Kósa Lajos a KDFSZ képviselőivel tárgyalt.

ŐSSZEL RENDEZHETŐK A VASÁRNAPI MUNKAVÉGZÉS FELTÉTELEI

Szeptemberben nyílik lehetőség a vasárnapi munkavégzés feltételeinek szabályozására – mondta Kósa Lajos hétfőn, miután a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) képviselőivel tárgyalt.

A Fidesz frakcióvezetője arról tájékoztatott, hogy az érdekképviselet szerint a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonása hátrányosan érintette a kereskedelemben dolgozókat, ezért arra kérik a Fideszt, hogy lehetőség szerint javítson a munkavállalók helyzetén. Ennek érdekében mintegy 27 ezer aláírást adtak át a Fidesz-frakciónak – jegyezte meg.

„NÉPSZAVAZÁSI ALÁÍRÁST CSAK CÉLHOZ KÖTÖTTEN LEHET GYŰJTENI.”

Kósa Lajos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy csak azután lehet hozzányúlni a vasárnapi munkavégzés szabályozásához, ha az Alkotmánybíróság (Ab) kimondja a szocialisták által a témában kezdeményezett népszavazás okafogyottságát, vagy ha az MSZP eláll az aláírásgyűjtéstől.

A Fidesz frakcióvezetője ennek kapcsán megjegyezte, hogy a szocialisták aláírásgyűjtése egy olyan törvényre vonatkozik, amit a parlament a kormány kezdeményezésére visszavont.

Fotó: fidesz.hu

Az MSZP akciójának illegitimitását érzékeltetve hangsúlyozta: népszavazási aláírást csak célhoz kötötten lehet gyűjteni. Ha a népszavazással kapcsolatos határidők lejártak, akkor a szabályozáshoz valamilyen módon hozzá kell nyúlni mintegy 250 kereskedelmi dolgozó érdekében, akiket rendkívül hátrányosan érint a jelenlegi ex lex állapot, amit teljesen nyilvánvalóan a szocialisták politikájának köszönhetünk – mutatott rá Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, hogy a vasárnapi munkavégzés szabályozandó kérdései között előkelő helyen kell szerepelnie a bérpótlék és a munkaidő-gazdálkodás ügyének.