2015-ben megkezdődik a miskolci, valamint a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása

A kormány támogatásával kerül felújításra a miskolci ortodox zsinagóga

rumbach 2

A kormány támogatásával 2015-ben megkezdődik a miskolci, valamint a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása, a budapesti Alma utcai szeretetotthon rekonstrukciója, a szegedi zsinagóga állagmegóvása, továbbá az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem könyvtárának megmentése is – olvasható a közleményben.


Mint az ismeretes, Freund Jenő, a Miskolci Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke még tavaly novemberben arról tájékoztatott, hogy életveszélyessé vált az ország egyetlen vidéki ortodox zsinagógája, a miskolci Kazinczy épület látogatókat nem fogad, a hívők is saját felelősségükre mehetnek be a zsinagógába.

Bírjuk a kormányzat támogatását. Azt, hogy az országban egyedülálló zsinagógánkat felújítsák a következő esztendőben! – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Freund Jenő, aki a Zsidó Közösségi Kerekasztal szeptember 9-én megtartott ülésén ugyancsak ott volt többek között Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter, és Heisler András, a Mazsihisz elnöke társaságában.

A miskolci hitközség vezetője egyelőre konkrétumokról – arról, hogy mikor kezdődhetnek meg a felújítások Miskolcon – nem tudott beszámolni, de mint elmondta: rengeteg lesz a tennivaló. Hozzátette azt is: a felújított zsinagóga Miskolc büszkesége is lesz, és reményei szerint visszatudnak majd kapcsolódni a város kulturális vérkeringésébe is.

Korábban megírtuk: a zsinagóga felújítása a becslések szerint több milliárd forintba kerül majd. (Forrás: ÉM-JLI)