Ókori ciszternát tártak fel Jeruzsálemben

 

Ókori ciszternát tártak fel Jeruzsálemben

 Ókori ciszternát tártak fel Jeruzsálemben az Izraeli Örökségvédelmi Hatóság szakemberei, akik szerint a víztárolót a Templom-hegyre érkező zarándokok használhatták – olvasható a Discovery News hírei között.

    A régészek szerint a 250 köbméter víz befogadására alkalmas ciszterna az első templom korából származik, amelyet az Ószövetség szerint Salamon király építtetett a Kr.e. X. században. Kr.e. 586-ban pusztították el az első templomot, amikor a zsidókat babiloni fogságba hurcolták.
    Az ókori létesítményre az archeológusok a második templom korából származó nagykapacitású szennyvízcsatorna feltárása során bukkantak.
    A szakemberek meggyőződése szerint a létesítmény egyaránt szolgálta Jeruzsálem lakosait, ahogy szerepet játszott a vallásgyakorlásban is, innen biztosították a Templomhegyre érkező zarándokok vízszükségleteit.
    Eli Sukron, az Izraeli Örökségvédelmi Hatóság régésze szerint a ciszterna rávilágít, hogy milyen fejlett volt az ókori Jeruzsálem vízellátási rendszere.
    „Immár teljesen egyértelmű, hogy az első templom korában a város vízellátását nem kizárólag a Gihon-forrás biztosította, hanem szerepet játszottak benne a víztárolók is” – hangsúlyozta Eli Sukron.
    A második templomot Kr.e. 516-ban építették, Kr.u. 70-ben rombolták le a rómaiak.
    A Kidron völgyében fakadó Gihon forrás vizét az ókorban kiépült alagút révén vezették városba.

   

     (news.discovery.com/history/ancient-reservoir-jerusalem-120909.html)