Aryeh Deri, a Shas párt vezetője azzal vádolja Netanjahut, hogy elvesztette az irányítást a kormány felett

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.21.Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol ma tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral.

Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek készen állnak a kapcsolataik további fejlesztésére – jelentette ki Szijjártó Péter.

Aryeh Deri, a Shas párt vezetője azzal vádolja Netanjahut, hogy elvesztette az irányítást a kormány felett.

Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia is támogatja, hogy Mark Rutte távozó holland miniszerelnök kerüljön a védelmi szövetség élére.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol ma tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön. A közlemény szerint a kétoldalú tárgyalásokon a júliusban kezdődő, fél éves magyar EU-elnökséggel kapcsolatos terveket és programokat tekintik át.

Vitályos Eszter államtitkár, kormányszóvivő, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a munkájáról. A politikus elmondta, 2006-ban kezdett el foglalkozni a közélettel, amikor Pócsmegyeren lett önkormányzati képviselő, majd később Leányfalun lett a polgármester és a jegyző titkárságvezetője. 2010-ben a választási győzelem után elküldte önéletrajzát egy motivációs levél kíséretében a Fidesz központjába, ahonnan nem sokkal később megkeresték, és így lett a parlamenti frakció önkormányzati ügyekkel foglalkozó munkatársa. 2012-től a miniszterelnökséget vezető államtitkárságon dolgozott Vitályos Eszter, majd később a kulturális ügyekkel kezdett el foglalkozni. A képviselő szerint ez mindig is egy érdekes munka volt, azonban mindig egy-egy konkrét üggyel kellett foglalkozni. Ez változott meg 2024-ben, amikor is a miniszterelnök kormányszóvivőnek kérte fel. A politikus szerint rendkívül megtisztelő volt a felkérés, ahogy maga a feladat is. Ezen a területen számos üggyel kell foglalkozni, és a lehető legjobb módon kell segíteni Gulyás Gergely miniszter úr munkáját.

Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek sokat profitált eddig is a kétoldalú együttműködésből, így a felek készen állnak a kapcsolataik további fejlesztésére – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterével, Abdalláh bin Tuk ál-Marrival közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 8 százalékkal bővült, és idén eddig a magyar export újabb 18 százalékos emelkedést produkált, ami jól mutatja, hogy a hazai vállalatok piacra lépése egyre sikeresebb a közel-keleti országban. Ennek kapcsán üdvözölte, hogy mezőgazdasági együttműködési megállapodást írtak alá, amely további lehetőségeket teremthet a magyar élelmiszeripari termékek és technológiák kivitelére az Egyesült Arab Emírségekben – mondta.

A Fővárosi Közgyűlés ugyan októberig, az új képviselők mandátumának megkezdéséig nem ülésezik, de a munka folytatódik a fővárosban. Kiss Ambrus a Városházán tartott háttérbeszélgetésen elmondta, nincs csődhelyzetben a főváros, jelen pillanatban 4,2 milliárd forint mínuszban van a főváros számlája. „A főváros hitelkerete 60 milliárd forint, így továbbra sincs csődhelyzetben a főváros” – jelentette ki Kiss Ambrus, majd hozzátette, Budapest a híresztelések ellenére nem küzd likviditási problémákkal. A negatív számlaegyenleget a főváros annak ellenére érte el, hogy több mint 300 milliárd forintos iparűzési adóbevételre tett szert. Budapest ugyanakkor szeptemberig nem fog komoly bevételre szert tenni, így a főváros a 60 milliárdos hitelkeretéből gazdálkodik a nyár végéig.

Külföldi hírek:

Aryeh Deri, a Shas párt vezetője azzal vádolja Netanjahut, hogy elvesztette az irányítást a kormány felett, miután egyik napról a másikra lemondta a vitatott „rabbi törvényjavaslatról” szóló szavazást, amelyet a hét közepére tűztek ki eredetileg. A 12-es csatorna szerint Deri és Netanjahu beszélgetésének kiszivárgott részlete a szavazás eltörléséről szóló döntés után, Deri azt kérdezi, mit kellene elmondania Shas szavazóbázisának és rabbijainak. – „Ön szerint ésszerű, hogy elmondjam nekik, hogy a miniszterelnök elvesztette az irányítást?” tette fel a kérdést. A törvényjavaslat kritikusai szerint több tízmillió sékelbe kerülhet az adófizetőknek évente a több száz új környékbeli rabbi fizetése, és azzal vádolták Derit, hogy a Shas javára válna, ha munkát adna apparatcsikjainak. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Netanjahu nem tájékoztatta előre Derit a jogszabály napirendről való levételére irányuló terveiről.

Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az izraeli légierő a Gázai övezet északi részén végrehajtott célzott légicsapással megölte a palesztin Nohba erők egyik parancsnokát, aki részt vett az izraeliek elleni tavaly októberi mészárlásban, amelynek nyomán Izrael elindította hadműveletét a főként palesztinok lakta övezetben. A jelentés szerint a légierő a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanún városban ölte meg az övezetet irányító, iszlamista Hamász fegyveres szárnyához tartozó Nohba egyik parancsnokát, Ahmed Hasszán Szalmi asz-Szuarkát. Az október 7-i terrortámadásban betöltött irányító szerepe mellett ő vezette Bét-Hanún térségében a szárazföldi hadműveletben részt vevő izraeli erők elleni harcokat. A hadsereg azt is közölte, hogy erői tovább tevékenykednek a Gázai övezetben, benne a déli Rafah város környékén, ahol több Hamász-fegyverest megöltek. Tűzpárbajról számolt be a szóvivő a másik palesztin területen, Ciszjordániában fekvő Dzsenínben is, ahová közlése szerint csütörtökön nagy erőkkel vonultak be izraeli katonák.

Csütörtökön a túszok családjai, valamint a visszatérésükért és a gázai tűzszünetért küzdő aktivisták leállították a forgalmat és gumiabroncsokat égettek Izrael számos legfontosabb főútjain, köztük Tel-Aviv legfontosabb útján, az Ajalonon, valamint Benjámin Netanjahu tengerparti villájánál, Cezareánál. A rendőrség őrizetbe vett öt, abroncsokat égető tiltakozót a 6-os főúton. Jelenleg százhúsz – élő és halott – túszt őriznek az iszlamista szervezetek a Gázai övezetben. Az Izrael által közzétett hivatalos adatok szerint negyvenhárom elrabolt halt meg fogságban.

A kormánypártok kommunikációs igazgatója szerint Manfred Weber büntetni akarja Magyarországot. Menczer Tamás csütörtökön a közösségi-oldalán közzétett videójában azt mondta, vannak olyan politikusok Brüsszelben, akik ki nem állhatják a magyarokat, „büntetni akarnak bennünket”. Nem Orbán Viktort vagy a Fideszt, hanem az egész országot. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője ilyen – jelentette ki, hozzátéve: ezt „a saját szájával” el is mondta. Menczer Tamás idézte a néppárti frakcióvezető nyilatkozatát, aki azt mondta: „Engedjék meg, hogy mindenkit emlékeztessek, hogy a hetes cikkes jelentés elfogadásával az ország ellen szavaztam. Nem a Fidesz ellen, nem Orbán Viktor ellen. Az egész ország ellen.” A kommunikációs igazgató rámutatott: Manfred Weber szerint tehát nem Orbán Viktor vagy a Fidesz a probléma, Magyarország a probléma. Manfred Weber szerint mi, magyarok jelentjük a problémát – összegzett. Menczer Tamás úgy értékelt: Manfred Weber büntetni akar bennünket, magyarokat.

Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia is támogatja, hogy Mark Rutte távozó holland miniszerelnök kerüljön a védelmi szövetség élére – közölte a román elnöki hivatal. A román államfő visszalépéséről szóló döntést a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülése után megjelent sajtóközleményben hozták nyilvánosságra. A közlemény szerint Iohannis a nemzetbiztonsági testület ülésén bejelentette, hogy visszalépéséről már a múlt hét végén tájékoztatta a NATO-szövetségeseket. Iohannis kikérte a CSAT tagjainak véleményét Mark Rutte jelöltségéről. A román Legfelsőbb Védelmi Tanács egyetértett azzal, hogy Románia támogassa a távozó holland miniszterelnököt a NATO-főtitkári poszt elnyerésében – közölte a román elnöki hivatal.

Ukrajna-szerte károkat okoztak csütörtökön az energetikai infrastruktúrában az orosz erőknek a polgári energiaszolgáltatási hálózat elleni drón- és rakétatámadásai – közölte az ukrán energiaügyi minisztérium. A tárca közleménye szerint a támadásban három dolgozó megsebesült egy energetikai létesítményben, és fennakadások voltak az energiaszolgáltatásban. A DTEK, Ukrajna legnagyobb energiaszolgáltató magánvállalata arról számolt be, hogy az egyik hőerőműve súlyos károkat szenvedett. Az ukrán légierő közlése szerint csütörtökön tíz ukrán régió elleni támadás elhárításakor az orosz erőknek mind a 27 drónját megsemmisítették, és kilenc rakétából ötöt szintén lelőttek. Az orosz támadás elsősorban Ukrajna keleti részét, különösen Dnyipropetrovszk megyét célozta. Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzójának tájékoztatása szerint a légierő öt drónt és négy rakétát semmisített meg a régióban. A támadás miatt hárman megsebesültek, és számos lakóépület is megrongálódott – tette hozzá. Szerhij Popko, Kijev katonai közigazgatásának vezetője elmondta, hogy az ukrán légvédelem minden, a fővároshoz közeledő légicsapásmérő eszközt lelőtt.

Oroszország prioritása a stratégiai partnerség megerősítése Vietnammal – jelentette ki Hanoiban a hivatalos látogatáson tartózkodó orosz államfő. A To Lam vietnami államfővel az elnöki palota nagytermében kezdett megbeszéléseik előtt nyilatkozva az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy ezekben a napokban ünneplik a baráti kapcsolatok alapjairól szóló szerződés 30. évfordulóját. Szólt arról, hogy országaik között fokozatosan fejlődnek a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok. Tavaly a kereskedelmi forgalom 8 százalékkal nőtt. To Lam hangoztatta, hogy országa szeretné fellendíteni a kapcsolatait Oroszországgal. Egyben gratulált Putyinnak tavaszi újraválasztásához, és méltatta Oroszország eredményeit, köztük a „belpolitikai stabilitást”.

Időjárás:

Ma mindenütt marad a változatlanul napos idő.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt, helyenként felélénkülhet a szél.

A hőmérséklet jellemzően 30 – 38 fok körül alakul.