A héten Kairóban kiszivárogtatták a készülő egyezmény tízpontos vázlatát מדוע חמאס הקצין עמדות?

מדוע חמאס הקצין עמדות?
למרות הטון המתון שהשמיעו הפלגים הפלסטיניים בשישי במו”מ בקהיר, למחרת זה השתנה. הסיבה: הם לא קיבלו דבר בהצעה המצרית וחייבים להפגין קשיחות כדי לרשום הישג. וישראל? היא תעדיף כניסה קרקעית על פני מלחמת התשה

במהלך סוף השבוע השתנה טון ההצהרות הפומביות של המשלחת הפלסטינית לשיחות ההסדרה בקהיר. לא רק חמאס – גם דוברי הג’יהאד האיסלאמי הפלסטיני וגם אנשי אבו מאזן,שהביעו אופטימיות ביום שישי, שינו את הטון במהלך השבת. כעת הם אומרים שההצעה המצרית אינה נראית להם ואף מאיימים לא להמשיך בהפסקת האש אחרי יום שני ולפתוח במלחמת התשה נגד ישראל.

התפנית הזאת בהצהרות נובעת משתי סיבות: האחת היא שחמאס וכמוהו הפלגים הפלסטינים העזתיים האחרים לא קיבלו דבר בהצעה המצרית שהוגשה להם, שלא יכלו לקבל לפני מבצע „צוק איתן”. למעשה, ההצעה המצרית היא הבנות „עמוד ענן” משופרות, כולל משכורות לפקידות האזרחית של ממשל חמאס שאותן הציעה להם ישראל בתיווך שליח האו”ם רוברט סרי, חודש לפני שהחלה המערכת הצבאית.

 

Hamasz: „Fogadják el a feltételeinket, vagy készüljenek hosszú háborúra!”

Vasárnap reggel folytatódnak Kairóban az Egyiptom által közvetített megbeszélések az izraeli és a palesztin delegáció között.

 

Ellentétben a csütörtökön elhangzott optimista szólamokkal, szombaton már fenyegető hangú nyilatkozatot tett közzé a Szudánban látogató Oszama Hamdan, a Hamasz külügyi szóvivője. „Izraelnek két választása van: elfogadja a palesztin nép feltételeit, vagy felkészül egy hosszú háborúra” – hangzik a nyilatkozat.

 

A héten Kairóban kiszivárogtatták a készülő egyezmény tízpontos vázlatát, amelynek számos pontját a Hamasz nem találja megfelelőnek.

 

A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió közlése szerint az Iszlám Dzsihád vezető funkcionáriusa nem járul hozzá, hogy a palesztin delegáció „megalázó” egyezményt írjon alá, jobb, ha egyezmény nélkül tér vissza Gázába. Hozzátette azonban, hogy szervezete elegendő időt hagy egy tartós tűzszünet tető alá hozatalához.

 

Basszám Szalhi, a palesztin delegáció tagja szerint történt ugyan előrehaladás a megbeszéléseken, de a vasárnap és hétfőn folytatandó megbeszélések sikerének esélyeit a még fennálló nézeteltérések miatt legfeljebb 50 százalékosra becsülte. Szalhi szerint a palesztin küldöttség kész elhalasztani egyes, számára fontos kérdések, például a gázai tengeri kikötő újbóli üzembe helyezésének a megvitatását, de nem tovább, mint néhány héttel.

 

Palesztin források az izraeli ynet hírportálnak nyilatkozva egy kétpontos képletben határozták meg a tartós tűzszünet feltételeit: 1. Tűzszüneti egyezmény Gáza újjáépítése fejében; 2. Teljes felújítás a Gázai-övezet demilitarizálása után.

 

Mindezt fokozatosan hajtanák végre.

 

A megbeszélések egyik fő problémája, hogy az izraeli féllel szemben lényegében nem egy, hanem két palesztin küldöttség foglal helyet, amelynek tagjai „két nyelven beszélnek”. A Ramallah-i Abu-Mázen kormányzatot képviselő küldöttek hajlanak a józan belátásra, a Hamasz és az Iszlám Dzsihád küldöttei viszont a szélsőséges követelésekre.

 

Utóbbiak tárgyalási modora a piaci kereskedőhöz hasonlítható, aki az utolsó percig igyekszik mind feljebb srófolni portékája árát. Esetünkben a „portéka” a hosszú nyugalom, amelyért Izrael – az ő reményeik és az izraeli közvélemény aggodalma szerint – ésszerűtlenül magas árat is hajlandó fizetni.

A csütörtökre virradó éjfélkor életbe lépett ötnapos ideiglenes tűzszünet a hétfőről keddre virradó éjfélkor jár le, a feleknek addig kell megállapodásra jutniuk.

 

A vasárnap reggel, Kairóban folytatódó közvetett megbeszélések tétje igen magas mindkét fél számára. ◙

Bejegyezte: Halmos László d