Mesterházy Attila írása a hét legfontosabb politikai eseményeiről

Felelősségünk a megújulásban www.mesterhazy.hu

 


Felelősségünk a megújulásban

Mesterházy Attila írása a hét legfontosabb politikai eseményeiről

www.mesterhazy.hu

Lezárult az MSZP történetének második pártszavazása.

2008-ban a 33 ezer párttag közül majdnem 15 ezren voksoltak. Most a 31 ezer párttag közül több mint 9 ezren vettek részt. Ezek a múlt és a jelen tényei. Köszönet jár azoknak, akik a helyi szervezetektől a pártközpontig lelkiismeretes munkával, szabadidejüket feláldozva tették lehetővé, hogy korrekt módon folyjék le a pártszavazás.

Bár alapszabályunk alapján a mostani voksolás nem volt érvényes, ily módon eredményes sem lehetett, ez nem jelenti, hogy a pártszavazáson megjelenők szava ne számítana. Azt kértem az alapszabály-szerkesztő bizottságtól – melyben újra képviselteti magát valamennyi platformunk, amit nagyon fontosnak tartok -, hogy a 7000 párttag által támogatott témakörökben terjesszenek elő módosító javaslatokat a november 12-13-i kongresszus számára.

A júniusi kongresszus és a pártszavazás után nem áll meg az élet, sőt! Az MSZP megújítása folyamatosan zajlik, az alapelvek, a szakpolitikai program, a szervezet felépítése és működése, az etikai elvek, a pártgazdálkodás, a társadalmi kapcsolattartás terén egyaránt.

Zajlik az új program készítése. Ez – tetszik vagy sem – időbe telik, de az elkezdett munka ígéretesen alakul. A Programtanács dokumentumának vitája most kezdődik, a szakpolitikai program munkálatainak eredményei pedig ősszel kerülnek a párttagok és a széles közvélemény elé. A párt kinyitása sem egy csapásra történik. Már eddig is tettünk lépéseket az MSZP szakszervezeti kapcsolatainak újjáépítésére és keressük a közös fellépés mind gyakoribb lehetőségét a civil szervezetekkel.

Az alapszabály módosításával kapcsolatos javaslatokról még ebben a hónapban elindul a vita az MSZP-ben: július 15-ig minden alapszervezet megkapja az alapszabály módosítására vonatkozó első javaslatokat. Ezek szeptemberben újabbakkal egészülnek ki a most megalakított három új munkacsoport munkája nyomán, amelyek a párt gazdálkodásával, szervezeti struktúrájával, valamint etikai és teljesítménymérési elveivel foglalkoznak. Ezeket a javaslatokat is meg fogjuk vitatni a pártban. Elvárható, hogy az MSZP tagjai

belássák: e viták nem arra valók, hogy egymás ellen küzdjünk a sajtóban, hanem arra, hogy közösen találjunk megoldást.

Ebben a pártban mindenki megújulást akar. Mindenki. Mert mindenki tudja, hogy megújulás nélkül nem lesz MSZP és nem lesz kormányképes ellenzék a Fidesszel szemben. Pártunk a 2000-es években több mint kétmillió választó bizalmát élvezte, de tavaly csak egymillió voksot szerzett. Nincs olyan őrült, aki azt szeretné, hogy a dolgok maradjanak most már mindig így! Gondolhatunk mást a megújulás mikéntjéről, de akkor erről kell vitatkoznunk. A megújulás szükségességéről viszont felesleges: ez evidencia.

Rengeteg, valóban fontos feladat áll még előttünk.

Legelőször is az, hogy tisztába jöjjünk saját óriási felelősségünkkel a gátlástalan, koncepciós perektől sem visszariadó hatalommal szemben. Együtt elbírjuk ezt a felelősséget. De csakis együtt.