Házas Társak – Társas Házak – most az alternatív energia felhasználásáról

Házas Társak – Társas Házak – most az alternatív energia felhasználásáról

A Házas Társak – Társas Házak alapvetően a társasházakról, azok ügyeiről szól. A társasházakban élőknek, az azokat működtetőknek ad tanácsokat a szerkesztő-műsorvezető Breuer András közreműködésével. Nagyon fontos, hogy a magazin számára a legfontosabb a szolgáltatás. A Házas Társak – Társas Házak egy problémafelvető, megoldó műsor, hiszen mindannyian hazamegyünk valahova, mindannyian lakunk valahol, mindenkit érintenek gondok, problémák, mindenkit érhetnek örömök. 

 

A műsorban felsorolt példákkal kapcsolatban fontos megjegyezni, nem cél a mindenki számára elfogadható megoldás kínálása, ahogy az sem, hogy minden egyes válasz megállja majd a helyét minden egyes hatóság előtt. A műsor célja, hogy több évtizedes tapasztalatuk segítségével adjon válaszokat a társasházakban felgyülemlő problémákkal kapcsolatban.

A műsor bemutat házakat, eseteket, ez azt is jelenti, hogy a nézők azt láthatják, nem az ő házuk a legrémesebb, ahogy a legjobb sem, mert mindig van rosszabb, jobb, ám ezekből lehet tanulni, így elkerülve azokat a szituációkat, amelyekbe egyes társasházak belekerülnek.

Tudni kell, egy társasházban alapvetően négy probléma szokott előfordulni: jogi, amihez ügyvédek jönnek segíteni, pénzügyi, ebben az esetben könyvelők tanácsait kérjük majd, műszaki, itt döntősen építő-, építészmérnökök nyújtanak segítséget, végül meg vannak humánproblémák.

A mostani adásban az alternatív energia témáját járják körbe. Mennyire éri meg egy adott társasháznak belefogni ebbe, mibe kerül, mikor térül meg, melyik ház az, amelyiknek érdemes belefogni egy ilyen vállalkozásba. Nagyon fontos, hogy a társasház tulajdonosai magukénak érezzék a projektet, hogy mindenkinek a pénztárcája számára fontos legyen ez az egész ügy.

A műsorban több példa is látható, melyek szerint például a napelemek felelős elhelyezése, működtetése esetén akár a ház teljes évi villamosenergia felhasználását is ki lehet váltani, a beruházás megtérülési ideje 10-12 év. Ennek értelmében ennyi idő után már bőven pluszban lehet a társasház közössége.

Szóba kerül még a kazánok felújításának a lehetősége is, ami szintén segítheti a társasházak energiaköltségeinek a csökkentését, mindezt természetesen a környezet kímélő módon teszik meg. A példa szerinti több mint 120 lakásos társasházban a felújítást követően csak a gázfogyasztást 30%-al lehetett csökkenteni, az áramfogyasztást pedig a felére.

A Házas Társak – Társas Házak a következő adásokban újabb fontos kérdéseknek megy majd utána.

Schmidt R. Vilmos