Lázár a megújuló várnegyedbe

Megújuló Várnegyed- középpontban a Karmelita-kolostor

lázár.piramis

A miniszterelnök csak ideiglenesen kap helyet a Karmelita-kolostorban, 20 éven belül a Sándor-palotába kerülhet, ahonnan a köztársasági elnök a Budavári Palotába költözhet – emelte ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy háttérbeszélgetésen, hozzátéve, hogy a beruházás mintegy 13 milliárd forintba kerülhet. A tervek szerint több tárca is a Várba kerülhet.

A háttérbeszélgetésen ismertetett tervek szerint, amikor a miniszterelnök a Sándor-palotába költözik, akkor a köztársaság elnöke a Budavári palotában nyer elhelyezést.

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a várnegyed megújításának része lehet, hogy további minisztériumok, így a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium is a Várba költözhet, így összesen mintegy 1500 ember kerülhet a várba. Lázár János hangsúlyozta, hogy a karmelita-kolostor felújítása idejére forgalmi változások lehetnek, erről és a közlekedés-szervezési kérdésekről a BKK-val is egyeztetnek.

Lázár János határozott véleménye szerint a rekonstrukció alatt álló épületegyüttes két részből áll majd: az egyik egységben kap helyet a miniszterelnöki rezidencia és a minisztériumok irodái, a másikban rendezvényterem lesz majd, ami a kert egy részéhez hasonlóan szabadon látogatható lesz. A rekonstrukció eleme a Szent György tér felújítása is, amire építészeti ötletpályázatot írnak ki.

Az ideiglenes miniszterelnöki rezidencia, ahogy azt Lázár János kiemelte olyan épület lesz, amelyik nem urizál, hanem kifejezetten puritán.

A Karmeliták épületéről a miniszter egy kis történeti áttekintést adott, e szerint az évtizedekig kolostorként működő épületben volt, hogy színház üzemelt, a török hódoltság idején háremnek is otthont adott, vagyis, ahogy azt Lázár János megjegyezte: „Vagyis: a politikával összefüggésbe hozható összes szakma kapcsolatba hozható a kármelitával.”

A beszélgetés során elhangzott az is, hogy a Karmelita-kolostor tetőszerkezetének átépítése miatt nincsenek viták az UNESCO-val, egyeztetések csak a kolostor mellett helyreállítandó épületről zajlanak.

A tárcák Várba költözése miatt parkolóhelyek is létesülnek, egy 200 férőhelyes parkolót június végén adnak át, a munkálatok során arra is figyelmet fordítanak, hogy a kivitelezés alatt a várfalon az elmúlt évtizedekben keletkezett repedéseket is javítani fogják, a várfalat is megerősítik.

A kormány tervezi a komplett Várnegyed felújítását, cél, hogy a Budavári Palota közfunkcióikat láthasson el. Ennek eredményeként Lázár János szerint elképzelhető, hogy az Országos Széchenyi Könyvtár a Palotanegyedbe, a Magyar Rádió régi épületegyüttesébe költözik, egységet alkotva így a Magyar Nemzeti Múzeummal. Lázár János szerint később további minisztériumok is a Várba költözhetnek, mint a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium.

A teljes Várnegyed felújításáról azt már korábban is megírtuk, a megújulásáért L. Simon László államtitkár felel. Az előzetes tervek ismertetésekor többekben – így e sorok írójában is – kétségek merültek fel, hogy a Budavári Palota enteriőrjeinek színei helyreállíthatók lennének. Ám az eddigi munkálatok ezeket az aggodalmakat jelentősen lecsökkentették.

Egy korábbi konferencián L. Simon László már hangsúlyozta, hogy: „Fontos tudni, hogy nem valamelyik állami vezető mutatott rá az alaprajzra egy ponton, hanem szakemberek javaslata alapján döntött úgy a kormány, hogy elsőként a Szent István-terem kerüljön rekonstrukcióra, és minden további építészeti kérdésben is a szakemberek tanácsára hagyatkozunk”.

A felújítások során a tervezők szerint a legfontosabb cél az volt, hogy az eredeti szellemben újuljanak meg a kertek.

A háttérbeszélgetésen és a korábbi sajtóeseményeken is fontosnak tartották kiemelni az illetékesek, a vár turisztikai desztinációként is fejlesztésre szorul, hiszen a várnegyedbe érkező turisták kevesebb, mint egy tizede lép be a palota területére. A Vár területére látogatók gyalogosan szinte mindenhova eljuthatnak, az elképzelések szerint a látogatók, de az ott élők számára is előnyösebb lesz, ha kevesebb turistabusz közlekedik a Várnegyedben.

Breuer Péter

Rovatok: Egyéb