Két izraeli civillel végeztek palesztin milicisták

Jeruzsálem, 2008. április 9.,


Két izraeli polgári személlyel végeztek palesztin fegyveresek, akik a Gázai övezet északi részéből hatoltak be a zsidó állam területére, Nahal Oz átkelőnél – közölték szerdán kórházi és rendőrségi források.

Izraeli médiajelentések szerint négy palesztin vett részt a támadásban. Mielőtt megrohanták az átkelőt, és áttörték a biztonsági kerítést, aknagránátokat lőttek át a zsidó állam területére, hogy eltereljék az izraeliek figyelmét. A kialakult tűzharcban az izraeli hadsereg az egyik palesztin támadót lelőtte, egy másikat elfogott, két támadónak azonban sikerült visszajutnia a Gázai övezetbe. Más források szerint az izraeliek valamennyi támadóval végeztek.
A hírek szerint két palesztin fegyveres csoport, az Iszlám Dzsihád és a Népi Ellenállás Bizottságai vállalta a felelősséget a támadás elkövetéséért.
Az incidens után az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre, és több izraeli páncélos hatolt be a Gázai övezetbe.
Nem sokkal az átkelőnél történt támadás után két palesztin meghalt és három megsebesült a Gázai övezetben egy izraeli tüzérségi támadásban, Nahal Oz közelében.
Izrael a Nahal Oz határállomáson keresztül szállít üzemanyagot a Gázai övezetbe. Egyelőre nem tudni, hogy a szerdai lövöldözés okozott-e kárt az üzemanyagtartályokban.
A Gázai övezetet ellenőrző Hamász radikális palesztin szervezet azzal fenyegetőzött kedden, hogy izraeli és egyiptomi határátkelők ellen fog támadásokat végrehajtani, ha az övezet elleni blokádot továbbra sem oldják fel.
BreuerPress +MTI/AFP/AP/Reuters