Hölvényi György: Nem szabad magára hagyni Libanont!

Nem szabad magára hagyni Libanont!

Hölvényi György 

 

Az Európai Néppárt parlamenti frakciójának küldöttsége az elmúlt két napban Libanonban tárgyalt a közel-keleti menekülthelyzetről az ország politikai és vallási vezetőivel. A néppárti delegációt Hölvényi György, a frakció vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportjának társelnöke, az EP Fejlesztési Bizottságának tagja vezette. 

 

Az ország lakosságának mintegy 25 százalékét kitevő maronita keresztény közösségének vezetőjével, Bechara Boutros Rai pátriárkával folytatott megbeszélést követően Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő hangsúlyozta: „Mindent el kell követni azért, hogy a különböző vallási és etnikai csoportok évszázados együttélését újra megteremtsék Libanonban”.

 

A Michel Aoun államelnökkel, Nabih Berry parlamenti elnökkel, valamint Pierre Bou Assi szociális miniszterrel folytatott tárgyalásokon a felek világossá tették: a szíriai polgárháború és a Közel-Keletet sújtó hatalmi konfliktusok példátlan gazdasági és politikai kihívások elé állították az országot, és ezzel együtt a társadalmi béke is veszélybe került.

 

A delegáció szíriai menekülteket ellátó táborokat is felkeresett. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) táborvezetőjével folytatott megbeszélésen elhangzott, hogy Libanonban gyakorlatilag minden harmadik személy menekült, mivel Szíriából 1,5 millióan érkeztek az országba az elmúlt években, a már huzamosabb ideje ott tartózkodó félmillió palesztin menekült mellett.

 

Hölvényi György a Fejlesztési Bizottság képviselőjeként a tárgyalásokat követően elmondta: a 4,5 milliós Libanon napjainkra világviszonylatban is a legnagyobb befogadó országgá vált az évek óta tartó menekültáradat következtében. „Európa és a nemzetközi közösség továbbra sem hagyhatja magára Libanont politikai és gazdasági szempontból, hiszen az ország hatalmas felelősséget vállal a menekültek ellátása, egyben az egész térség biztonsága szempontjából” – hangsúlyozta a magyar képviselő.