szentatya a terv szerint ellátogat Egyiptomba április 28-án és 29-én – nyilatkozta a Corriere della Sera olasz napilapnak Giovanni Angelo Becciu vatikáni helyettes államtitkár.

A vatikáni elöljáró elmondta: az egyiptomi hatóságok biztosították a Szentszéket arról, hogy az apostoli látogatás során minden a legnagyobb rendben zajlik majd, nyugodtan utazhatnak. A pápa pedig apostoli látogatásával ki szeretné fejezni a jövőbe vetett reményét és példát akar adni mindenkinek a helyes életszemléletre.

A minapi robbantásos terrorcselekmények kapcsán így fogalmazott: „A történtek zavart és nagy szenvedést okoznak, de nem akadályozhatják meg a pápa békemisszióját.” Becciu érsek szerint sajnos világos, hogy ezek a merényletek támadást jelentenek a párbeszéd és a béke ellen. Egyúttal közvetetten az ország vezetőinek is üzennek a merénylők a keresztény kisebbség ellen foglalva állást, amely az utóbbi időben bizonyos értelemben több szabadságra lelt Egyiptomban – tette hozzá.

„A párbeszéd a fundamentalisták elszigetelésének módja, és az Iszlám Állam megjelenésétől fogva a pápa mindig is elutasította azt, hogy az iszlámot a vallási fanatikusok által elkövetett terrorcselekményekkel azonosítsák. A terroristák lehetnek utat tévesztett iszlamisták, de nem maga a vallás az. Ezzel, vagyis álláspontjának becsületességével elnyerte a muszlimok elismerését. Számos iszlám elöljáró találkozott a pápával, hogy köszönetét fejezze ki neki ezért, és sokan levelet írtak, amelyben erkölcsi tekintélyét elismerték” – fogalmazott a vatikáni helyettes államtitkár.

A pápa által gyakran emlegetett fegyverkereskedelemmel kapcsolatban Becciu érsek megállapította: „Annak, aki fegyverkereskedelmet folytat, érdekében áll feszültséget kelteni és háborús helyzetet teremteni, hogy egyre több fegyvert adjon el és egyre több pénzt keressen. A pápa pedig tudja, hogy mi történik, mi a valóság, mely lobbik játszanak szerepet a háttérben”.

Az egyiptomi út kapcsán a vatikáni helyettes államtitkár emlékeztetett: korábban is előfordult már, hogy biztonsági kockázatok merültek fel, merényletektől tartottak, így például a Közép-afrikai Köztársaságban. A programot akkor a minimumra csökkentették, de minden rendben ment. Az egyiptomi hatóságok biztosították a Szentszéket arról, hogy az apostoli látogatás során minden a legnagyobb rendben zajlik majd, nyugodtan utazhatnak. „A valóság elkendőzése nélkül, néha talán kevésbé ösztönző módon, a pápa arra hív, hogy tekintsünk reménykedve a jövőre, és mindig példát akar mutatni” – emelte ki Angelo Becciu érsek.

Az Iszlám Állam által elkövetett két robbantásos merényletnek, melyeket Tanta és Alexandria városban hajtottak végre április 9-én, vasárnap, legalább 47 halálos áldozata és rengeteg sebesültje van.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír