A magyar gazdák érdekeit kell szem előtt tartani

A magyar gazdák érdekeit kell szem előtt tartani

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt többek között az ukrán gabona helyzetéről.

 

 

A politikus beszámolt arról a prágai találkozóról, ahol az uniós házelnökök tartottak megbeszélést, itt Jakab István Kövér Lászlót képviselte. Mint hozzátette, nagyon érdekes és értékes volt a találkozó, ahol meglátszott Európa sokszínűsége, de az is érzékelhető volt, ahogy egyes tagállamok a saját érdekeiket képviselik. Ugyanakkor az is igaz, jegyezte meg a politikus, számos felszólalás csak szép szavakat, és semmi konkrétumot nem tartalmazott, ami viszont kifejezetten hátrányos volt. Például az orosz-ukrán háború kapcsán is, a békéről megfogalmazottak esetében is érzékelhető volt mindez.

Jakab István az Európát elárasztó ukrán gabonáról és annak minőségéről is beszélt. A szakember szerint Ukrajnában hatalmas és nagyon jó minőségű földterületen termesztenek gabonát és más mezőgazdasági terményeket. Ám az is igaz, hogy a földterületek jelentős része, ahogy a gazdaságoké is, ma már nemzetközi befektetői csoportok kezében vannak, ami sok esetben jelenthet hátrányt, hiszen ezeknek a csoportoknak az elsődleges célja az extraprofit. Mindezek mellett ráadásul az Európában nem engedélyezett génmódosított eljárással termesztenek növényeket. A szakember hozzátette, míg például az EU-ban a gazdák és a termőföld védelme érdekében csökkenteni kell a műtrágya és a növényvédőszerek használatát, addig az ukrán területeken hatalmas mennyiségben használnak olyan növényvédőket, amik Európában 10-20 éve tiltottak. Mindezek azt is jelentik, ezek a termékek nem európai minőségűek. Eddig az ukrán gabona jelentős része a harmadik világba érkezett, ám a háború és a ritkán feloldott tengeri blokádok átírták a helyzetet. Európának is lépnie kellett, és hosszas viták, iszapbirkózás után úgy döntöttek, az ukrán gabona bejöhet Európába, ahol egy korridoron keresztül jut el Románia Fekete-tengernél található kikötőjébe. Ám minden megállapodás ellenére az ukrán gabona és más termékek, mint az étolaj, tojás, hús megjelent az európai piacokon. Természetesen jóval olcsóbban, ennek következtében itthon a gazdák nem tudják eladni termékeiket, amelyek jóval minőségibbek, mint az ukrán termékek. A kormány határozott, a magyar gazdák érdekeit kell szem előtt tartani, és négy másik tagállammal együtt úgy döntött, megtiltja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát, csakis a tranzitot engedélyezi, azt is a legszigorúbb feltételek mellett. Amíg Európa téblábolt, addig az érintettek, így a magyar kormány is lépett, és ez a legfontosabb.