Június 5-én újra lesz Judafest. Borgula András, a Gólem Színház vezetője, a fesztivál egyik szervezője a Judafest hasznosságáról beszélt.

 

Ez helyes, ezt kell csinálni!

Június 5-én újra lesz Judafest. Borgula András, a Gólem Színház vezetője, a fesztivál egyik szervezője a Judafest hasznosságáról beszélt.

borgula

Ön egyszerre zsidó és izraeli is, ha jól tudom.

Ezt is tudja? Pedig úgy szerettem volna „titkolni” ezt. De igaz a hír, kettős állampolgár vagyok, ráadásul zsidó is.

Kettős állampolgárként is szereti Magyarországot, ahol itthon van. Most a Judafest rendezvényen is szerepet vállal, de mi is ez a Judafest?

A Judafest egy utcafesztivál, amit egy évben egyszer rendezünk meg a Kazinczy utcában, minden évben június első vasárnapján. A Kazinczy utca a valamikori, egyesek szerint a mostani zsidónegyed szíve-lelke, itt az ortodox zsinagógától kezdve az Elektrotechnikai Múzeumon keresztül a szórakozóhelyekig sok minden megtalálható. Ilyenkor ez a hely teljesen átalakul, tavaly már tízezer látogatója volt, így ez Magyarország legnagyobb közösségi fesztiválja. A közösségit azért hangsúlyozom, mert a zsidó szervezetek az utóbbi időben kivonulnak az utcára. Több mint 26 zsidó szervezet lesz megtalálható a Kazinczy utca, Király utca és Dob utcai részen. Lehet velük beszélgetni, játszani, lehet tőlük nyerni, a végén azokat, akik ismerkednek, játszanak, beszélgetnek velünk, meghívjuk egy tombolára, ahol két repülőjegyet nyerni Izraelbe.

Ha vége van a Judafestnek, akkor mi történik? Rengeteg munka van benne, most jobban szeretjük a zsidókat, kisebb lett az antiszemitizmus? Vagy azt látják, hogy a zsidók megszállták a zsidónegyedet?

Biztosan nagyon okos embernek kéne lennem, hogy erre választ adjak. Azt gondolom, hogy minden ilyen rendezvény, ahol a zsidók igazi arcával találkozhatnak, azzal, hogy mi eszünk, iszunk, sportolunk, színházba járunk és egy csomó dolgot csinálunk ezeken a civil szervezeteken keresztül vagy a saját életünkben, ezt megmutatjuk az embereknek, ez közelebb hozza a zsidó és nem zsidó embereket egymáshoz. Mindezt azért, hogy megmutassuk, mennyire hasonlítunk. Azt remélem, hogy valóban kevesebb az antiszemitizmus, bár nincsenek ennek felmérésére eszközeim, ám közben azt olvasom, hogy mégsem ez történik, hanem az ellenkezője. Szoktunk magunk között azzal viccelődni, hogy nem a hasznára vagyunk a zsidó közéletnek azzal, hogy tíz éve szervezzük a fesztivált, csinálunk színházat, hanem rosszat teszünk, de valahol mégis azt gondoljuk, ez helyes és kell is csinálni.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. június 3-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.