Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze Ros Hasanaról és a nemrég elhunyt Simon Pereszrőll is beszélt.

 

Egyre többen érzik az őszi ünnepek jelentőségét

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze Ros Hasanaról és a nemrég elhunyt Simon Pereszrőll is beszélt.

Azzal, hogy a tradíciónak megfelelően ismét eljött a Mazsihisz fogadására, amit a zsidó új esztendő tiszteletére rendeztek úgy tűnik, Önnek is fontos Ros Hasana?

Nagyon fontos, én is úgy érzem, ez nem csupán egy napnak az ünnepe, hanem egy spirituálisan is nagy jelentőséggel bír. Egyrészt az Úr ünnepeinek nagyon fontos ünnepe, amire a keresztények korábban nem jöttek rá, mára szerencsére egyre többen érzik, milyen fontos üzenete van az őszi ünnepeknek az egész világ számára.

A mai ünnep mellett gyász is van, hiszen most temetik Simon Pereszt, Izrael egykori miniszterelnökét, államfőjét. Önnek mi jut eszébe Simon Pereszről?

Mindig is nagy tisztelője voltam, a II. világháború utáni időszak egyik legnagyobb politikai személyisége távozott személyében. Nagyon nehéz röviden összefoglalni az életművét, hiszen 1945 óta minden olyan fontos eseménynek aktív és főszereplője volt, ami Izrael életét, jövőjének alakulását befolyásolta, egy politikai, szellemi óriás távozott el, ebben nagyon sokan egyetértenek a világ különböző pontján élő emberek. Nagyon örülök annak, hogy a búcsúztatásán a magyar kormány a legmagasabb szinten képviselteti magát Simon Peresz temetésén. Mélyen együtt érzünk Izraellel, biztos vagyok abban, hogy Isten még biztosít hasonló vagy még jelentősebb politikai vezetőket Izraelnek.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter