Fónagy János: A 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban ezermilliárd forint jut a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére

A 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban ezermilliárd forint jut a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére – mondta Fónagy János.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, 2010 után gyökeres fordulatra volt szükség a magyar közlekedéspolitikában. Fónagy János leszögezte, fontosnak tartják a közösségi közlekedés fejlesztését, ezen belül is előnyben részesítik a kötöttpályás közlekedés korszerűsítését.

A MÁV adósságáról szólva kifejtette, a hitelállomány 2002-ben 27 milliárd forint volt, ez 2010-ben már megközelítette a 300 milliárd forintot. Hangsúlyozta, az Orbán-kormány igyekezett megteremteni a kiszámítható keretfeltételeket; az egységes személyszállítási törvény összehangolt és tervezhető szabályozási környezetet eredményezett. Kiemelte, a MÁV csoport tagjainak a száma az elmúlt 5 évben 45-ről 24-re csökkent, emellett 2014 végére – a 108 milliárdos állami adósságátvállalás eredményeként – 152 milliárd forintra csökkent az adósság, amely ez év végére már csak 70 milliárd forint lesz.

Választási ígéreteinknek megfelelően 11 mellékvonalon újra megnyitottuk a közlekedést, és további 19 vonalon 25 százalékkal olcsóbb regionális tarifával lehet utazni – jelentette ki.

Fotók: fidesz.hu

Úgy fogalmazott, „komoly bravúrnak” tartja, hogy az eredményeket munkabékével sikerült elérni, az elmúlt öt évben nem volt sztrájk, az átlagbér pedig 12 százalékkal emelkedett.

„A FEJLESZTÉSEK NAPONTA TÖBB TÍZEZER EMBER KÖZLEKEDÉSÉT KÖNNYÍTIK MEG.”

Mint mondta, az elővárosi vasútvonalakon végrehajtott „menetrendi kínálatbővítések” egyre több utast nyernek meg a vasút számára. A felújított székesfehérvári vonalon ötödével nőtt az utasok száma. Kunszentmiklós, illetve Lajosmizse felé pedig felével többen utaznak – jegyezte meg.

Leszögezte, bővítik a kényelmi szolgáltatásokat is: 800 vasúti kocsiban van wifi-elérés, korszerű, valós idejű utastájékoztatási rendszert építenek ki, és a MÁV is részt vesz a közösségi közlekedési jegyrendszer egységesítésében.

Kijelentette, 2010 után uniós fejlesztési forrásokból több mint 350 kilométeren valósultak meg pályakorszerűsítések, és jelenleg is folynak munkálatok mintegy 20 vasútállomáson. A fejlesztések naponta több tízezer ember közlekedését könnyítik meg – hívta fel a figyelmet a politikus.

A 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban ezermilliárd forint jut a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére, ebből a nemzetközi TEN-T hálózat (transzeurópai közlekedési hálózat) 800 kilométer hosszban újul meg – tájékoztatott.

A legfontosabb beruházások a következő szakaszok: Budapest-Miskolc, Püspökladány-Debrecen, a dél-balatoni vonal Szántód-Köröshegy és Balatonszentgyörgy közötti szakasza, Kelenföld-Százhalombatta-Pusztaszabolcs, Szeged-Hódmezővásárhely-Gyula, illetve a déli összekötő vasúti híd felújítása – sorolta. Emellett része a fejlesztésnek a GSM-R kommunikációs rendszer kiépítése 2554 kilométer hosszban, 450 kilométernyi vonalat villamosítanak. Terveink szerint 2018-ig 400 kilométeren valósul meg átfogó pályarekonstrukció – fűzte hozzá.

A magyar vasút az évtized végére alapvetően megújul, hagyományaihoz méltó, korszerű, kényelmes és megbízható szolgáltatója lesz a magyar és a külföldi utasoknak, valamint a magyar gazdaságnak – zárta szavait Fónagy János.