Németország leállítja a pilóta nélküli felderítő repülőgép kifejlesztését célzó hadászati projektjét,

Németország leállítja a pilóta nélküli felderítő repülőgép kifejlesztését célzó hadászati projektjét, amelyre már több százmillió eurót költött.

Keddi német sajtójelentések szerint a berlini védelmi minisztérium vezetése azért döntött a projekt leállítása mellett, mert nem lát esélyt arra, hogy az Euro Hawk nevű drón megkapja a repüléshez szükséges német és európai hatósági engedélyeket ésszerű anyagi ráfordítás mellett.
A repülőgép az amerikai Northrop Grumman Global Hawk típusú modelljének – a világ legnagyobb méretű és egyik legdrágább drónjának – továbbfejlesztett változata. A felderítő berendezéseket az EADS európai légi- és hadiipari konszern szállítja hozzá. A Bundeswehr – a német hadsereg – az eredeti tervek szerint öt Euro Hawkot vásárolt volna.
Jelenleg egy prototípust tesztelnek, de hamarosan felhagynak az egész projekttel, elsősorban azért, mert az amerikai gyártó nem adja át a repülőgép teljes tervdokumentációját, pedig az engedélyek megszerzéséhez pontos tervek kellenek. Ezért a drónt teljesen át kellene építeni, ami ésszerűtlenül nagy ráfordítást, 500-600 millió euró közötti összeget igényel.
A projektre eddig nagyjából 600 millió eurót költöttek. A 250 millió euró értékű felderítő berendezéseket más módon használják majd.