Izraeli harckocsik kedden mélyen behatoltak Gázaváros központjába a fokozott támadás második napján

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.07.10.A kormányzati intézkedések térben és időben, minden generációt érintve, szétszakíthatatlan módon fűzték össze, fonták együvé a nemzetet – hangoztatta Szili Katalin.

Emelkednek a közúti szabálysértések böntetésének árai augusztustól.

Izraeli harckocsik kedden mélyen behatoltak Gázaváros központjába a fokozott támadás második napján.

Oroszország továbbra sem támad polgári célpontokat Ukrajnában – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Belföldi hírek:

Idén mintegy tízezer család kerülhetne nehéz helyzetbe a babaváró program lejárta miatt, ezért a kormány a határidőt 2026. július elsejéig meghosszabbítja – mondta a kulturális és innovációs miniszter. Hankó Balázs a hétfőn bejelentett intézkedésről közölte: a múlt héten a családszervezetekkel folytatott megbeszélést követően döntöttek arról, hogy a babaváró programban 2019. július 1. és 2021. július 1. között részt vevők esetében a visszafizetési határidőt egységesen meghosszabbítják. „Magyarország családbarát ország, a célunk nem lehet más, mint hogy minden családba megérkezzék a vágyott gyermek” – hangsúlyozta a miniszter, hozzáfűzve, 2010 óta harminc intézkedés, évi 3300 milliárd forint segíti, erősíti a családokat és támogatja a gyermekvállalást. Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója köszönetet mondott azért, hogy a kormány továbbra is a családok mellett áll és meghallgatta a családszervezetek kérését, hiszen a babaváró hitelesek komoly nehézségekbe ütköztek volna a határidő lejártával.

A 2010 óta meghozott kormányzati intézkedések térben és időben, minden generációt érintve, szétszakíthatatlan módon fűzték össze, fonták együvé a nemzetet – hangoztatta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a baranyai Orfűn. Szili Katalin a Rákóczi Szövetség külhoni magyar fiataloknak szervezett vitorlás tábora megnyitóján hangsúlyozta: az elmúlt csaknem másfél évtized erőfeszítéseinek köszönhetően „napi rutinná vált, hogy a nemzet teljes egészében összetartozik a diaszpórától a Kárpát-medencéig”. Ennek a folyamatnak a részesei azok a határon túli magyar fiatalok, akik idén 15 ezren a Rákóczi Szövetség által meghirdetett 35, különféle tematikájú anyaországi tábor egyikében tölthetik nyári szünetük egy részét – emelte ki. A politikus a táborban részt vevő felvidéki fiatalok előtt kitért arra, hogy a sok lehetőség között igazi különlegességnek számítanak a vitorlás táborok: Orfűn, Tihanyban, a Nyéki- és a Mályi-tónál nyolc turnusban több mint 200 határon túli fiatal kaphat bepillantást a hajózás alapjaiba.

Korábban 15 600 forintot kellett fizetni az olyan szabálysértések miatt, mint a tilosban parkolás, augusztustól azonban 31 200 forintot kell fizetni. Ide tartozik a „megállni tilos”, a „várakozni tilos” tábla hatálya alatti parkolás, de az is, hogyha tovább állunk egy helyen, ahol egy kiegészítő tábla ezt egyértelműen szabályozza – írja a Portfolio. A mozgáskorlátozott parkolóhelyre való beállás 65 ezer forint volt eddig, hamarosan 156 ezer forint lesz. Ha valaki indokolatlanul megáll az autópálya leállósávjában eddig 32 500 forintot fizetett, augusztustól 65 ezret fog. Ha valaki az Úttest metszéspontjától 5 méteren belül állt meg, az eddig 24 ezer forinba került, ez az összeg 46 800 forinra emelkedik. Aki a kijelölt gyalogátkelőhelyen áll meg, vagy attól nem megfelelő távolságra, 78 ezer forintot fog fizetni a 39 600 forint helyett. A lejárt műszaki vizsga eddigi bírságai duplázódnak, és ugyanez vonatkozik arra is, ha valaki jogosulatlanul megkülönböztető hang és fényjelzéssel szereli fel az autóját.

Az orosz-ukrán háborúnak egyetlen megoldása van: fegyverszünet és béketárgyalások – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán, jelezve, a NATO-csúcson, Washingtonban is ezt az álláspontot fogják képviselni. Szijjártó Péter azt írta, hogy a helyzet egyre durvul az ukrajnai háborúban: láthatjuk a tragikus eseményeket, a halottakat, köztük a gyerekeket, „az ember szíve megszakad”, s a helyzet romlani fog. „Egyre több a fegyver, egyre erősebb a háborús propaganda, durva, súlyos eszkalációs veszély leselkedik. Hetek óta figyelmeztetünk erre. Egyetlen megoldás van, egyetlen módon lehet megállítani az esztelen pusztítást, az öldöklést, egyetlen módon lehet megmenteni az emberéleteket, egyetlen módon lehet elejét venni a még durvább eseményeknek: fegyverszünettel és béketárgyalásokkal” – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette, hogy ezért indultak békemisszióra, s ezért mennek most Washingtonba is.

Külföldi hírek:

Izraeli harckocsik kedden mélyen behatoltak Gázaváros központjába a fokozott támadás második napján, ami a Hamász palesztin terrorszervezet szerint veszélyeztetheti a tűzszüneti tárgyalásokat – írta helyszíni jelentésében több különböző hrügynökség. Az Egyesült Államok által támogatott katari és egyiptomi közvetítők a héten felgyorsították erőfeszítéseiket egy olyan tűzszüneti megállapodás megkötésére, amelynek célja a gázai háború befejezése és az elhurcolt izraeli túszok szabadon bocsátása az Izraelben bebörtönzött palesztin foglyokért cserébe. Az izraeli harckocsik mélyebbre hatoltak Gázaváros egyes kerületeiben, köztük Sedzsaija, Szabra és Tel al-Hava negyedbe, ahol a lakosok előző nap az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta a leghevesebb harcokról számoltak be. A közösségi médiában kedden terjedő felvételeken szamarak vontatta szekereken, matracokkal és egyéb holmikkal megrakott teherautók hátuljára pakolt családok haladtak a város utcáin, hogy elmeneküljenek az izraeli evakuálási parancs hatálya alá tartozó területekről. A palesztin vörösfélhold közölte, hogy a kiürítési parancsok miatt Gázavárosban nem működik egyetlen orvosi rendelő sem. A Hamász és szövetségese, az Iszlám Dzsihád arról számolt be, hogy páncéltörő rakétákkal és aknavetőtűzzel harcoltak az izraeli erők ellen Tel Al-Hava negyedben, veszteséget okozva az izraeli erőknek.

Többségi támogatás hiányában nem bocsátották szavazásra a szefárd ultraortodox Sasz törvényjavaslatát, miután az Otzma Jehudit vezetője, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a megszavazásáért cserébe követelte felvételét az érzékeny ügyekkel foglalkozó, időnként informálisan ülésező korlátozott biztonsági fórumba. A KAN közrádió arról számolt be, hogy Ben-Gvir környezetében azt állították, Binjámin Netanjahu miniszterelnök titokban belement a miniszter követelésébe. Netanjahu azonban azt követelte, hogy beleegyezését ne hozzák nyilvánosságra. Netanjahu irodája cáfolta az állításokat.

Maszúd Peszeskján megválasztott iráni elnök megerősítette Teherán elkötelezettségét Izrael elpusztítása mellett, mondván, hogy a térségben lévő csatlósaik nem fogják hagyni, hogy a zsidó állam „bűnös politikája” folytatódjon. „Az Iszlám Köztársaság mindig is támogatta a térség népeinek ellenállását a törvénytelen cionista rendszerrel szemben. Az ellenállás támogatása az Iszlám Köztársaság alapvető politikájában gyökerezik” – írta Peszeskján a Hezbollah terrorszervezet vezetőjének, Hasszan Naszrallahnak címzett üzenetében. „Biztos vagyok benne, hogy a térség ellenállási mozgalmai nem fogják hagyni, hogy ez a rezsim folytassa a palesztinai elnyomott nép és a térség más nemzetei ellen folytatott háborús uszító és bűnös politikáját” – idézte az iráni média az állítólagos reformer elnököt.

Az ausztrál kormány kedden különmegbízottat nevezett ki, hogy szembeszálljon az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta országszerte tapasztalható antiszemitizmus növekedésével. Hamarosan hasonló megbízottat neveznek majd ki az ausztráliai iszlamofóbia elleni küzdelemre, és mindketten a társadalmi kohéziót fogják előmozdítani – mondta Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a Sydney-i Zsidó Múzeumban újságíróknak. Az ausztrál miniszterelnök három évre Jillian Segal ügyvédet nevezte ki az antiszemitizmus elleni küzdelem különleges megbízottjává. A megbízott konzultál majd a közösségi csoportokkal, és jelentést tesz a miniszterelnöknek, illetve a multikulturális ügyek miniszterének. A híradások szerint 700 százalékkal növekedett Ausztráliában az antiszemitizmus a gázai háború októberi kirobbanása után, és még jelenleg 400-500 százalékkal haladja meg a konfliktus előtti szintet. Segal sokkolónak nevezte az ausztráliai antiszemitizmusra vonatkozó statisztikákat.

Az Európai Unió felfüggeszti Georgia uniós csatlakozási folyamatát – jelentette be kedden a szervezet georgiai diplomáciai képviselete az EU tbiliszi nagykövetére hivatkozva, a lépést a kaukázusi ország parlamentje által elfogadott, a külföldi ügynökökről szóló törvénnyel, valamint a tbiliszi kormány „nyugatellenes retorikájával” indokolva. Pawel Herczynski elmondta, hogy a döntést – amelynek értelmében az EU befagyasztotta a Tbiliszinek 2024-re előirányzott, 30 millió eurónyi (11,8 milliárd forint) pénzügyi támogatást is – az Európai Tanácsot alkotó vezetők legutóbbi értekezletén hozták meg. A támogatást Georgia a külföldi katonai és védelmi kiadások finanszírozására létrehozott uniós alap, az Európai Békekeret (EPF) égisze alatt kapta volna. A nagykövet hozzátette: elképzelhető, hogy az EU további intézkedéseket is foganatosít.

Oroszország nem támad polgári célpontokat Ukrajnában, a kijevi gyerekkórház közelében egy ukrán rakétaelhárító rakéta csapódott be – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. „Arra kérem önöket, hogy támaszkodjanak az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatára, amely teljesen kizárja, hogy polgári célpontokat ért volna csapás. (A tárca) megmondta, hogy egy rakétaelhárító rakéta lezuhanásáról van szó” – mondta Peszkov az incidensről a média képviselőinek. „Továbbra is kitartunk amellett, hogy nem hajtunk végre csapásokat polgári célpontok ellen, a csapásokat kritikus infrastrukturális létesítményekre, katonai célpontokra mérünk, amelyek valamilyen módon kapcsolatban állnak a a rezsim katonai potenciáljával” – tette hozzá. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a diplomáciai honlapján közzétett kommentárjában azt írta, hogy az orosz fegyveres erők, válaszul az orosz gazdasági célpontok elleni ukrán rámadásokra, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel ukrajnai katonai létesítményekre mértek csoportos csapást.

Időjárás:

Ma országszerte tovább fokozódik a hőség.

Este egy hidegfront hozhat változást.

A hőmérséklet jellemzően 33 – 39 fok körül alakul.