Elköszönt a MAZSIHISZ Ilan Mor nagykövettől

Elköszönt a MAZSIHISZ Ilan Mor nagykövettől

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elköszön Ilan Mor nagykövettől, aki öt év után elhagyja magyarországi állomáshelyét. A baráti hangulatú összejövetelen a hazai zsidó közélet vezetőin kívül megjelent Takács Szabolcs államtitkár is.

Heisler András méltatta Ilan Mort, kiemelve azt, hogy több ország nagykövete is csak elismeréssel szóltak a most búcsúzó nagykövetről. Nem volt még olyan nagykövet, aki ennyit segített volna a hazai zsidó közösségnek. A Mazsihisz elnöke hozzátette azt is, hogy Ilan Mor sikerei mögött mindig ott állt a felesége is.

A Mazsihisz nem szeretett volna hivatalos búcsúztatót tartani, egy egyszerű baráti összejövetelt szervezett helyette. Heisler András beszélt a zsidóság mostani gyászidőszakról, összehasonlítva a pszichológiában is ismert gyászfeldolgozással. Valahogy mi is így vagyunk Ilan Mor barátunk elmenetelével. Nincs más dolgunk, mint az, hogy belenyugodunk ebbe a helyzetbe.

Heisler András Ilan Morral való kapcsolatában három momentumot emelt ki. Ezek egyike az a kifejezés, amit rengeteg helyen elmondott, ez pedig az oktatás, az oktatás, az oktatás. Ilan Mor legfontosabb mondanivalóinak egyike ez volt.

A másik ilyen fontos momentum az a mozdulat, amikor Ilan Mor megköszönt valamit. A mozdulatban egyszerre van az elegancia, az alázat és az a zsidó büszkeség, amit mindenkinek el kell tanulni.

A harmadik momentum, amit Heisler András megemlített személyes jellegű volt. Az elnök elmondta, többször is fordult tanácsért a profi diplomatához, Ilan Morhoz. Amikor egy vezető, egy elnök döntést hoz, akkor mindig a legmagabiztosabb látszatot kelti, miközben az emberben ott vannak a kételyek, a problémák. Heisler András éppen ezekkel a kételyekkel kereste meg a nagykövetet, aki segített, de a döntést az elnök hozta meg. Ám amikor látta a kételyeket megfogalmazó vezetőt, mindig elmondta: Te vagy az elnök, neked kell dönteni!

Ilan Mor magyarországi tartózkodása egy politikailag aktív és érdekes időszak volt Magyarország életében. Heisler András ezt az időszakot a nagykövet által elmondottak idézésével jellemezte. Diplomatához méltóan szólalt meg egykor a hitközségi ügyekről is, amikor forrt a hazai zsidó közélet. Szóba kerültek még olyan fontos ügyek és események, mint az auschwitzi megemlékezés, ahol Ilan Mor azt mondta: Aki tagadja a holokausztot, az Izrael legitimitását sem ismeri el, a holokauszt tagadása az antiszemitizmus egyik formája.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem által bevezetett holokauszt oktatás bejelentése után is megnyilatkozott Ilan Mor, mert megjelentek a provokatív hangok is. A nagykövet szerint az oktatás otthon kezdődik, ahol a szülők vannak a GPS szerepében, nekik kell megadni a helyes koordinátákat a gyerekeknek. Ha ez hiányzik, akkor nő meg a jelentősége annak, hogy mennyit fektetünk az oktatásba.

Heisler András a Hóman Bálint emléke kapcsán is kiemelte Ilan Mor határozott, ám diplomatikus véleményt, amikor egy kitüntetés átadás kapcsán elmondt: Nem egyszerű a múlttal megbirkózni, főleg nem akkor, ha a múltban borzalmas események történtek. A kitüntettek ellensúlyt képeznek azokkal szemben, akik a múlt szörnyűségeit másként kívánják felidézni és például szobrot kívánnak állítani Hóman Bálintnak.

Beszéde végén a Mazsihisz elnöke megerősítette, Ilan Mor magyarországi tevékenységének mérlege mindenképpen pozití, majd meghívta Ilan Mort a 2019-es Maccabi Európa Játékok budapesti megnyitójára.

Frölich Róbert országos főrabbi is elköszönt a rendezvényen Ilan Mortó, aki beszéde elején az oktatásról mondott nagyköveti gondolathoz hozzátette a legfontosabb zsidó mondást, ami szerint : Tanulni és tanítani! Ilan Mor az öt év alatt biztosan sokat tanult – mondta el a főrabbi -, megtanulta, hogy milyen a magyar zsidóság, amelynek az ügyeit nehéz gondozni, óvni, védeni. De tanítani is tudott. Mint azt Frölich Róbert említette, mikor először meglátta Ilan Mort, kicsit meglepődött, egy egyenes, határozott, marcona tekintetű emberrel találkozott. Ám amikor már jobban megismerték egymást, látni lehetett, a kemény külső mögött egy szeretetreméltó, szerethető, bölcs, jóakaratú ember Ilan Mor. Mit tanított ezzel az öt évvel Ilan Mor? Elsősorban azt, hogy érdemes azt az oldalt mutatni, amit lehet tisztelni, keltsünk magunk iránt jó érzéseket, de maradjunk meg annak, amik vagyunk! Nyissuk meg a kemény külsőt azok felé, akik ezt megérdemlik! Frölich Róbert kiemelte, hogy büszkék lehetnek azok, akiket becsült annyira Ilan Mor és megnyílt számukra, megmutatva, hogy milyen ember is ő. Az itt töltött évek alatt a rendezvényeken, nem megjelent a nagykövet, hanem megjelent Ilan Mor, az ember.

A vidéki zsidó hitközségek nevében Heidl Péter, a pécsi közösség vezetőségi tagja köszönt el Ilan Mor nagykövettől. Heidl Péter szerint nem csak a pécsi zsidóság, hanem a környék nem zsidó lakosai is megismerték, megszerették a nagykövetet, s rajta keresztül Izraelt is. Heidl Péter egy újságcikk kapcsán ismerkedett meg Ilan Morral, miután a munkája szerint az Ormánságban, az ottani aprófalvakban tevékenykedik. Az egyik falu, Magyarbecske gyerekeivel fogott kutatásba Heidl Péter, hogy megkeressék az ottani egykori zsidó közösség emlékeit, kapcsolatot építsenek a leszármazottakkal és a régió, valamint az ország zsidó közösségének tagjaival. A programra felfigyelt a sajtó, olyannyira, hogy 2012-ben a Haaretz címlapon is beszámolt a magyarbecskei gyerekekről. A cikk kapcsán ismerte meg Ilan Mort, akiben egy a leszakadottak ügye iránt mélyen elkötelezett embert ismert meg Heidl Péter. Háromszor is járt Magyarbecskén Ilan Mor, minden alkalommal eljutott Gilvánfára, a szomszédos településre is. Többször is tartott előadást ezekben a falvakban is a mélyszegénységben élők előtt. Legutolsó látogatásán egy izraeli fejlesztésű csöpögtetőrendszert ajándékozott a falunak. Az átadáson megbeszélték, hogy az első termésből egy igazi cigánylecsóra meghívják Ilan Mort. Erre a nagyköveti időszakban már nem kerülhetett sor, már azért is várják vissza Ilan Mort, a magánembert.

Ilan Mor nagykövet válaszában elmondta, nagyon elérzékenyült attól, amit hallott. Ilan Mor megköszönte, hogy így szervezték ezt a rendezvényt. Ilan Mor kiemelte, ez alatt az ört év alatt sajátjának érezte Budapestet, Magyarországot, az embereket. A nagykövet fontosnak tartotta kiemelni, az életének részévé vált a magyar zsidó közösség, annak minden tagja.

Ilan Mor elmondta azt is, hogy testben és lélekben is együtt volt a magyar zsidó közösséggel jó és rossz időkben egyaránt. Takács Szabolcs államtitkárról külön is beszélt Ilan Mor, megemlítve, hogy régóta ismerik egymást és magyar kollégájáról mindig is elismerte, ő az az ember, akiben lehet bízni. Nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítani akkor is, amikor Takács Szabolcs vezette a magyar delegációt az IHRA vezetőjeként.

A magyar zsidó közösség szerepéről elmondta Ilan Mor, hogy Magyarország életében jelentős szerepet vállal, ez Európa harmadik legnagyobb zsidó közössége. Olyan közösség, amelynek nagyon erősek a kapcsolatai Izraellel, közvetlenek és közvetettek. Mint külön kiemelte, számára nagyon fontos volt, hogy a magyar zsidóság mindig is érezze maga mögött Izrael Államot, m ég a legnehezebb időkben is. Biztosan sokan felfigyeltek arra, hogy ki is az a nagykövet, aki mindenhol ott van, hiszen eddig nem voltak ehhez hozzászokva, a nagykövetekről eddig azt gondolták, aki az irodájában üldögél. De – mint az Ilan Mor elmondta – nem ilyennek látta magát, mert ő ezt akarta csinálni, amit csinált, neki ez a feladata, kötelessége.”Nekem ez is része a zsidóságomnak, az izraeliségemnek – emelte ki a nagykövet.

Ahol Ilan Mor megfordult, mindenhol a település vezetőjét, majd a helyi zsidó közösség vezetőit kereste meg, ahol volt zsidó temető, akkor oda is elment, ezzel is tiszteletét téve az egykori hatalmas zsidó közösségnek, amelyik itt élt. A nagykövet más kisebbségek képviselőivel is többször találkozott a településeken, mint az Ormánságban is. Ezekre a helyekre a zsidó állam képviselőjeként érkezett Ilan Mor, megpróbálta a szép Izraelt képviselni.

Amikor megkezdte magyarországi működését Ilan Mor, akkor azt kérte a munkatársaitól, hogy ők is ismerjék meg jobban Magyarországot, annak tájait, az itt élő embereket. Ezt a feladatot sikerült megoldani.

Ilan Mor elmondta, hogy életének szerves részévé vált a magyar zsidó közösség, melyet soha nem fog elfelejteni. Én elmegyek, de ti itt maradtok, úgyis, mint büszke magyarok, mint büszke zsidók, amit meg is kell őrizni, tegyetek meg mindent azért, hogy Magyarország előrébb lépjen.

Breuer Péter