Ki nem küldött tudósítónk jegyzete 10.

Ki nem küldött tudósítónk jegyzete 10.


 

Fegyvernyugvás helyett

Gázából rakétákat lőttek ki palesztinok Izrael legnépesebb központjára, Tel Aviv térségére kora reggel. A riasztó szirénák megszólalását követően a Vaskupola légvédelmi rendszer legalább két rakétát fogott el a térség felett.

 

225 millió dolláros támogatást szavazott meg az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer számára az amerikai kongresszus helyi idő szerint péntek este. A képviselőház 395 igen és nyolc nem szavazattal, a törvényhozás öthetes nyári szünete előtti egyik utolsó intézkedéseként fogadta el a palesztin rakéták elleni védekezést szolgáló rendszer támogatását, amit a szenátus néhány órával korábban már jóváhagyott.

 

Barack Obama korábban többször is elismerően nyilatkozott a Vaskupoláról, és azt az izraeli lakosság védelme iránti amerikai szerepvállalás példájaként említette. Az Egyesült Államok eddig mintegy 700 millió dollárral támogatta a programot, és az amerikai finanszírozás értéke hamarosan meghaladhatja az egymilliárd dollárt. Izrael a pénzügyi mellett technológiai támogatást is kapott Washingtonból a rendszer kifejlesztésére, annak egyes részeit pedig amerikai cégek gyártják.

 

A július 8-a óta tartó gázai konfliktus során a Vaskupola eddig ötszázhúsz olyan rakétát semlegesített, amelyek különben lakott területen landoltak volna. Palesztin fegyveresek összesen 2925 rakétatámadást hajtottak végre izraeli területek ellen, de ezek nagy része nem jelentett veszélyt a lakosságra.

 

Mindeközben a szárazföldön.

 

Szombatra virradóra is folytatódtak a harcok a Gázai övezetben az izraeli hadsereg és a Hamasz fegyveresei között. Előzőleg a péntek reggel kezdődő, háromnaposra tervezett tűzszünet néhány óra alatt összeomlott, mert a palesztinok elraboltak egy izraeli katonát, Hadar Goldint.

Ez még az addiginál is drámaibb helyzetet teremtett az övezet déli részén, Rafah környékén. A hadsereg hajtóvadászatot indított a hadnagy és fogvatartói után, ebben az akcióban palesztin források szerint ötvennél is többen haltak meg.

 

A 23 éves Hadar Goldin sorsa kulcskérdés az izraelieknek, akik soha, egyetlen katonájukat sem hagyják hátra, se élve, se holtan. Ezúttal is hatalmas erőkkel kutatnak az eltűnt fiatal tiszt után.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Hamasz palesztin szélsőséges szervezetet okolta pénteken a Gázai övezeti humanitárius tűzszünet összeomlásáért, és a feltehetően általuk magukkal vitt izraeli katona azonnali és feltétel nélküli elengedését követelte. Az elrabolt izraeli katona azonnali szabadon engedését követelte John Kerry amerikai külügyminiszter is, miközben élesen elítélte a palesztin fegyveresek akcióját. Az amerikai külügyminiszter közleményében hangsúlyozta: a palesztin fegyveresek támadása ellenkezik azokkal a garanciákkal, amelyeket a felek az ENSZ-nek adtak a tűzszünettel kapcsolatban. Ezért Kerry azt követeli, hogy a Hamasz „azonnal és feltétel nélkül” engedje el Hadar Goldint, akit péntek délelőtt hurcoltak el a fegyveresek, megölve az izraeli katona két társát.

 

Az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok eleinte tagadta, hogy közük lenne az emberrabláshoz, azonban szombati közleményében már felelősséget vállalt az izraeli katona, Hadar Goldin hadnagy elrablásáért.

 

Eközben újabb és újabb fegyverraktárakra bukkannak – a felvételek tanúsága szerint magánházakban is. A Hamasz bevált taktikája, hogy civil objektumokból indít támadásokat, és ehhez élő pajzsként használja a polgári lakosságot.

 

Az izraeli hadsereg pedig egyre eredményesebben folytatja küzdelmét a terroralagutak felszámolása érdekében.

 

Mi történhet?

 

Egy dolog biztos, a háború folyatódik, mert most nem lehet félmegoldásokban bízni. Nem beszélve arról, hogy a Hamasz legutóbbi akciója, az emberrablás is mutatja, csak akkor lehet eredménye a harcnak, ha a terrorszervezet megsemmisül. Most következik az egyik legjelentősebb zsidó gyásznap a Tisa beáv, a nap az első és a második jeruzsálemi Szentély pusztulásának az emléknapja és szintén ezen a napon esett el a Bar-Kochba féle szabadságharc utolsó bástyája, Beitar erődje. Most ilyenre nem kerül sor, mert Izrael tudja, győzni fog!

 

Szombat este az izraeli miniszterelnök minden eddigi kétséget eloszlatott. Sajtótájékoztatót tartott, ahol kijelentette: Izrael folytatja a harcot a Gázai övezetben mindaddig, amíg el nem éri célját.

 

A hadsereg tovább cselekszik teljes erővel, hogy végrehajtsa a hadjárat céljait, biztosítsa a nyugalom és a biztonság hosszú távra szóló visszaállítását Izrael polgárai számára. Netanjahu beszámolt arról, hogy a szombat esti, éjszakai órákban semmisítik meg az utolsó Izrael felé fúrt illegális alagutakat és figyelmeztette a Hamaszt, hogy “elviselhetetlen árat” fognak fizetni, ha továbbra is rakétákkal támadják a zsidó államot.

 

Breuer Péter