Michelle Bachelet: a női esélyegyenlőségért az ENSZ-ben is!

 A nők mégsem kapnak helyet a béketárgyalásokon.

 


Michelle Bachelet: a női esélyegyenlőségért az ENSZ-ben is!

 

Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának először volt vendége Michelle Bachelet egykori chilei elnök, az ENSZ nemek esélyegyenlőségével és női jogokkal foglalkozó szervezetének (UN Women) vezetője. Az ülés folyamán dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő is felszólalt.

 

Bachelet bemutatta a 2010-ben felállított szervezet fő prioritásait. Elsőként a női szempontok előtérbe helyezéséről, a nők szerepvállalásának elősegítéséről beszélt. A kérdés aktualitását mi sem bizonyítja jobban, mint azoknak a fiatal egyiptomi nőknek a helyzete, akik a tüntetések során számos megaláztatáson mentek keresztül, mégis fő mozgatórugói voltak a demokratikus változásoknak, és akik ennek ellenére úgy tűnik, hogy mégsem kapnak helyet az újonnan alakuló egyiptomi döntéshozatalban.

 

Ezután a nőket érő erőszak elleni küzdelem fontosságáról beszélt, majd következő prioritásként a nők részvételének növelését említette a konfliktuskezelésben és a békefolyamatokban. Elfogadhatatlan, hogy a nők a legnagyobb elszenvedői a háborús időszaknak, őket éri a legtöbb erőszak ilyen helyzetekben is, és mégsem kapnak helyet a béketárgyalásokon.

 

Negyedik kiemelt területként a nők a gazdasági szerepvállalásának elősegítését nevezte meg. A UN Women ötödik, és egyben utolsó prioritásaként a női szempontok horizontális, minden szakpolitikára és a költségvetésre is kiterjedő érvényesítését említette, mind nemzeti, mind helyi szinten.

 

Az ülés után Gurmai Zita elmondta: örömmel látja, hogy a UN Women is kiemelt figyelmet fordít a nők gazdasági függetlenségére, és hangsúlyozta, hogy idetartozik a női nyugdíjak kérdése is. Leszögezte, hogy a célkitűzések megvalósulásához nem csak a nők, de a férfiak gondolkodásmódját is pozitívan kell befolyásolni annak érdekében, hogy mindenkinek világos legyen: a nők képességeinek kiaknázása nélkül nem beszélhetünk progresszív társadalomról.