A fő szíriai ellenzéki szövetség azt kéri, hogy az arab államok működjenek együtt Szíriában

A fő szíriai ellenzéki szövetség azt kéri, hogy az arab államok működjenek együtt Szíriában egy olyan nemzetközi beavatkozásban, mint amilyen Líbiában történt – jelentette ki egy szerdán közölt interjúban Abdel-Bászet Szaida, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) vezetője.

„Felszólítjuk az arabokat olyan világos és komoly kezdeményezésre, amilyet a líbiai forradalom ügyében felvállaltak” – mondta Szaida az al-Hajat című pánarab újságnak, miután Dohában katari tisztségviselőkkel tárgyalt. Hozzátette: az SZNT ellenzi, hogy Irán részt vegyen a szíriai válság megoldásában, mert, mint mondta, Irán a probléma része, nem a megoldásé.

„Irán fegyverrel, pénzzel és tervekkel látja el a (damaszkuszi) rezsimet, és még a(z iráni) Forradalmi Gárda parancsnoka is elismerte, hogy a gárdának vannak tagjai Szíriában” – mondta. Ugyancsak elutasította a Mohamed Murszi egyiptomi elnök által kezdeményezett összekötő csoportot, amelyben Irán is benne van.

„Nyomásra van szükség (…) kérjük minden olyan lépés megtételét, amivel véget lehet vetni a szíriaiak gyilkolásának” – hangsúlyozta Szaida, miután tárgyalt Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir asz-Száni sejkkel, katari kormányfővel és külügyminiszterrel, aki az Arab Ligának a szíriai válsággal foglalkozó bizottságát vezeti.

Az Arab Liga tavaly repüléstilalmi övezet létesítését kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT) Líbiában a civil lakosság védelmére, aminek révén a NATO és arab szövetségesei segíthettek a lázadóknak megdönteni Moammer Kadhafi uralmát. A Nyugat azonban nemigen szeretne megismételni Szíriában egy líbiai típusú beavatkozást, a BT-ben vétójoggal bíró Oroszország és Kína pedig kifejezetten ellenzi azt.