Február végi ajánló

Február végi ajánló

Bálint Ház [email protected]

Médiapartner:

 

Szomszédunk a menekült

TASZ beszélgetések szabadságjogokról és bevándorlásról
Február 15. szerda, 18:00

Új, négy részes beszélgetéssorozatunkban azt járjuk körül, hogy mit gondolunk egy szabadságjogokat tiszteletben tartó állam feladatának a fokozott, gyakran más kultúrából érkező bevándorlással és az akár generációk óta az európai országokban élő nem európai származású emberek integrációjával kapcsolatban. A beszélgetéssorozatot a Magyarországra érkező külföldiekkel kapcsolatos félelmek miatti emberi jogi kérdéseknek szenteljük.

A mostani est témája: Iskola és bevándorlás
Vendégeink:
♦ Csereklye Erzsébet egyetemi adjunktus, ELTE Interkulturális
Pszichológiai és Pedagógiai Központ
♦ Hetzer Kata a Menedék Egyesület iskolai integrációs programjainak vezetője
♦ Radó Péter oktatáspolitikus
♦ Mráz Attila a Társaság a Szabadságjogokért Tanszabadság programvezetője
A beszélgetést Bognár Katalin, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület szakmai vezetője fogja moderálni.
Vendégeinkkel megvitatjuk az állam, a jog, az iskola, a közösségek és az egyén szerepét, valamint válaszokat keresünk – többek között – az alábbi gyakorlati kérdésekre is:
– Kötelező-e a koedukált közoktatás azoknak is, akiknek a vallása ezt ellenzi?
– Sérti-e például a muszlim gyerekek, szülők jogait, hogy az iskolai szünetek a keresztény kultúrkör ünnepeihez igazodnak?
– Együtt kell-e tanulniuk a Magyarországon élő menekült gyerekeknek a magyar állampolgár gyerekekkel? Megengedhető-e a felzárkóztatás céljából a különnevelés? És mi van, ha a szülők ragaszkodnak az elkülönült neveléshez?
– Milyen konfliktusok, nehézségek jellemzik a kulturálisan sokszínű iskolai közösségeket, és ezek hogyan küzdhetők le? A 4 részes beszélgetéssorozat témáiJanuár 18. szerda – Korlátoznunk kell szabadságunkat annak érdekében, hogy megvédjük a társadalom biztonságát?
Február 1. szerda – Vallási jelképek és a bevándorlás
Február 15. szerda – Iskola és bevándorlás
Március 1. szerda – Integráció és párhuzamos társadalmak
A rendezvény ingyenes és sajtónyilvános, előzetes regisztráció nem szükséges.
A Bálint Ház Játszóháza a beszélgetés alatt is üzemel, gyerekkel érkezők igénybe tudják venni.

Bálint Ház Kutatás – Vegyél részt és nyerj!
Arra kérjük, hogy töltse ki az alábbi linken található, 10 perces kérdőívet. A válaszokból semmilyen módon nem tudunk visszakövetkeztetni a kitöltő személyére! (A kérdőív telefonról és tabletről is könnyen kitölthető!)

A kérdőív: www.surveymonkey.com/r/BHkutatas6
Ez a 10 perc hatalmas segítség lenne számunkra ahhoz, hogy a Bálint Ház még inkább olyan lehessen, amilyenek Ön szeretné!A kitöltők között a következő ajándékokat sorsoljuk ki

  • 1 db 40 000 Ft értékű kultúra utalvány
  • 1 db 15 000 Ft értékű Libri Könyvkiadó ajándékkártya
  • 2 db jegy a Gólem Színház előadására
  • 1 db Bálint Ház éves fitnesz bérlet
  • 2 db Csodák Palotája ajándékutalvány
  • 2 db 2 fős mozijegy a novemberi Zsidó Filmfesztivál filmjére
  • 1 db 2 fős ebéd a Sabre kávézóban
  • 1 db 2 fős belépő egy szabadon választott Bálint Házas programra
  • 1 db Bálint Házas ajándékcsomag

Az ajándékok sorsolása február 27-én történik, a nyerteseket e-mailben értesítjük!

Ha a kutatással kapcsolatban bármi kérdése vagy megjegyzése lenne, ne habozzon írni nekünk a [email protected] email címre!

Tudtad-e?

Érdekességek a Bálint Ház facebook oldaláról

Február 4. Rákellenes világnap

Nagyon fontos, hogy megelőzés céljából rendszeresen részt vegyünk szűrővizsgálatokon!
Ebben az összefoglalóban könnyen áttekintheti, mely életkorban, milyen gyakorisággal, milyen vizsgálatokra érdemes elmennie.
A JDC-MAZS Alapítvány támogatásával (ugyanúgy mint a Bálint Ház) 2007 óta működik a Női Egészségmegőrző Program, melynek fő feladata az emlőrákkal/mellrákkal kapcsolatos információk átadása.

Tovább…

Szex-háború? Nők férfiak és férfiak nők ellen Magyarországon -  2017.02.08.
Szex-háború? Nők férfiak és férfiak nők ellen Magyarországon
» Justus Pál-beszélgetések 12.0 « Február 8. szerda, 18:00
Tudtad?

Érdekességek a Bálint Ház facebook oldaláról

Eközben a jeruzsálemi siratófal meglátogatta Chuck Norrist! Meg nem erősített hírek szerint ő volt az első ember aki több Chábád rabbira is tfilint rakott a Siratófal előtti placcon. Állítólag míg Izraelben van, az egész IDF szabadságot kapott.
Chuck Norris nem tett kívánságcetlit a Siratófal réseibe.
Teljesült már minden kívánsága.
Kétszer…

VIA www.jpost.com/Israel-News/What-is-Chuck-Norris-doing-in-Israel-480613

A vallásokról közérthetően
Házigazda: Szunyogh Szabolcs író, újságíró

Február 16. csütörtök, 18:00

Sorozatunkban kiválasztottunk 11 vallást illetve vallási irányzatot, amelyről az egyes vallások, egyházak, közösségek  autentikus képviselői beszélnek saját meggyőződéseikről illetve a vallásuk legfontosabb kérdésiről.

A sorozat nyolcadik beszélgetésének vendége Mérő Mátyás lelkész (Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége), aki a „Krisna-tudatot” mutatja be nekünk. A Krisna-tudat a hinduizmusnak az egyik modernizált változata (neohinduizmus), melyet főleg európai és észak-amerikai területeken.

Balázs Gábor: A zsidó hagyomány
változó etikája és a modern világ

Bevezetés a zsidó filozófiába és a zsidó értékekbe
Február 16.,  Március 2., 16., 30. csütörtök, 18:00

A Balázs Gábor programja ebben az évben is folytatódik. Idei témánk az lesz, hogy vajon releváns marad-e a bibliai és talmudi, tehát ókori alapokon nyugvó zsidó hagyomány erkölcsisége a modern ember számára. A pre-modern korokban élt emberek számára erkölcsi szempontból meghatározó volt a hagyomány tekintélye és a közösséghez tartozás szabályai. Vajon a „tiszta ész” autoritását elfogadó és önmagát független individuumnak tekintő modern ember tud még tanulni valamit élet és halál, szexualitás, egyén és közösség, tudomány és morál kérdéseiben a zsidó hagyomány erkölcséből.

Az előadások klasszikus és modern zsidó források közös elemzésére és megvitatására épülnek. Noha a témák összefüggenek, de az egyes előadások önmagukban is érthetőek. A részvételhez nem szükséges előképzettség. Az előadásokat Dr. Balázs Gábor eszmetörténész tartja, aki képzettségét elsősorban izraeli egyetemeken szerezte.

E kurzust többek között az különbözteti meg számos más bevezető tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés. Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, források interaktív tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára. Az előadássorozat különleges jellegénél fogva élvezhető azok számára is, akik már rendelkeznek háttérismeretekkel, de azoknak is, akik még csak most kezdik az ismerkedést a zsidó hagyománnyal.

Gyere hozzánk önkéntesnek!
Önkéntesnek lenni egyre vagányabb dolog. Több haverom vallja ugyanezt, ők velem együtt úgy gondolják, hogy bár a szabadidőnél nincs drágább kincs, mégis vannak ügyek, amikért érdemes egy részét másokra áldozni.

Fegya és barátai – zenés pódium est

Február 19. vasárnap, 17:00
vendég: Haumann Péter

HETI TV programsorozatának házigazdája Jávori Ferenc Fegya zeneszerző, a Budapest Klezmer Band vezetője és kitűnő zenésze Haumann Péter színművészt hívta meg egy kötetlen, jó hangulatú találkozóra.

„Felejthetetlen élmény volt számomra, amikor Egerben, a Hegedűs a háztetőn című musical-ben Haumann Péter alakította Tevje szerepét. 
Az első találkozásunkkor,  a Ha én gazdag lennék c. szám próbái után, elmentünk együtt ebédelni, és már akkor tudtam, éreztem, hogy ez nem csak egy szimpla munkakapcsolat lesz, mert érezhető volt a kölcsönös szimpátia kettőnk között. És valóban,  az évek során barátok lettünk, amire én nagyon büszke vagyok! Hihetetlen, milyen széles palettán mozog Haumann Péter művészete: drámákban,vígjátékokban, filmekben, musical-ekben, önálló estjein  hatalmas sikereket aratva írta be magát a magyar színháztörténetbe.”
Jávori Ferenc Fegya

Szervező: Kultúr Produkciós Iroda Nonprofit Kft.  

Felhívjuk a kedves közönség figyelmét, hogy az estről a HETI TV nyilvános felvételt készít, amelyet későbbi időpontban műsorára tűz.

Online jegyvásárlás (Helyfoglalás érkezési sorrendben)

Bálint Filmklub Perlaki Tamással
 

Február 21. kedd 18:00 ■ Andrzej Wajda: Megtört hallgatás – Emlékezem (2002) ■ Vendég: Heller Ágnes

Február 28. kedd 18:00 ■ Valeria Golino: Miele (2013, olasz-francia dráma)

Amerikai rém/leányálom
Vita az amerikai külpolitikáról

Február 23. csütörtök, 18:00

A bizonytalanság kora. Sokan így jellemzik az elkövetkező évek nemzetközi politikáját.
Egy dolgot bizton állíthatunk: az amerikai külpolitika fordulat előtt áll. Mi lesz az Amerikai Egyesült Államok külpolitikája? Merre halad a világ, Európa és Magyarország 2017. január 20-a után? Hogyan alakul a nagyhatalom kapcsolata Oroszországgal, az Európai Unióval, a NATO-val,  Izraellel és számos más, igen jelentős nemzetközi szereplővel? Hogyan formálja (át) a világot Donald Trump elnöksége? (Jó lesz ez nekünk?) Szakértőink erre keresik a választ egy hónappal az új amerikai elnök beiktatása után.

Akik beszélgetnek:
Dérer Miklós, külpolitikai elemző
Ara-Kovács Attila, külpolitikai szakértő
Schweitzer András egyetemi oktató, ELTE Társadalomtudományi kar

A beszélgetést vezeti: Pál Monika főiskolai oktató, külpolitikai elemző

Bálint Ház Játszóháza a beszélgetés alatt is üzemel, gyerekkel érkezők igénybe tudják venni.

Tudtad-e?

Érdekességek a Bálint Ház facebook oldaláról

Mozaik Zsidó Közösségi Hub ugyanúgy mint a Bálint Ház is a JDC-MAZS Alapítvány kezdeményezése, nevéhez híven, egy sokszínű, nonprofit szakmai-közösségi tér, mely egyszerre biztosít infrastruktúrát és megosztott munkateret, konzultációs-, mentorálási, valamint képzési és tanulási lehetőséget zsidó közösségi szervezetek és kezdeményezések számára.
Elsődleges célkitűzése a zsidó élet, a zsidó közösség és értékek előremozdításán dolgozó közösségi szervezetek és egyének szakmai, valamint anyagi támogatása. A Mozaik Hub hosszú távú célja hozzájárulni egy sokszínűbb, hatékonyabban működő és fenntarthatóbb zsidó közösséghez.

A napokban indultak a Mozaik Hub tavaszi képzési programja. Átfogó képzéseinkre civil szervezetek képviselőit, szakmai munkatársait és önkénteseit várják.
Fő céljuk, hogy ingyenes tréningjeinkkel hozzájáruljunk a hazai civil szervezetek szakmai kapacitásfejlesztéséhez. Az alábbi listában megtalálható a Mozaik Hub teljes tavaszi programja – még vannak helyek, várják a jelentkezéseket!

Részletek itt: www.mozaikhub.hu/hu/events

Mindennapi zsidóság – Beresit –
Dr. Balázs Gábor szemináriuma

Rendhagyó bevezetés a zsidóság alapjaiba
minden második héten csütörtökön 18 órától
02.23. A zsidók mindent eltúloznak: Tu bisvát: A fák születésnapja?

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Bálint Ház megismétli Mindennapi zsidóság című bevezető kurzusát. A témák ebben a félévben elsősorban az aktuális zsidó ünnepekre koncentrálnak, de a kurzus egésze érinti a zsidó élet szinte minden területét, beleértve a zsidó élet fontosabb eseményeit és alapfogalmait, egészen a zsidó jog és etika kérdéseiig. A kurzus egésze során hallhatunk előadást többek között a sábátról, a körülmetélésről, a betérésről, az imákról és a zsidó hagyomány szexuális életre vonatkozó törvényeiről. Az előadásokat Dr. Balázs Gábor tartja, aki képzettségét elsősorban izraeli egyetemeken szerezte. E kurzust többek között az különbözteti meg számos más bevezető tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés vagy az apológia, és nyíltan foglalkozik a zsidó hagyománnyal kapcsolatos tudományos vagy erkölcsi problémákkal.

Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, klasszikus és modern zsidó források tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára. Az előadássorozat jellegénél fogva élvezhető azok számára is, akik már rendelkeznek háttér ismeretekkel, de azoknak is, akik még csak most kezdik az ismerkedést a zsidó hagyománnyal.

Az előadások témái 2017 február-június:
02.23. 2. A zsidók mindent eltúloznak: Tu bisvát: A fák születésnapja?
03.09. 3. Az ünnep, amelyből kifelejtették Istent – purim
03.23. nincs előadás
04.06. 4. A leghosszabb este – a pészáchi széder
04.20. 5. Miért kell a zsidóknak hat szett evőeszköz és edény? – pészách
05.04. 6. Mire kell a zsidóknak állam? – jom háácmáut
05.18. 7. Egy rendhagyóan kényelmes zsidó ünnep – sávuot
06.01. 8. Sosem lehet elég korán felkészülni a csapásokra: – jom hásoá és áv 9

Kinevetsz a végén – közéleti dumadélután

A Klub Rádió, a Gólem Színház és a Bálint Ház közös produkciója
Február 25. szombat, 15:00

Közéleti dumadélután sorozatunkban a világ dolgait, a közélet visszásságait, hétköznapi örömeinket és bosszúságainkat, híreket, álhíreket, rémhíreket beszélünk meg és reméljük a végén ki is nevetjük őket (magunkat). Ha kell, még Brüsszelnek is üzenünk!A HÍRHOZÓ:
Borgula András

AKIK HOZZÁSZÓLNAK / KOMMENTÁLNAK / VÉLEMÉNYT MONDANAK:
Kerekes Viktória, Arató András,
Kálmán László, Kálid Artúr

Jegyvásárlás a Gólem Színház weboldalán: www.golemszinhaz.hu

Az ember és egyéb állatok | Balázs Gábor előadása a Természet. Tudat. Zsidóság. eseményen
Az ember és egyéb állatok | Balázs Gábor előadása
Természet. Tudat. Zsidóság. – Február 12. vasárnap
A zsidó hagyományt sokszor éri dicséret, mert – legalábbis elvben – érzékeny az állatok szenvedésére. Az előadás azokat a kérdéseket fogja vizsgálni, hogy az elmélet és a gyakorlat találkozik-e, vajon a kóser vágás tényleg olyan könyörületes-e mint gondolni szeretnénk és vajon az ember kategóriába sorolt kegyetlen majomfajta tehetne-e többet állattársaiért.
Gólem Színház: Anyám Mondta (Mamelosn*)

Február 26. vasárnap, 14:30

*egy közösség által használt kommunikációs jelrendszer, amivel meg
kellene értenem, hogy mi a fenét akar tőlem az anyám, jiddis, ejtsd: mámelos
 A Mamelosn egy család nőtagjainak három generációját, konfliktusaikat és összefonódásukat mutatja be. A fiatal Rahel tanulmányait New Yorkban végzi, a nagymama túlélte a koncentrációs tábort, és az NDK-ban lett később meggyőződéses kommunista, Rahel édesanyja, Clara pedig sem a judaizmussal, sem a sikertelen kommunista kísérlettel nem tud azonosulni. Ő már igazi német. 
Játsszák: Huzella Júlia, Kerekes Viktória, Kiss Mari Rendező: Borgula András ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS vagy személyesen a Bálint Ház pénztárában.

Lányok és anyák – elmeséletlen női történetek II.

Február 26. vasárnap, 18:00

EszterHáz Könyvbemutató. A könyvbemutató nyelve magyar és német, konszekutív tolmácsolással.

MEGNYITÓ
• A budapesti Német Nagykövetség képviselőjének az üdvözlőbeszéde
• A Német Ellenállás Emlékhelye (GDW) és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság (IAK) vezetői, Ute Stiepani és Christoph Heubner, az “Elmeséletlen női történetek” projekt támogató partnerei méltatják a “Lányok, anyák – Elmeséletlen női történetek II. “ antológiát
• Dr. Pécsi-Pollner Katalin irodalomtörténész, a kötet szerkesztője beszél a téma fontosságáról és a kötet megszületéséről

ELŐADÁSOK
• Kelemen Katalin rabbi: A nők a judaizmusban – a progresszív zsidóság kontextusában
• Dr. Huszár Ágnes gender kutató, nyelvész: A női elbeszélés specifikumai
• Fahidi Éva holokauszt túlélő: Mit nyújt a személyes történet?
• László Zsuzsi: Anyám “elmeséletle