A roma holokauszt áldozatainak emlékére adtak koncertet

Emlékkoncert a Holokauszt Emlékközpontban

A roma holokauszt áldozatainak emlékére adtak koncertet csütörtök este Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.

páva mi ha avir

Az intézményt működtető Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány elnöke, Haraszti György történész az emlékkoncertet megelőzően köszöntő beszédében azt mondta: az elkövetett bűnöket nem lehet elfelejteni, az áldozatok emléke előtt tisztelegni kell, és mindent el kell követni azért – mint ahogy azt a jelenlegi magyar kormány teszi -, hogy a legkülönbözőbb rasszista, antiszemita, cigányellenes nézeteknek a leghatározottabban gátat vessenek.
Raduly József, a Művészeti-Oktatási-Kulturális Közéleti Alapítvány elnöke azt mondta, hogy a nácik a zsidókra vonatkozó szándékukkal ellentétben nem törekedtek valamennyi roma kiirtására. A becslések szerint a vészkorszak idején az akkor kétmilliós európai cigányság 10-30 százalékát gyilkolták meg.
Elmondta, Magyarországon a nyilas hatalomátvételt követően megkezdődött a cigányok szervezett összegyűjtése. A legnagyobb gyűjtőpont a komáromi Csillagerőd volt, ahova ötezer romát vittek.
Hozzátette, Auschwitz-Birkenauba 1944 nyaráig 23 ezer európai cigányt hurcoltak el. Közülük legfeljebb négyezren távoztak élve. A lágerben 371 roma gyermek született, mindannyian ott lelték halálukat.
Raduly József szólt arról is, hogy a cigány tábort először május 16-án akarták felszámolni, hogy legyen hely az oda érkező magyar zsidóknak, de a romák ellenálltak és így megakadályozták a tábor felszámolását. A tábort augusztus 3-ára virradóra számolták fel az SS-katonák, meggyilkolva mintegy háromezer embert.
Megjegyezte, hogy a 1989-90-es rendszerváltásig a magyar társadalom számára a roma holokauszt szinte ismeretlen volt, a politikai hatalom hallgatott róla.
Raduly Jószef kijelentette: a holokauszt a 20. század szégyene.
A roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából rendezett koncerten a világhírű dzsesszzenész, Szakcsi-Lakatos Béla és Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző kamarazenekara lépett fel.
Az emlékkoncertet követően az udvaron az áldozatok emlékfalánál a megjelentek mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére. Az eseményen részt vett többek mellett Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, számos politikus, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója, továbbá a diplomáciai testület több képviselője.
A roma holokauszt nemzetközi emléknapját augusztus 2-án tartják. A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ára virradó éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.

MTI