Ima az elhunytakért

Ima az elhunytakért

klauzálteri.

1945. január 18.-án kinyíltak a budapesti gettó kapui.  Hetven évvel később, ugyanezen a napon bezárult a Klauzál téren  „A pesti gettó emlékezete” című rendhagyó szabadtéri kiállításnak helyt adó gettó kapuja.

„Ez a szülök, nagyszülők generációjának kiállítása volt. A tablókon megjelenítettek sokaknak kevésnek, többeknek soknak bizonyult. A fiatalok még mindig keveset tudnak a gettóbeli életről és az előzményekről. Magyarországnak kell szembenézni múltjával és nem a zsidóknak” – mondta beszédében Dombi Gábor a történeti kiállítás kurátora.

„Sok ezer honfitársunkra emlékezünk ma, a gettó felszabadításának napján. Ha gettó térképét megnézzük, nehezen lehet elképzelni, hogy ezen a területen hetvenezer ember élt bezárva. ” – emlékezett Vattamány Zsolt, Erzsébetváros Polgármestere.

„A túlélőknek elképzelhetetlen, hogy a kiállítás létrehozói nem éltek a gettóban, olyan hitelesen mutatta be azt a tárlat.” – mondta Kardos Péter főrabbi, mielőtt elmondta imáját az elhunytakért.

A megemlékezés Gerendás Péter és Kardos Dániel dallamaival kezdődött, és gyertyagyújtással valamint a gettó ajtajának jelképes bezárásával zárult.

A megemlékezésen résztvevők ezután egy izgalmas, a tér történetét bemutató sétán vehettek részt Deák Gábor vezetésével, melynek során megismerkedhettek a tér híres zsidó lakóival és történeteivel. Megtekinthették azt az egyedülálló – a régi Hungária fürdőben lévő és megmentett – tablót, melyen a gettó és Budapest felszabadulása után egymást és családtagjaikat keresték a túlélők.

2015. január 19. sztorma HCJD