Cohn-Bendit felfüggeszti párttagságát a Zöldeknél

Cohn-Bendit felfüggeszti párttagságát a Zöldeknél

Felfüggeszti párttagságát a francia Zöldeknél Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselő, aki „balos félrecsúszásként” és „totális ellentmondásként” értékelte, hogy pártja az Európai Stabilitási Mechanizmus ellen fog szavazni a francia parlamentben.
 
A francia kormánykoalícióban két miniszterrel szerepet vállaló Zöldek vezetősége szombaton este elfogadott egy indítványt, amelynek értelmében a párt „elutasítja az Európai Stabilitási Mechanizmust, amelynek szigorúan vett olvasta nem ad tartós válaszokat azokra a válságokra, amelyekkel az Európai Uniónak jelenleg szembesülnie kell, és akadályozza az ökológia átmenetet”. A dokumentum azt ajánlja a párt képviselőinek, hogy ezt az álláspontot képviseljék októberben az európai mentőalap ratifikálását megelőző parlamenti vitában, majd szavazzanak az ESM ellen.

Cohn-Bendit – aki nem volt jelen a határozat elfogadásán – „tragikusan bénának” nevezte a javaslatot. „Amennyiben (a Zöldek) úgy érzik, hogy a szerződés a megszorítás diktatúrája Európában és Franciaországban, de aztán meg megszavazzák a francia költségvetést, hát az teljes őrület” – mondta Cohn-Bendit vasárnap a France 2 közszolgálati televízió híradójában. Hozzátette: „Az ESM-t azzal az indokkal utasítják el, hogy megszorítást ír elő, a költségvetést pedig megszavazzák, mert támogatják a kormányt. Ez így nem működik.”

„Átmenetileg zárójelbe teszem a tagságomat ebben a mozgalomban” – folytatta az európai parlamenti képviselő, mert „nem tudom támogatni ezt a politikai tévedést”.

Pártjuk döntésével Cécile Duflot és Pascal Canfin, a Zöldek két minisztere sem ért egyet, mindketten az ESM támogatására kérték a képviselőket.

A Zöldek álláspontja egyébként nem veszélyezteti az európai mentőalap elfogadását, miután az előző államfő, Nicolas Sárközy által jóváhagyott szöveget a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) által vezetett ellenzék minden valószínűség szerint meg fogja szavazni a kormányzó szocialistákkal együtt.