Keveházi Gábor lemondásra szólította fel Hegyi Árpád Jutocsát!

Keveházi Gábor, a Magyar Állami Operaház balettigazgatója lemondásra szólította fel Hegyi Árpád Jutocsát, a dalszínház főigazgatóját, mivel szerinte hozzá nem értő módon csökkentette a bemutatók és balettek számát


Erről szóló levelét a balettigazgató elküldte a miniszterelnöknek és az Országgyűlés elnökének is.
Bozóki András kulturális miniszter a tárca sajtófőnökén keresztül azt közölte: tájékozódik az ügyben, és egyeztet az érintettekkel.
Hegyi Árpád Jutocsa az MTI-hez közleményt juttatott el, amely szerint vezetésével megkezdődött az Operaház modernizációja: a gazdasági egyensúly létrehozása érdekében tizedével csökken az előadásszám, átalakítják az Erkel Színházat és új informatikai rendszert állítanak üzembe. Új kamara-színpadot hoznak létre, korszerűsítik a világítást, szakszerűbben tervezik a költségeket és bevételeket a hatékonyabb működés, a magasabb művészi teljesítmény érdekében.
Keveházi Gábor Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész az MTI-nek elmondta: azt javasolta a főigazgatónak, hogy „az Operaház és az általa képviselt művészetek érdekében ajánlja fel lemondását”.
Mint az MTI-nek elmondta, Hegyi Árpád Jutocsának írott levelében úgy fogalmazott: a főigazgató teljesen önhatalmúan belenyúlt az Operaház, a Nemzeti Balett 2006-2007-es műsortevébe, a balettigazgatóval, vagyis vele előzetesen nem egyeztetett.
Keveházi Gábor leszögezte: az előadások számának csökkentése „szakszerűtlenséget, hozzá nem értést” mutat. A változtatásokat ezért nem fogadja el, a döntést semmisnek tekinti – tette hozzá.
A balettigazgató megjegyezte: egyértelmű, hogy a főigazgató a pályázatában vázolt művészi koncepciót a felvállalt gazdasági feltételek mellett nem tudja megvalósítani.
Keveházi Gábor elmondta, Hegyi Árpád Jutocsa csaknem százzal, mintegy 360-ról 260-ra csökkentette a tervezett előadások számát, s ezzel „teljesen Operaház-ellenesen” döntött. Azt mondta, a hozzá nem értő főigazgató személye miatt távozott a napokban az Operaházból a világklasszis Kovács János első karmester és néhány hete Kunos József ügyvezető igazgató.
Keveházi Gábor úgy tájékoztatta az MTI-t: levelét eljuttatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, Szili Katalin házelnöknek, Hiller István MSZP-elnök, volt kulturális miniszternek és Vass Lajosnak, a kulturális tárca politikai államtitkárának. Nem küldte el viszont Bozóki Andrásnak, mivel szerinte ő követett el hibát, amikor az Operaház tavaly októberi tiltakozása ellenére helyén hagyta Hegyi Árpád Jutocsát, aki augusztus óta tölti be a posztot.
Hegyi Árpád Jutocsa közleményében az olvasható: az Operaháznak teljes körű modernizációra, új szemléletre, a teljesítmény, a kreativitás értékeinek támogatására, a pazarlás megszüntetésére van szüksége. Az örökölt gazdasági-működési nehézségek orvoslásának „egyik apró lépése”, hogy a gazdasági egyensúly érdekében tizedével csökken az előadásszám – írta a főigazgató, megjegyezve, így is kétszer annyi opera- és balettelőadást tartanak jövőre, mint a Milánói Scala, a velencei Fenice Opera vagy a prágai állami opera.
„Színházigazgatói pályámon hoztam már létre új operatársulatot, modernizáltam az ország második legnagyobb városának nemzeti színházát és teremtettem a semmiből európai színvonalú, nemzetközi operafesztivált. Pontosan tudom, hogy melyek azok a lépések, amelyek elvezetnek az Operaház működési-gazdasági megújulásához” – szögezte le közleményében Hegyi Árpád Jutocsa, aki hozzátette: „széles körben egyeztettünk, és a vezetőség valamennyi tagja egyetértett a változtatásokkal, közösen határoztunk”.
MTI