Elismerte a Hezbollah, hogy részt vesz a szíriai harcokban.

Elismerte a Hezbollah, hogy részt vesz a szíriai harcokban.

AFP0982878-01-08331133_wh.jpg

A libanoni síita szervezet vezetője tévébeszédében kijelentette: a kormányerők oldalán küzdenek. Haszan Naszrallah sejk szerint Bassár el-Aszad szír elnök bukása esetén iszlám szélsőségesek vennék át a hatalmat az országban. Hozzátette: a végsőkig kitartanak Aszad mellett.
Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője első ízben elismerte egy szombati beszédében, hogy a libanoni síita szervezet a kormányerők oldalán hónapok óta részt vesz a szíriai polgárháborúban, és fogadkozott, hogy végig kitart Bassár el-Asszad szíriai elnök mellett, illetve győzelemre segíti őt.

Figyelmeztetett, hogy Asszad bukása esetén iszlám szélsőségesek vennék át a hatalmat Szíriában, és a Közel-Keleten sötét korszak következne. A Hezbollah nem fogja megengedni a felkelőknek a Libanonnal határos terület feletti ellenőrzést – tette hozzá.

A libanoni határhoz közeli Kuszeir már egy év óta a felkelők kezén van. A kormányerők a Hezbollah fegyvereseinek támogatásával az utóbbi egy hétben hevesen ostromolták a stratégiai jelentőségű szíriai várost. A Hezbollahot heves bírálat éri mind Libanonban, mind külföldön amiatt, hogy beleavatkozik a szíriai polgárháborúba.

Naszrallah közvetve több ezer híve előtt beszélt abból az alkalomból, hogy az izraeli hadsereg 13 évvel ezelőtt vonult ki Dél-Libanonból. A gyűlést az ország délkeleti részén található Masgarában rendezték meg. Naszrallah nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, beszédét egy nagy kivetítőn figyelhették az érdeklődők.

A sejk részben azzal az indokolta fegyvereseinek részvételét a szíriai harcokban a kormányerők oldalán, hogy ez része a Hezbollah Izrael elleni küzdelmének, sőt – mint mondta -, a szíriai polgárháború kimenetelétől függ az összes Izrael-ellenes szervezet léte. „Szíria az ellenállás gerince, és az ellenállók nem ülhetnek ölbe tett kézzel, ha ez a gerinc megtörik. Ha Szíria Amerika, Izrael és azok kezére jut, akik más muzulmánokat a hit elhagyásával vádolnak (szélsőséges szunniták), akkor a Hezbollahot ostrom alá veszik, és Izrael behatol Libanonba, saját akaratát érvényesíti az országban. Ha Szíria elesik, Palesztina is el fog veszni” – vélte Naszrallah.

Szíria Iránnal együtt a Hezbollah fő támogatója, a szervezet több ezer rakétából álló fegyverarzenálja Szíriából vagy Szírián keresztül érkezett Libanonba.