Bánó András bemutatkozott a Heti Tv-n

Bánó András bemutatkozott a Heti Tv-n

Mint azt lehetett tudni, Bánó András csatornát váltott és a Heti Tv-nél, Európa és Magyarország első zsidó közösségi televíziójánál vállalt munkát. Mint azt egy interjúban elmondta, több műsornak is a szerkesztő-műsorvezetője lesz, amelyekben a közélet és a kultúra kérdéseivel foglalkozik. Elsőként a Licit címet viselő, a műtárgykereskedelemmel foglalkozó műsort láthatták a nézők.

Az első adásban a Virág Judit Galériába költözött be Bánó András, hogy értékeljék a 2016-os évet. Sok érdekességet lehetett megtudni a tulajdonostól, például azt, hogy a vevői kör kicserélődött, megjelent egy új fiatal generáció. Azt, hogy kik azok, akik megjelentek, mi a foglalkozásuk, azt nem nagyon lehet tudni, hiszen a műkereskedelem legfontosabb alapelve a diszkréció.

Az elmúlt esztendőt ugyan ne jellemezte olyan óriási szenzáció, mint az egyik amerikai filmben feltűnt Berény Róbert festmény, de – ahogy azt Virág Judit is elmondta – nem lehet hasonló képet találni minden évben. Ennek a festménynek „nagyon jót tett” a filmes előélete, hiszen így Berény festményét jóval többen láthatták, mint egy kiállításon. Ugyan nem volt ilyen ász a 2016-os évben, de voltak azért ilyenek, hiszen minden kereskedő célja, hogy valami különlegességgel rukkoljon elő a karácsonyi árverésen, Virág Juditnál Boromissza Tibor Rőzsehordók Nagybányán című képe volt. Ennek a képnek a különlegességét az adta, hogy soha nem volt piacon, sőt még kiállításon sem szerepelt. Az aukció nagyon sikeres volt, hiszen csak ezért a képért 87 millió forintot adott egy gyűjtő. Egy másik nagy szenzáció volt, a 80 millióért elkelő Rippl-Rónai kép, ami közel ötvenmillió forintnyi összeget ugrott az indulástól kezdve, a festőművész máig tartó sikere elsősorban azért van – ahogy azt Virág Judit elmondta -, mert nem volt gyenge korszaka, ami nagyon ritka. Az árverésen még voltak más neves alkotók is, mint Szőnyi István, Aba Novák Vilmos, mindegyik kép nagy sikerrel szerepelt.

A műsorban sikerült Virág Judit szakértő mondatai mellett bejárni a festészet jelentős helyszíneit is, mint Nagybánya, Párizs, Róma. Megismerkedhettünk persze a szakmai történetek mellett az emberiekkel is, színesekkel, amelyek szórakoztatók is voltak.

Külön említésre került még a Virág Judit Galéria nagy kiállítása is, a Berlin-Budapest, amelyhez foghatót még nem is rendezett az aukciósház. A kiállítás kurátora, Kelen Anna elmondta, voltak nagyon nehezen megszerzett képek, mint Kádár Béla festményei, amelyek külföldi magángyűjteményben voltak, és 90 év után először voltak Magyarországon. Közel egy éven át tartó tárgyalási folyamat előzte meg, hogy a kiállításon szerepelhessenek a Kádár festmények. A Berlin-Budapest kiállításon egyébként több mint 140 munka volt látható, aminek az összeszedése szintén emberfeletti vállalkozás volt, de megvolt az eredménye, hiszen lappangó képek kerültek elő, aminek mind a szakma, mind a nagyközönség örülhet.

A Licit első adása megmutatta, egy jó aukciósműsorhoz nem kell lemenni a bulvárba, lehet úgy is a szakmaiságot megőrizni, hogy az nem száraz, sőt kifejezetten szórakoztató is. Bánó András ezzel a műsorával megmutatja, még mindig érti a televíziós szakmát, de kiderült a műkereskedelemhez, a művészettörténethez is ért. Innentől kezdve nem lehet mást tenni, mint várni a következő adást és Bánó András műsorait.

Schmidt Róbert Vilmos