Raul Wallenbergre emlékeztek Moszkvában

Raoul Wallenbergre emlékeztek Moszkvában egy pénteken véget ért kétnapos konferencián, amelyre a Raoul Wallenberg, magányos harcos című kiállítás kapcsán került sor a neves orosz emberjogi harcosról elnevezett Andrej Szaharov Múzeum és Közösségi Központban.


Wallenberg, az egyik leggazdagabb svéd család sarja 1944 késő tavaszán érkezett Budapestre a svéd nagykövetség másodtitkáraként, hogy üldözötteket mentsen. 1945. január 13-ig, a már Magyarországon lévő orosz csapatok általi lefogásáig és eltűnéséig sok ezer ember, főleg zsidók életét mentette meg.
A tanácskozáson orosz, svéd és magyar történészek, diplomaták és levéltárosok, valamint a Wallenberg család egyes tagjai vettek részt, s az első napon a történelem sötét oldalainak tanításával kapcsolatos pedagógiai kérdéseket vitattak meg a tudósok, illetve tanárok.
A kétnapos rendezvény végén tudományos szemináriumot tartottak. Ezen az orosz titkosszolgálat, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megjelent szakértői a hivatalos orosz állásfoglalást hangoztatták, amely szerint a Magyarországon letartóztatott Wallenberg 1947-ben szívroham következtében vesztette életét a moszkvai Lubjanka börtönben, bár nem ismeretes, hogy a szívrohamot mi váltotta ki. A tanácskozásnak helyt adó Szaharov Múzeum igazgatója, Jurij Szamodurov azonban vitába szállt velük, és forrásokat idézve állította, hogy Wallenberget kivégezték.
A megható gesztusra a szeminárium végén került sor, amikor a résztvevők virágokat helyeztek el a központ belső kertjében álló Wallenberg-szobornál.
Székely Árpád magyar nagykövet az ez alkalomból mondott rövid beszédében hangsúlyozta: Raoul Wallenberg életének tanulsága, hogy az ember minden körülmények között megőrizheti emberségét. „Magyarországon sok ezer ember életét mentette meg, s ezért örök hálával tartozunk neki” – mondta.
BreuerPress