Kóser zöldségek a világ piacain

Kóser zöldségek a világ piacain

Szabó György, a Főkefe ügyvezető igazgatója, a kóser zöldségek termesztéséről, a lehetőségekről beszélt.

szabo.deb_6026184954703221104_n

A kóser piacon egyre többször tűnnek fel az Ön által vezetett cégnek a termékei, de miket is állítanak elő?

Az Agro-Rehab Nonprofit Kft termékeiről van szó, ez a cég a Főkefe Nonprofit Kft 100%-os tulajdona, ez utóbbinak vagyok a vezetője. Az Agro-Rehab kizárólag mezőgazdasági termények előállításával és forgalmazásával foglalkozik. A cég Európában egyedülálló módon hozott létre olyan fóliasátrakat, amelyek alkalmasak a kóser zöldség termesztésére. A zöldségek egy részének komoly kósersági gondjai vannak, mint például a brokkolinak és a karfiolnak., salátáknak, káposztáknak.

De mi is az, hogy kóser növény?

Ez többen is megkérdezték már, a kóserság teljes rovar- és bogármentességet jelent, hiszen ezeknek a fogyasztása a zsidó vallásban határozottan tilos. A tavalyi évben 2 hektáron épültek fel a fóliasátrak, ezek létrehozásában komoly segítséget kaptunk külföldről. Jelen pillanatban és ezt minden vélemény alátámasztja, a kóser mezőgazdaságban lévők közül mi építettük fel a legmodernebbeket. Megtörtént az első próbatermelés brokkoliból és karfiolból. Az eredmények egyértelműen azt igazolták, a sátrak megfelelnek a kósersági előírásoknak, az ott termesztett zöldségek elérik azt a rovarmentességi szintet, amely már a legmagasabb igényeknek is megfelel.

A cég megalakulásával új munkahelyek is létesültek, egyáltalán kiket foglalkoztatnak?

Ebben az üzletágban alapvetően megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak. Ahol a kóser termesztés folyik, ott 15 autista és 27 megváltozott munkaképességű kolléga látja el a feladatokat. Idén tovább folytatódnak a beruházások, több hektárnyi területet építünk be fóliasátorral, ez azt is jelenti, hogy a dolgozói létszámot is tovább kívánjuk emelni.

Melyek lesznek az új termékek idén?

Elsősorban az a kóser zöldség, amit megtermelünk, ezek a termékek megjelennek majd az amerikai, izraeli és az európai piacon is, persze a termékeink a magyar kóser piac igényeit is kiszolgálják. Persze az is igaz, hogy a hazai igények – kicsit másként fogalmazva – hibahatáron belüli, azaz nagyon pici még sajnos, már azért is, mert igen szűk az a réteg itthon, amelyik tartja a kóserságot.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. február 5-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.