Az Oscar-díj üzenete

Az Oscar-díj üzenete

mult és jövö .logo

 

 

Múlt és Jövő Alapítvány
Postacím: 1024 Budapest
Keleti Károly u. 16. II/3.
Telefon: 316-70-19
Fax: 316-70-19

E-mailcím:

[email protected]

Adószámunk:
19638115-2-41
Bankszámlaszámunk:
10200823-22220378-
00000000

 

 

 

 

 

Kedves barátaink!

 

Végtelen örömmel gratulálunk a film alkotóinak a világ legrangosabb filmművészeti díja elnyeréséhez. Akkor is, ha az Oscar-kampány és -gála oly idegen a film témájától és üzenetétől. Ugyanakkor az Oscar-díj folyamat és ceremónia tradícióitól is idegen az ilyen hangvétel és téma díjazása. A tradícióváltozás ténye rendkívül pozitív fejlemény! Mert oly figyelemreméltóan betölti Kertész Imrénk nagy gondolatát, hogy a holokauszttal csak egy dolgot lehet tenni – beépíteni a kultúrába. A világ ezzel a díjjal komolyan vette ezt a felszólítást. („A holocaust mint kultúra.”) Hiszen ez valósult meg most a leglátványosabban és sikeresebben 2016. február 28. több szempontból is történelmet író éjszakáján.

A magyar holokauszt témája és tapasztalata, magyar művészek alkotásaként másodszor nyerte el a világ legrangosabb kitüntetését. A Nobel- után most a Oscar-díj mutatja föl, hogy a magyar elbeszélés kijutott a világ nagy elbeszélése színpadára, mert a mérhető világszínvonal csak a világban számottevő igazság megérzékítésével érhető el.

Hitünk szerint ezekben az elismerésekben megtestesült a magyar zsidó történelem s „szétszálazó és újraszövő” kultúrájának fősodra és rendkívüli teljesítménye. A díjakhoz vezető sokrétű folyamatok méltó választ és gyászmunkát mutatnak fel a huszadik századi Apokalipszisben elpusztult zsidóságunkért.

 

A kapcsolódó videóhoz KLIKK ide!

 

Számunkra is kijelöli a feladatot: az emlékezést, az emlékezés-diskurzust – ha nem megy másképp: partnerek nélkül.

Ugyanis nincs eufória, ami feledtethetné a magyar zsidósággal, amelynek nagy tapasztalatát most szimbolikusan a világgal is sikerült megosztania, hogy a maga gyászmunkájához nem talált kellő számú partnerra, s ezért nem sikerül „békévé oldania” a maga elbeszélését. Elmúlt korszaka, a rendszerváltás kora, kérdéséssé tette, hogy ez valaha is bekövetkezhet.

Ezért számít korparancsnak, hogy tovább emlékezzünk. Ez a Saul fia film és díja bátorítása, amelynek át kell hatnia bennünket, a magunk mindennapi munkájának is bátorítást, legitimitást nyújtva.

 

A Múlt és Jövő közössége