Súlyos aggodalmának adott hangot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a Csernobilnál dúló harcok miatt.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.03. reggelén

Egyre több az Ukrajnát névleg támogató, hamis, valójában kiberbűnözők által szervezett adományozási mozgalom – hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat.

Orosz rakéták és lövedékek csapódtak be a Babij Jar-i emlékműnél, Kijev határában, ahol több tízezer zsidót mészároltak le a holokauszt idején.

Naftali Bennett miniszerelnök szerda délelőtt találkozott Olaf Scholz német kancellárral a Jad Vasemben a német vezető rövid izraeli látogatása során.

Súlyos aggodalmának adott hangot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a Csernobilnál dúló harcok miatt.

Belföldi hírek:

Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi csoportokért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a fontosabb társadalmi csoportokról, mint például a polgárőrökről. Nyitrai Zsolt és titkársága tartja fenn a kapcsolatot az Országos Polgárőr Szövetséggel, amelynek több mint 65 ezer önkéntes tagja van, és amelyik immár 31-ik éve működik. Ez a civil szervezet az egyetlen, amelyik részt vesz a határ védelmében a rendőrökkel és a katonákkal együttműködve. A kormány stratégiai együttműködést kötött a polgárőrökkel, aminek köszönhetően jelentősen megnőtt a szervezet költségvetési támogatása, munkájukat modern eszközökkel segítik. A járvány időszakában a polgárőrök jelentős szociális feladatokat is elláttak, amiért csak köszönet jár nekik. 2012 óta köztestületként működik a Polgárőrszövetség, ami fontos, a munkájukat nagyon elősegíti. Az különösen örömteli, jegyezte meg, hogy egyre több fiatal csatlakozik a polgárőrökhöz, ezért is lehet mondani, a polgárőrség egy modern hazafiság. Azt is ki lehet jelenteni, hogy a kedvezőbb bűnügyi statisztikák a polgárőrség munkájának is köszönhetők, amit szerencsére az emberek is elismernek.

 

Egyre több az Ukrajnát névleg támogató, hamis, valójában kiberbűnözők által szervezett adományozási mozgalom – hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NSZ NKI) a honlapján. A közlemény szerint mostanáig több mint 37 millió dollár értékű kriptovalutát sikerült összegyűjteni a háború sújtotta Ukrajna megsegítésére, azonban ennek hatására a kiberbűnözők is akcióba lendültek. A BleepingComputer számos „Segítse Ukrajnát!” témájú csaló e- mailt, adathalász oldalt és egyéb fórumot azonosított, amelyekkel a segítőkész felhasználók jóhiszeműségét kihasználva igyekeznek pénzt szerezni a csalók. Mint írták: a hamis „Segítse Ukrajnát” mozgalom során a támadók olyan, jellemzően

Bitcoin és Ethereum kriptovaluta-adománygyűjtést hirdetnek, amely semmilyen kapcsolatban nem áll az ukrán kormányzattal.

Humanitárius tanácsot alakított a kormány, hogy az ukrajnai menekültek segítése érdekében még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját – jelentette be a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra elmondta, február 24. óta majdnem 104 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra, közülük több mint 1300 embert helyeztek el állami segítséggel. Továbbra is él a Híd Kárpátaljáért segélyprogram 1357-es adományvonala, valamint számlaszáma, ezekre eddig több mint 200 millió forint felajánlás érkezett – tette hozzá. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára megköszönte a lakosság részéről érkező segítséget és felajánlásokat. Mint mondta, nem biztos, hogy minden felajánlást azonnal tudnak fogadni a karitatív szervezetek, de mindenkinek visszajeleznek, és mivel várhatóan hosszabb időre kell berendezkedni, így lehet, hogy később lesz szükség a segítségre.

Már csak egy hétig regisztrálhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az áprilisi országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra; jelenleg több mint 444 ezren szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékében – derült ki a Nemzeti Választási Iroda szerdai adataiból. Awww.valasztas.hu oldalon olvasható tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely államokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező melyik országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről. A 2018-as országgyűlési választás idején 378 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár szerepelt a névjegyzékben.

Külföldi hírek:

Orosz rakéták és lövedékek csapódtak be a Babij Jar-i emlékműnél, Kijev határában, ahol több tízezer zsidót mészároltak le a holokauszt idején, a második világháborúban – jelentette a Jerusalem Post című izraeli lap. „A világnak: mi értelme 80 évig azt mondani, hogy soha többé, ha a világ elhallgat, amikor bomba hull Babij Jar helyére? Legalább öten meghaltak. A történelem ismétlődik.”- írta a közösségi-oldalán az oroszajkú zsidó családból származó ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij.”Ezek a gazemberek másodszor ölik meg a holokauszt áldozatait” – közölte Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke szintén a közösségi-oldalán. Az ukrán hatóságok fényképeket és videófelvételeket tettek közzé a Babij Jar-i emlékműnél és

a szomszédos zsidó temetőnél kitört tűzről és egy összeomlott építményről. „Elítéljük a légitámadást, melyet a zsidók elleni Babi Jar-i tömeggyilkosságra emlékező holokauszt-emlékmű melletti zsidó temetőben hajtottak végre Kijevben. Felszólítunk az emlékmű tiszteletére”- írta Jaír Lapid izraeli külügyminiszter, szintén a közösségi- oldalán. Lapid egyúttal utasította Michael Brodszkijt, Izrael ukrajnai nagykövetét, hogy ajánlja fel Izrael segítségét a helyreállításhoz.

Naftali Bennett miniszerelnök szerda délelőtt találkozott Olaf Scholz német kancellárral a Jad Vasemben a német vezető rövid izraeli látogatása során. A látogatásról Bennett a következőket mondta: „Izraeli látogatásának első állomása, első mint Németország kancellárja, egyben a legfontosabb is. A holokauszt, a zsidók szisztematikus megsemmisítése az a seb, amely a Németország és Izrael közötti kapcsolatok alapját képezi. Ebből a sebből jelentős és szilárd kapcsolatokat építettünk.” ,,Az emberiség elleni bűn, a soá, bepillantást engedett az emberiségnek a mélységbe. A zsidók elleni tömeggyilkosságot Németország kezdeményezte. Németek tervezték és hajtották végre. Ebből fakad minden német kormány örökkévaló felelőssége Izrael állam biztonságáért és a zsidó élet védelméért. Soha nem felejtjük el a milliószoros szenvedést és az áldozatokat!” – írta Scholz a Jad Vasem vendégkönyvébe.

Április harmadikára írta ki a szerb elnökválasztást Ivica Dacic leköszönő házelnök szerdán Belgrádban. A választás legnagyobb esélyesének a hivatalban lévő államfőt, Aleksandar Vucicot tartják, noha a politikus hivatalosan még nem jelentette be, hogy indulna a választáson. Az általa vezetett Szerb Haladó Párt március 7-i ülésén határozzák meg, ki is lesz az indulójuk, ám szinte biztosra vehető, hogy Aleksandar Vucicot fogják jelölni. A Szerbiai Szocialista Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Radikális Párt is úgy nyilatkozott, hogy elnökjelöltként Aleksandar Vucicot kívánja támogatni. Az elnökválasztás napján előrehozott parlamenti választást, valamint egyes településeken, például a fővárosban, Belgrádban önkormányzati választást is tartanak. A parlament elnöke arra kérte a lehetséges jelölteket, hogy mihamarabb adják le jelentkezésüket, erre március 12-ig van lehetőségük. Hozzátette: szeretné, ha az elnökválasztás demokratikus és tisztességes politikai légkörben zajlana, és hozzájárulna az ország politikai stabilitásához és az ország, illetve lakosainak jövőjéhez.

Súlyos aggodalmának adott hangot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a Csernobilnál dúló harcok miatt, sajtóforrások szerint pedig a NAÜ vezetői szerdán Bécsben tanácskoztak a harcok nukleáris létesítményekre jelentett veszélyeiről. Rafael Grossi – akinek szavait a Daily Mail című brit napilap idézte – leszögezte, hogy bármely, ukrán nukleáris létesítményt érő baleset súlyos következményekkel járna a közegészségügyre és a környezetre nézve. Grossi kiemelte a csernobili atomerőmű esetét, amelyet csütörtökön orosz légideszantosok –

sajtóértesülések szerint súlyos harcokat követően – teljesen az ellenőrzésük alá vontak. Nem sokkal később Kijev arról tájékoztatott, hogy a csernobili mérőállomások jelentős része a radioaktivitás szintjének megemelkedését jelezte, hozzátéve, hogy a harcok és a megszállás miatt nem lehet kideríteni, miért emelkedett meg a sugárzás szintje a csernobili tiltott zónában. Grossi arra is felhívta a figyelmet, hogy értesülései szerint az orosz erők közelednek a kelet-ukrajnai Zaporizzsja erőműve felé, közleményben pedig leszögezte, hogy az itt lévő hat reaktor egyelőre biztonságban van.

Evakuálta kijevi nagykövetségét Szlovákia, a külképviseletet szállító konvoj már hazafelé tart – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Ivan Korcok külügyminiszter közlésére hivatkozva. Ivan Korcok a pozsonyi kormány szerdai ülése előtt elmondta: a döntést a biztonsági részleg helyzetértékelése alapján hozták meg, a kivitelezéssel eddig a megfelelő biztonsági helyzetre vártak. A miniszter közölte azt is, hogy a hazaszállítást kivitelező diplomáciai konvoj tíz autóból áll, s 26 személyt szállít, köztük a szlovák külképviselet dolgozóin kívül más állampolgárokat – brit és német újságírókat, illetve ukrán állampolgárokat – is. Korcok egyidejűleg bejelentette: Szlovákia megszünteti az orosz diplomaták vízummentességét. Hozzátette: ez esetben egy, az Európai Unió (EU) többi országával egyeztetett lépésről van szó.

Gazdasági hír:

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt az Európai Unió Tanácsa több kulcsfontosságú orosz bankot kizárt a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből – közölte az uniós tanács. A korlátozó intézkedés megtiltja a pénzügyi adatok cseréjét és szolgáltatások nyújtását a Bank Otkritie, a Novikombank, a Promsvyazbank, a Rossiya Bank, a Sovcombank, a Vnyesekonombank (VEB), valamint a VTB BANK számára. Megakadályozza, hogy a felsorolt bankok pénzügyi tranzakcióiókat bonyolítsanak világszerte a SWIFT rendszeren keresztül. A tilalom a kihirdetését követő tizedik napon lép hatályba, és minden olyan Oroszországban letelepedett jogi személyre, szervezetre vagy szervre vonatkozik, amelynek többségi tulajdonosa közvetlenül vagy közvetve e bankok valamelyike.

Időjárás:

Ma várhatóan még országszerte kisüt a nap. A délután viszont északnyugat felől vastagodó felhőzet sodródik az ország fölé.

Este eleinte felhősebb égbolt a valószínűbb, majd várhatóan elvékonyodik. A hőmérséklet jellemzően -6 – 10 fok körül alakul.