Titkosítás alól feloldott: Izraeli fegyverekkel harcoltak Falklandért

Izraeli fegyverekkel harcoltak Falklandért

A titkosítás alól frissen feloldott diplomáciai feljegyzések alátámasztják, hogy Izrael fegyvereket adott el az argentin katonai rezsimnek az 1982-es Falkland-szigeteki háború idején.

A brit lap a kutathatóvá vált külügyminisztériumi iratokra hivatkozva arról írt, hogy Izrael már az 1980-as évek elején Skyhawk támadó repülőgépeket adott el a dél-amerikai országnak. Ilyen típusú vadászbombázókkal támadta az argentin légierő a brit hadihajókat, amelyek közül négyet elsüllyesztett – például a Sir Galahad szállítóhajót, fedélzetén 48 tengerésszel és katonával –, további négyben pedig jelentős károkat okozott.

the-ship-sir-galahad-burns-after-being-hit-by-the-argentine-air-force-136398529344203901-150607231200.jpg

A találatot kapott Sir Galahad

Az izraeli fegyvereladásokról először egy argentin újságíró, Hernán Dobry írt 2011-ben megjelent könyvében. Kutatásai szerint a zsidó állam Perun keresztül gázálarcokkal, radarrendszerekkel, levegő-levegő rakétákkal és a szokásos 1300 helyett 1500 literes repülőgép-üzemanyagtartályokkal látta el a Leopoldo Galtieri tábornok vezette juntát. Utóbbinak azért volt jelentősége, mert segítségükkel az argentin harci repülők gond nélkül el tudtak jutni a szárazföldtől 460 kilométerre lévő Falkland-szigetekre és vissza, keletebbre kényszerítve ezzel a brit hajókat.

800px-Israeli_A4_Hazterim_260608_2.JPG

Skyhawk, itt izraeli felségjelzéssel

A londoni diplomáciai iratok szerint a fegyverexport a brit győzelemmel záruló falklandi háború után is folytatódott, amiből egy idő után Jeruzsálem nem is csinált titkot, és azzal érvelt, hogy az Argentínával kötött egyezsége létfontosságú az izraeli fegyvergyártás számára, Nagy-Britannia pedig amúgy is munícióval látja el Izrael ellenségeit az arab világban.

galtierei.jpg

Galtieri argentin diktátor

A külügyminisztérium közel-keleti és észak-afrikai részlegének vezetője 1984. november 16-án azt írta: „Izrael egyike volt annak a maroknyi országnak, amely fegyverrel látta el Argentínát a falklandi háború alatt, és azóta is”. Christopher William Long szerint Geoffrey Howe akkori külügyminiszter személyesen kérte a jeruzsálemi kormányt, hogy szüntesse be az eladásokat. A részlegvezető a maga részéről viszont úgy gondolta, hogy Izrael fittyet hány majd erre. „Az Argentínával kapcsolatos érdekeik felülírnak bármiféle készséget, amelyet egyébiránt esetleg tanúsítanának a segítségünkre” – fogalmazott egy arról szóló jelentéshez fűzött feljegyzésében, hogy Izrael Skayhawk típusú harci repülőket adott el a dél-amerikai országnak a Falkland-szigeteki háború előtt.

begin.jpg

Menáchem Begin

A titkosítás alól feloldott dokumentumokkal kapcsolatban a Daily Telegraph emlékeztetett arra is, hogy Hernán Dobry könyvében idézte az Isrex izraeli fegyvergyártó argentin kirendeltségének egyik munkatársát, aki szerint Menáchem Begin, a zsidó állam 1977 és 1983 közötti miniszterelnöke gyűlölte a briteket. Begin az önálló zsidó állam megteremtéséért küzdő szabadságharcos szervezet, az Irgun parancsnoka volt az 1940-es években. Számos bajtársát, köztük a magyar születésű Dov Grunert – Grüner Bélát – 1947-ben felakasztották a britek. Dobry szerint Begin bosszúként is tekintett az argentin junta felfegyverzésére. „Odafönt Dovnak tetszeni fog ez” – mondta állítólag, miután jóváhagyta a Falkland-szigeteki háború idején a fegyvereladásokat.